Σλοβενία: Πιθανή σταδιακή άρση των περιοριστικών μέτρων την επόμενη εβδομάδα, λέει ο Janša

Σλοβενία: Πιθανή σταδιακή άρση των περιοριστικών μέτρων την επόμενη εβδομάδα, λέει ο Janša

Ο Πρωθυπουργός της Σλοβενίας Janez Janša ανακοίνωσε ότι ορισμένα από τα περιοριστικά μέτρα που σχετίζονται με τον COVID-19 θα μπορούσαν ίσως να χαλαρώσουν ήδη από ην επόμενη Τρίτη, υπό την προϋπόθεση ότι θα τηρηθούν ορισμένοι όροι, συμπεριλαμβανομένης της σταθερότητας του συστήματος υγειονομικής περίθαλψης.

Σε μια έκτακτη ανακοίνωση την Τρίτη το βράδυ, ο Janša ανέφερε ότι η κυβέρνηση εξέτασε τη δυνατότητα επανέναρξης της λειτουργίας του κατασκευαστικού τομέα, τμήματος του τομέα των υπηρεσιών, του εμπορίου και των μεταφορών, εάν εφαρμοστούν προστατευτικά μέτρα, σύμφωνα με το ειδησεογραφικό πρακτορείο STA.

Εφόσον η πορεία της πανδημίας συνεχίσει να είναι σε καλό σημείο, η χορήγηση test επεκταθεί σε κρίσιμα σημεία όπως οι οίκοι ευγηρίας και αν οι μολύνσεις μπορούν αν ελεγχθούν καλύτερα, ορισμένοι περιορισμοί στη μετακίνηση θα μπορούσαν επίσης να αρθούν σταδιακά, πρόσθεσε ο πρωθυπουργός.

«Αλλά πρέπει να γνωρίζουμε το αναμφισβήτητο γεγονός ότι μια εναλλακτική λύση στη χαλάρωση της εποπτείας της πηγής της μόλυνσης μπορεί να είναι μόνο ο δραστικός περιορισμός των επαφών».

Η Janša δήλωσε ότι το σύστημα υγειονομικής περίθαλψης εξακολουθεί να είναι εκτεθειμένο, καθώς σχεδόν το ένα πέμπτο όλων των προσβεβλημένων ατόμων στη Σλοβενία ​​είναι εργαζόμενοι στον τομέα της υγείας. «Η καμπύλη της εξάπλωσης του ιού δεν σκαρφαλώνει πλέον απότομα, είναι πιο οριζόντια, αλλά εξακολουθεί να μην πέφτει».

Ο ίδιος πρόσθεσε ότι χωρίς τον έλεγχο των μολυσμένων ατόμων και τον πρόσθετο έλεγχο των επαφών τους, δεν θα ήταν δυνατόν να περιοριστούν οι περιορισμοί των σημερινών μετακινήσεων σε λίγες μόνο περιοχές.

Ο Janša παρατήρησε ότι το γεγονός ότι οι πολίτες πειθαρχούν στο μέτρο του περιορισμού της κυκλοφορίας στα σύνορα του δήμου τους, μείωσαν σημαντικά την πιθανότητα νέων μολύνσεων και τη δημιουργία νέων εστιών την περασμένη εβδομάδα.

Ζήτησε επίσης κατανόηση για το «γεγονός ότι δεν μπορούμε να χαλαρώσουμε ορισμένα μέτρα τόσο γρήγορα όσο οι χώρες που αντέδρασαν στις ημέρες της επιδημίας ή ακόμη και εβδομάδες πριν από μας, ενώ ήταν επίσης θεσμικά έτοιμες, αντίθετα από εμάς».

Η αντιπολιτευόμενη Αριστερά και οι Σοσιαλδημοκράτες (ΔΔ) εν τω μεταξύ κάλεσαν και πάλι την κυβέρνηση να άρει την απαγόρευση των μη ουσιαστικών μετακινήσεων μεταξύ δήμων, υποστηρίζοντας ότι η μεγάλη πλειοψηφία των πολιτών πειθαρχεί στα περιοριστικά μέτρα.

Η ΔΔ δήλωσε ότι οι πολίτες είναι πειθαρχημένοι και προστατεύονταν την υγεία τους και την υγεία των οικογενειών τους, προσθέτοντας ότι η απαγόρευση των ταξιδιών εκτός του δήμου μόνιμης ή προσωρινής διαμονής ήταν «ανόητη και υπερβολική».

Ο αριστερός βουλευτής Matej T. Vatovec δήλωσε ότι «βλέπουμε ότι τα πράγματα κινούνται προς τα εμπρός και ελπίζουμε ότι η κυβέρνηση θα συνειδητοποιήσει επίσης ότι ορισμένα μέτρα ήταν πρόωρα και ότι θα ξεκινήσει να κάνει βήματα προς τα πίσω»./ibna