Ελλάδα: Δεν συζητάτε άρση των περιορισμών έκτακτης ανάγκης πριν το τέλος Απριλίου

Ελλάδα: Δεν συζητάτε άρση των περιορισμών έκτακτης ανάγκης πριν το τέλος Απριλίου

Καθώς η Αθήνα περιμένει τα αποτελέσματα της κρίσιμης συνεδρίασης του Eurogroup, η οποία συζητά την αντίδραση της Ένωσης στον οικονομικό αντίκτυπο του κορωνοϊού, το Υπουργείο Υγείας της Ελλάδας ανακοίνωσε την Τρίτη 77 νέες επιβεβαιωμένες περιπτώσεις κορωναϊού στη χώρα. Ο συνολικός αριθμός των ατόμων που έχουν προσβληθεί από τον ιό στην Ελλάδα βρίσκεται σήμερα στο 1.832.

Παρά το σχετικά χαμηλό ποσοστό με το οποίο ο ιός φαίνεται να εξαπλώνεται στην Ελλάδα, οι περιορισμοί στη μετακίνηση και άλλα μέτρα έκτακτης ανάγκης που εγκρίθηκαν από την κυβέρνηση δεν αναμένεται να αρχίσουν να αρθούν τουλάχιστον πριν από τα τέλη Απριλίου.

Οι θάνατοι ανήλθαν στους 81, καθώς άλλοι δύο ασθενείς πέθαναν την Τρίτη. Οι νεκροί – κυρίως άνδρες – έχουν μέση ηλικία τα 74 έτη, ενώ η μεγάλη πλειοψηφία (88%) αντιμετώπιζε υποκείμενα προβλήματα υγείας ή / και ήταν άνω των 70 ετών.

Σύμφωνα με το υπουργείο, ενενήντα ασθενείς βρίσκονται τώρα στην εντατική, με μέσο όρο ηλικίας τα 65 έτη. Η μεγάλη πλειοψηφία είναι άνδρες, ενώ το 71% αντιμετωπίζει υποκείμενα προβλήματα υγείας ή / και είναι άνω των 70 ετών.

Μέχρι σήμερα έχουν πραγματοποιηθεί πάνω από 28.580 έλεγχοι για κορωνοϊό.

Για την Παγκόσμια Ημέρα Υγείας, ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης χρησιμοποίησε το Twitter για να ευχαριστήσει το ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό, το οποίο ονόμασε «ήρωες πίσω από τις μάσκες», για τη δύσκολη μάχη τους κατά του κορωνοϊού.

Η Πρόεδρος της Ελληνικής Δημοκρατίας Κατερίνα Σακελλαροπούλου δημοσίευσε επίσης ένα βίντεο στα κοινωνικά μέσα δικτύωσης, αναδεικνύοντας τις προσπάθειες επιστημόνων, ερευνητών, γιατρών, νοσηλευτών και παραϊατρικών που αγωνίζονται για την πανδημία.

Ο καθηγητής Σωτήρης Τσιόδρας, επικεφαλής της ομάδας εμπειρογνωμόνων του υπουργείου που έχει επιφορτιστεί με την καταπολέμηση της κρίσης στην υγεία, δήλωσε ότι ο δρόμος για την άρση της εντολής του κλεισίματος των επιχειρήσεων και των περιορισμών της κίνησης «θα είναι ένας μαραθώνιος».

Πρόσθεσε ότι αυτό θα μπορούσε να είναι μια σταδιακή διαδικασία με πολλαπλές φάσεις και εξήγησε ότι διεθνώς, οι χώρες βρίσκονται σε διαφορετικές φάσεις του κύκλου της πανδημίας. Ο καθηγητής συνέχισε λέγοντας ότι, προχωρώντας μπροστά, μπορεί να προκύψει η ανάγκη να αρθούν και να επιβληθούν εκ νέου ορισμένα μέτρα όταν χρειαστεί.

Εν τω μεταξύ, το υπουργείο Πολιτικής Προστασίας δήλωσε ότι η άρση των μέτρων στην Ελλάδα μπορεί να συζητηθεί μετά τις 27 Απριλίου, υπό την προϋπόθεση ότι όλα έχουν πάει καλά και μόνο με τη συμβουλή των ιατρικών εμπειρογνωμόνων.

Δωρεές από επιχειρήσεις, οργανισμούς και ιδιώτες γίνονται στο Εθνικό Σύστημα Υγείας από τότε που ξέσπασε ο κορωνοϊός στην Ελλάδα.

Την Τρίτη, το Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος (ΙΣΝ) ανακοίνωσε μια σημαντική νέα πρωτοβουλία η οποία στοχεύει να βοηθήσει στην αντιμετώπιση των επιπτώσεων της πανδημίας.

Το ΙΣΝ παρείχε επιχορήγηση ύψους 3 εκατομμυρίων δολαρίων στο Πανεπιστήμιο Rockefeller για να υποστηρίξει τη συνεχή έρευνα που σχετίζεται με το COVID-19, καθώς και ειδικές πρωτοβουλίες που επικεντρώνονται στην εξέλιξη της κατάστασης στην Ελλάδα./ibna