Κροατία: Σημαντική η συνεισφορά του Στρατού στον αγώνα κατά της πανδημίας

Κροατία: Σημαντική η συνεισφορά του Στρατού στον αγώνα κατά της πανδημίας

Η Κροατία αντέδρασε σωστά στην πανδημία του κορωνοϊού, και ο Κροατικός Στρατός συνέβαλε σημαντικά στην καταπολέμηση της νόσου, δήλωσε ο υπουργός Άμυνας Damir Krstičević σε τηλεδιάσκεψη των υπουργών Άμυνας της ΕΕ, ζητώντας τη συνέχιση της συνεργασίας κατά τη διάρκεια της κρίσης.

Ο Ύπατος Εκπρόσωπος της ΕΕ, κ. Josip Borrell, προήδρευσε της τηλεδιάσκεψης των Υπουργών Άμυνας της ΕΕ για την Εξωτερική Πολιτική και την Πολιτική Ασφαλείας, κατά την οποία αναπτύχθηκε ενδελεχώς η συμβολή του αμυντικού τομέα στην αντιμετώπιση της πανδημίας, σύμφωνα με το Υπουργείο Άμυνας της Κροατίας.

Οι Υπουργοί αντάλλαξαν εμπειρίες σε εθνικό επίπεδο σχετικά με την αρωγή του στρατού προς τα πολιτικά ιδρύματα, υπογραμμίζοντας ότι καθίσταται απαραίτητη η περαιτέρω συνεργασία και αλληλεγγύη μεταξύ των κρατών-μελών της ΕΕ.

Όλοι οι πόροι μας αξιοποιούνται στον αγώνα κατά της πανδημίας, υπογράμμισε ο Krstičević.

«Ξεκινήσαμε να εφαρμόζουμε μέτρα στους τομείς της υγείας, της ασφάλειας, της εκπαίδευσης και της οικονομίας σε πολύ πρώιμο στάδιο της εμφάνισης του COVID-19», δήλωσε ο Krstičević, προσθέτοντας ότι τα κροατικά στρατεύματα ανήγειραν ένα εντελώς αυτόνομο στρατόπεδο χωρητικότητας 220 ασθενών σε χρόνο ρεκόρ.

Αναφερόμενος στον πρόσφατο καταστροφικό σεισμό που έπληξε το Ζάγκρεμπ, ο Krstičević δήλωσε ότι η συμβολή του στρατού ήταν και τότε καθοριστική.

Υπογράμμισε την ανάγκη για περαιτέρω συνεργασία και αλληλεγγύη μεταξύ των κρατών-μελών της ΕΕ, καθώς και για έγκαιρα και συντονισμένα μέτρα για την πρόληψη της περαιτέρω κλιμάκωσης της πανδημίας.

Ως καλό παράδειγμα συνεργασίας, ο Krstičević παρέπεμψε στις στρατηγικές μεταφορές που οργανώθηκαν από την κυβέρνηση κροατικών και γερμανικών ιατρικών ομάδων στην αποστολή Enhanced Forward Presence του ΝΑΤΟ στη Λιθουανία, καθώς και στον κοινό επαναπατρισμό από το Αφγανιστάν στρατευμάτων από την Κροατία, την Αλβανία, το Μαυροβούνιο και τη Βόρειο Μακεδονία. /ibna