Β-Ε: Η Δημοκρατία Σέρπσκα εμπόδισε μια εκθετική αύξηση του αριθμού των ασθενών

Β-Ε: Η Δημοκρατία Σέρπσκα εμπόδισε μια εκθετική αύξηση του αριθμού των ασθενών

Η πρώτη περίπτωση μόλυνσης από κορωνοϊό στη Β-Ε καταγράφηκε στις αρχές Μαρτίου στη Μπάνια Λούκα, τη μεγαλύτερη πόλη της Δημοκρατίας Σέρπσκα (RS), ενώ στη συνέχεια προέκυψαν αρκετές ακόμη εστίες μόλυνσης, έχοντας ως αποτέλεσμα η οντότητα αυτή της Β-Ε να επιβάλει ειδικά μέτρα και απαγορεύσεις με στόχο τον περιορισμό της εξάπλωσης της πανδημία.

Μέχρι σήμερα, έχουν καταγραφεί συνολικά 348 άτομα με κορωνοϊό στην RS. Από αυτούς, 65 έχουν αναρρώσει, ενώ 12 έχουν χάσει τη ζωή τους. Περίπου 15.000 άνθρωποι έχουν βγει από την καραντίνα, ενώ 6.773 είναι υπό ιατρική παρακολούθηση.

«Όλα τα μέτρα που έχουμε λάβει έως τώρα βασίζονται σε μια αξιολόγηση της σημερινής επιδημιολογικής κατάστασης και έχουν τη δική τους επαγγελματική και νομική βάση. Από επιδημιολογικής απόψεως, δεν έχουμε κανένα δίλημμα ως προς το αν τα μέτρα που έχουν εφαρμοστεί θα πρέπει να εφαρμοστούν από όλους», ανέφερε το υπουργείο σε απάντηση σε ερώτηση του IBNA.

Το υπουργείο τονίζει ότι αυτός ο ιός δεν είναι τυπικός, εμφανίζεται για πρώτη φορά στον κόσμο και θα χρειαστεί λίγος χρόνος για να αποκρυπτογραφηθούν τα πραγματικά χαρακτηριστικά του.

«Όλα τα δεδομένα που έχουμε σήμερα βασίζονται σε προκαταρκτικές επιστημονικές μελέτες που έγιναν κυρίως στην Κίνα και την Ιταλία. Αυτή τη στιγμή γνωρίζουμε πώς εξαπλώνεται και γι’ αυτό μπορούμε να δράσουμε με προληπτικά μέτρα και να περιορίσουμε τις οδούς του ιού. Το πιο αποτελεσματικό μέτρο είναι να απομονώσουμε ένα άτομο που είναι θετικό στο νέο κορωνοϊό, να διατηρήσουμε μια απόσταση μέσα στην κοινότητα και, βεβαίως, να εφαρμόσουμε όλες τις συστάσεις σχετικά με την προσωπική υγιεινή και την υγιεινή του περιβάλλον χώρου», εξηγεί το υπουργείο.

Όσον αφορά τη θεραπεία ασθενών με COVID 19, χρησιμοποιείται υποστηρικτική θεραπεία και υπάρχουν πολλά πρωτόκολλα θεραπείας σχετικά με αυτό, ανάλογα με την κατάσταση υγείας του ασθενούς.

«Μια ομάδα καθηγητών από την Ιατρική Σχολή έχουν επιφορτιστεί από τη Δημοκρατία Σέρπσκα με το να παρακολουθήσουν διεθνή πρωτόκολλα και εμπειρίες και να προτείνουν πρωτόκολλα θεραπείας σύμφωνα με την κλινική εικόνα του ασθενούς. Συνδυασμοί ανθελονοσιακών και αντιιικών φαρμάκων χρησιμοποιούνται κυρίως στη θεραπεία ασθενών με σοβαρή κλινική εικόνα, ενώ στην περίπτωση ήπιων κλινικών συμπτωμάτων συνιστάται επαρκής αντικατάσταση υγρών, βιταμίνη C, αντιπυρετικά, ανάπαυση κ.λπ. Εν πάση περιπτώσει, η διεθνής έρευνα βρίσκεται σε εξέλιξη, πρόκειται για σύσταση, αλλά σε κάθε περίπτωση εναπόκειται στον επαγγελματία να αποφασίσει», αναφέρει το υπουργείο.

Υπενθυμίζεται ότι το υπουργείο ξεκίνησε προετοιμασία για την κατάσταση αυτή ήδη από τα μέσα Ιανουαρίου.

«Μέχρι στιγμής έχουμε καταφέρει να έχουμε μια γραμμική αύξηση στον αριθμό των ασθενών, να αποφύγουμε την εκθετική αύξηση και να μειώσουμε την πίεση στο σύστημα υγείας. Θα ήταν ανεύθυνο να προβούμε σε οποιεσδήποτε προβλέψεις, αλλά επαναλαμβάνουμε την έκκληση προς τους πολίτες να παραμείνουν στο σπίτι για τις επόμενες τρεις έως τέσσερις εβδομάδες, ώστε να μπορέσουμε να επανεξετάσουμε την κατάσταση το Μάιο», τονίζει το Υπουργείο Υγείας της RS./ibna