Η Σλοβενία ​​συνεχίζει με τα σχέδιά της για την επέκταση του φράχτη στα σύνορα με την Κροατία

Η Σλοβενία ​​συνεχίζει με τα σχέδιά της για την επέκταση του φράχτη στα σύνορα με την Κροατία

Η κυβέρνηση της Σλοβενίας σχεδιάζει να κατασκευάσει επιπλέον 40 χιλιόμετρα φράχτη “κατά των μεταναστών” στα νότια σύνορά της με την Κροατία μέχρι το τέλος του έτους.

Σύμφωνα με δημοσιεύματα του σλοβενικού Τύπου, η Λιουμπλιάνα δεν έχει αποκαλύψει τις τοποθεσίες κατά μήκος των συνόρων με την Κροατία, όπου θα δημιουργηθούν τα νέα τμήματα του φράχτη. Σύμφωνα με το υπουργείο Εσωτερικών της Σλοβενίας, η αστυνομία θα κατασκευάσει επιπλέον φράχτη σε συγκεκριμένα σημεία κατά μήκος των νότιων συνόρων της με την Κροατία, προκειμένου να σταματήσει η ροή των παράνομων μεταναστών στη χώρα. Το νέο ότι η Σλοβενία σχεδιάζει ​​να επεκτείνει το σημερινό φράχτη μήκους 196 χιλιομέτρων στα σύνορα με την Κροατία, εκ των οποίων τα 116 χιλιόμετρα είναι συρματόπλεγμα, δεν είναι μυστικό, με τα επιπλέον 40 χιλιόμετρα φράχτη να παρουσιάζονται ως αναβάθμιση.

Ο Πρωθυπουργός της Σλοβενίας Janez Janša και ο υπουργός Εσωτερικών Aleš Hojs παρουσίασαν το σχέδιο στο σλοβενικό κοινοβούλιο όταν η κυβέρνηση Jannas ορκίστηκε μετά τις τελευταίες εκλογές. Από τότε, ο Hojs πρότεινε ακόμα και την αντικατάσταση της σλοβενικής συνοριακής αστυνομίας στα σύνορα με την Κροατία με στρατιώτες, επισημαίνοντας ότι η παράνομη μετανάστευση συνέβαλε επίσης στη διάδοση του κορωναϊού. Η πρόταση απορρίφθηκε σε πρώτη φάση από το σλοβενικό κοινοβούλιο.

Ωστόσο, σύμφωνα με τα μέσα ενημέρωσης της Σλοβενίας, η κυβέρνηση Janša δεν έχει εγκαταλείψει την ιδέα και έχει ακόμη προτείνει την κήρυξη κατάστασης έκτακτης ανάγκης, η οποία θα δώσει στην κυβέρνηση την εξουσία να προχωρήσει με το σχέδιο χωρίς την έγκριση του κοινοβουλίου.

Τα σλοβενικά ΜΜΕ λένε ότι από την αρχή του 2020 έχουν εισέλθει στη χώρα 1.800 παράνομοι μετανάστες, αλλά σχεδόν όλοι τους επέστρεψαν αμέσως στην κροατική πλευρά των συνόρων./ibna