Βόρεια Μακεδονία: Επαναπροσδιορισμός των προεκλογικών προγραμμάτων μετά την κρίση

Βόρεια Μακεδονία: Επαναπροσδιορισμός των προεκλογικών προγραμμάτων μετά την κρίση

Τα οικονομικά προγράμματα των δυο μεγάλων κομμάτων της Βόρειας Μακεδονίας, SDSM και VMRO-DPMNE για τις εκλογές που ήταν να διεξαχθούν την Κυριακή 12 Απριλίου 2020, φαντάζουν χωρίς νόημα πλέον, καθώς η πανδημία του COVID-19 έχει ανατρέψει ολόκληρη την πολιτική ατζέντα.

Όταν, στις αρχές Φεβρουαρίου του τρέχοντος έτους, οι προεκλογικές εκστρατείες  «Στο σωστό δρόμο» και «Ανασυγκρότηση» που ξεκίνησαν οι αρχηγοί των κυριότερων πολιτικών κομμάτων για τις βουλευτικές εκλογές, σχεδόν κανείς δεν περίμενε ότι η Βόρεια Μακεδονία αντί να πηγαίνει στις κάλπες τον Απρίλιο, θα αντιμετώπιζε σημαντικές οικονομικές και κοινωνικές προκλήσεις ως αποτέλεσμα της παγκόσμιας κρίσης του κορωνοϊού.

Τα οικονομικά μέτρα που λαμβάνονται κυρίως τώρα από την τεχνική κυβέρνηση, υπό την ηγεσία του SDSM, και οι προτάσεις που υποβάλλονται σχεδόν καθημερινά από την αντιπολίτευση είναι σε μεγάλο βαθμό μη δημοφιλείς, περιοριστικές και αναγκαστικές λόγω της κατάστασης. Δεν εμφανίζονται καθόλου στα εκλογικά προγράμματα των κομμάτων, τα οποία παρουσιάστηκαν ως η βάση για τη άνοδο του βιοτικού επιπέδου των πολιτών, τη μείωση της ανεργίας και τις νέες επενδύσεις.

Τα νέα μέτρα που προωθεί η SDSM μετά την αναβολή των εκλογών, που θα πραγματοποιούνταν στις 12 του Απρίλη, αποσκοπούν κυρίως στη διατήρηση των θέσεων εργασίας και στην παροχή στήριξης στις εταιρείες, ενώ ορισμένοι εργαζόμενοι είδαν βίαιη μείωση των αποδοχών τους στα 14,5 χιλιάδες δηνάρια.  Από την άλλη πλευρά, στο προεκλογικό πρόγραμμα του κόμματος προέβλεπε μέσο μισθό 36 χιλιάδες δηνάρια, και ελάχιστο μισθό τα 18 χιλιάδες δηνάρια και άνοιγμα 100 χιλιάδων νέων θέσεων εργασίας.

Το εκλογικό πρόγραμμα της VMRO-DPMNE δεν περιλαμβάνει, για παράδειγμα, το προτεινόμενο μέτρο για την εκτροπή των συνεισφορών του δεύτερου συνταξιοδοτικού πυλώνα στο κρατικό ταμείο, το οποίο οι αξιωματούχοι του κόμματος της αντιπολίτευσης επιβεβαιώνουν καθημερινά τις τελευταίες εβδομάδες ως τη λύση για την υπέρβαση των οικονομικών συνεπειών της πανδημίας του κορωνοϊού κορώνας. Αντ’ αυτού, πριν από δύο μήνες, ο Hristijan Mickoski μιλούσε για αύξηση των μισθών κατά 25%, αύξηση των συντάξεων κατά 20% και φόρο κατ’ αποκοπή στο 8%.

Με τον τερματισμό της κατάστασης έκτακτης ανάγκης, τα κόμματα θα πρέπει να επιστρέψουν στα προγράμματα που έχουν προετοιμάσει για τις κοινοβουλευτικές εκλογές. Ωστόσο, αν ληφθούν υπόψη οι συνέπειες που αναμένεται να προκληθούν με αυτήν την πολύ κρίσιμη κατάσταση στη χώρα, τίθεται το ερώτημα εάν και σε ποιο βαθμό οι λύσεις που πρότειναν ο Zaev και ο Mickoski τον Φεβρουάριο και στις αρχές Μαρτίου θα είναι σημαντικές για την υπέρβαση της κρίσης, αν δηλαδή θα ανταποκρίνονται στη νέα κοινωνική πραγματικότητα. Σε αυτό, θα είναι ίσως προτιμότερο να αποκατασταθεί η ζημιά πρώτα και μόνο τότε να σκεφτούμε την ευημερία και την ανάπτυξη.

Τα κόμματα πιθανότατα θα πρέπει να αρχίσουν να τροποποιούν αμέσως τα προεκλογικά τους προγράμματα, ειδικά στον τομέα της υγείας, συνυπολογίζοντας  την εμπειρία που απέκτησε αυτός ο τομέας για την αντιμετώπιση της κατάστασης με τον νέο κορωνοϊό. Το διάταγμα της κυβέρνησης που αναστέλλει προσωρινά την εκλογική διαδικασία ουσιαστικά προβλέπει την έναρξη της προεκλογικής εκστρατείας από εκεί που σταμάτησε, αμέσως μετά την λήξη της κατάστασης έκτακτη ανάγκης. Η Εκλογική Επιτροπή ανήγγειλε το μορατόριουμ για την αναστολή της εκλογικής διαδικασίας στις 22 Μαρτίου.

Σύμφωνα με την απόφαση του Προέδρου Stevo Pendarovski, η κατάσταση έκτακτης ανάγκης θα διαρκέσει για 30 ημέρες, η οποία είναι η μέγιστη συνταγματική προθεσμία και λήγει στις 16 Απριλίου. Ωστόσο, δεδομένης της εντατικοποίησης των περιορισμών στη μετακίνηση, ως αποτέλεσμα της εξάπλωσης του κορωνοϊού στη χώρα και της πρόβλεψης ότι η κορύφωση αναμένεται στο τέλος του μήνα, είναι πιθανό η κατάσταση έκτακτης ανάγκης να παραταθεί για άλλες 30 ημέρες. Μέχρι τότε, οι πολιτικοί παράγοντες θα έχουν μια σαφέστερη εικόνα των συνεπειών και σε άλλους τομείς που επηρεάζει η υγειονομική κρίση, καθώς και πως επηρεάζεται η διάθεση των ψηφοφόρων στη Βόρεια Μακεδονία.

Προς το παρόν, οι δεσμεύσεις στα προγράμματα των κομμάτων για την ενσωμάτωση, καθώς εν μέσω της παγκόσμιας κρίσης του κορωνοϊού, επισημοποιήθηκε η ένταξη της χώρας στο ΝΑΤΟ και έλαβε την έγκριση για την έναρξη των ενταξιακών διαπραγματεύσεων με την ΕΕ. Αυτό πρακτικά υπερβαίνει τον λόγο για τον οποίο έγινε η συμφωνία για τις πρόωρες βουλευτικές εκλογές τον Οκτώβριο του 2019, λόγω του γαλλικού “όχι” στη Βόρεια Μακεδονία για την έναρξη των ενταξιακών διαπραγματεύσεων, στη διάσκεψη κορυφής στις Βρυξέλλες./ibna