Ανάγκη ενίσχυσης έως 2 δισ. ευρώ για τον ελληνικό τουρισμό

Ανάγκη ενίσχυσης έως 2 δισ. ευρώ για τον ελληνικό τουρισμό

Γύρω στο 1,5 με 2 δις ευρώ θα απαιτηθεί προκειμένου να επανεκκινήσει η ελληνική τουριστική βιομηχανία, ενώ η επαναφορά του τουρισμού  στα προ πανδημίας επίπεδα αναμένεται να απαιτήσει περί τα 3 χρόνια, αν και για  την Ελλάδα η περίοδος μπορεί να είναι πιο σύντομη.

Τις εκτιμήσεις αυτές, μαζί με την βεβαιότητα πάντως πως ο ελληνικός τουρισμός θα επιστρέψει πιο δυνατός στις διεθνείς αγορές μετά την κρίση της πανδημίας, εξέφρασε σήμερα σε διαδικτυακή συνέντευξη Τύπου ο πρόεδρος του Συνδέσμου Ελληνικών Τουριστικών Επιχειρήσεων Γιάννης Ρέτσος.

Όπως χαρακτηριστικά ανέφερε ο επικεφαλής του ΣΕΤΕ «Δεν μπορώ να φανταστώ για ποιο λόγο ο τουρισμός δεν θα επιστρέψει στα προ κρίσης επίπεδα σε βάθος τριετίας», θέτοντας εμμέσως πλην σαφώς τον πήχυ για την πλήρη εξομάλυνση της ταξιδιωτικής αγοράς.

Όπως δείχνουν τα δεδομένα τα οποία διαμορφώνονται στις πέντε κύριες αγορές του ελληνικού τουρισμού (Βρετανία, Γερμανία, Γαλλία, Ιταλία, ΗΠΑ) αλλά και την αμφιλεγόμενη στρατηγική αντιμετώπισης της πανδημίας που υιοθέτησαν κρίσιμες αγορές της Βόρειας Ευρώπης, ο πρόεδρος του ΣΕΤΕ προσδιόρισε μια ομάδα αγορών από τις οποίες θα μπορούσε να αντλήσει φέτος πελατεία ο ελληνικός τουρισμός. Υπό την αίρεση των όρων και προϋποθέσεων που θα τεθούν προκειμένου να έχει κάποιος τη δυνατότητα να ταξιδεύει τους επόμενους μήνες. Σύμφωνα με τον Γ. Ρέτσο, οι αγορές αυτές είναι το Ισραήλ, η Κύπρος, ο Λίβανος, τα Εμιράτα και τα Βαλκάνια από όπου προέρχεται σημαντικό τμήμα των οδικών αφίξεων τουριστών. Αλλά και η  Ρωσία, διευκρίνισε, είναι μια από τις αγορές που θα μπορούσε να ενεργοποιηθεί φέτος, ιδιαίτερα καθώς αντιμετωπίζουν μεγάλο πρόβλημα αυτή τη στιγμή κύριοι προορισμοί των Ρώσων όπως η Τουρκία αλλά και η Ισπανία και η Ιταλία.

Ο πρόεδρος του ΣΕΤΕ προανήγγειλε, παράλληλα, στροφή των τουριστικών επιχειρήσεων στον εσωτερικό τουρισμό. Άφησε, ταυτόχρονα, ανοιχτό το ενδεχόμενο -πέραν των μειωμένων τιμών που αναμένεται να υπάρχουν στα καταλύματα που θα λειτουργήσουν- να επανέλθουν με κάποια μορφή, τα δελτία κοινωνικού τουρισμού ή voucher διακοπών.

Όσον αφορά την στήριξη που αναμένουν οι επιχειρήσεις του τουριστικού τομέα από την Πολιτεία, ο επικεφαλής του ΣΕΤΕ τοποθέτησε τον πήχη σε ένα ποσό που θα αντιστοιχεί στο 1,5 με 2 δις ευρώ./ibna