Κύπρος: Ενίσχυση της ρευστότητας με δυο ομόλογα ύψους 1,75 δισ. ευρώ

Κύπρος: Ενίσχυση της ρευστότητας με δυο ομόλογα ύψους 1,75 δισ. ευρώ

Δυο νέα Ευρωπαϊκά Μεσοπρόθεσμα Ομόλογα συνολικού ύψους 1,75 δισ. ευρώ, εξέδωσε την Τρίτη 7 Απριλίου η Κυπριακή Δημοκρατία. Τα δυο ομόλογα, ένα 7ετούς διάρκειας ύψους 1,25 δισ. ευρώ τιμολογήθηκε με απόδοση +165 μονάδες βάσης και ένα 30ετές ύψους 500 εκατομμυρίων ευρώ που τιμολογήθηκε με απόδοση +215 μονάδων βάσης.

Οι προσφορές που συγκεντρώθηκαν ανήλθαν στα 2,6 δισ. ευρώ, με 1,8 δισ. για το 7ετές και 0,8 δισ. για το 30ετές.

Ο Υπουργός Οικονομικών της Κυπριακής Δημοκρατίας Κωνσταντίνος Πετρίδης εξέφρασε την ικανοποίηση του για την ολοκλήρωση της έκδοσης, με τις ενδεικτικές αποδόσεις μέχρι στιγμής να διαμορφώνονται σε 1,55% για το 7ετές ομόλογο και 2,33% για το 30ετές.

«Με την έκδοση των δύο ομολόγων, ενισχύεται η ρευστότητα για αντιμετώπιση των

οικονομικών επιπτώσεων της πανδημίας, σε μια περίοδο που η κρίση έχει παραλύσει ένα μεγάλο μέρος της οικονομικής δραστηριότητας με τις αντίστοιχες επιπτώσεις στα δημόσια οικονομικά», δήλωσε ο Πετρίδης.

Όπως αναφέρει σε γραπτή του ανακοίνωση ο Υπουργός Οικονομικών, η προσφορά των 2,6 δισ. ευρώ για τα 1,75 δις. που ζήτησε η Δημοκρατία, καταδεικνύει ότι σ’ αυτή τη δύσκολη διεθνή οικονομική συγκυρία, η οποία χαρακτηρίζεται από μεγάλη αβεβαιότητα λόγω των οικονομικών επιπτώσεων της πανδημίας, η Κυπριακή οικονομία συνεχίζει να περιβάλλεται με εμπιστοσύνη από τις διεθνείς αγορές.

«Πρώτιστο μέλημα της κυβέρνησης αυτή την περίοδο είναι να διασφαλίσουμε τα αναγκαία εφόδια, για να ακολουθήσουμε τις συνετές εκείνες πολιτικές που θα μας επιτρέψουν να στηρίξουμε το κράτος πρόνοιας και το σύστημα υγείας, τους εργαζόμενους και τις ευάλωτες ομάδες, αυτή τη δύσκολη για τη χώρα περίοδο, μέχρι την ανάκαμψη της οικονομίας» συνέχισε ο Κωνσταντίνος Πετρίδης.

Καταλήγοντας ο Κύπριος ΥΠΟΙΚ, δήλωσε ότι «φείλουμε να δράσουμε με σοβαρότητα, αίσθημα συλλογικής ευθύνης και με ένα δίκαιο καταμερισμό του κόστους των επιπτώσεων της πανδημίας, ούτως ώστε να βγούμε νικητές και από αυτή την κρίση. Τόσο στο πεδίο της υγείας όσο και στο πεδίο της οικονομίας»./ibna