Μαυροβούνιο: Ο COVID-19 βάζει εμπόδια στις έρευνες πετρελαίου και φυσικού αερίου

Μαυροβούνιο: Ο COVID-19 βάζει εμπόδια στις έρευνες πετρελαίου και φυσικού αερίου

Η δυναμική της εξερεύνησης πετρελαίου και φυσικού αερίου στη θαλάσσια ζώνη του Μαυροβουνίου εξαρτάται από την εξέλιξη της επιδημιολογικής κατάστασης όσον αφορά τον κορωνοϊό στον κόσμο και στη χώρα, αναφέρει η Διεύθυνση Υδρογονανθράκων του Μαυροβουνίου.

Εκπρόσωποι της διοίκησης δήλωσαν σε απάντηση στην Daily News ότι πολλοί υπεργολάβοι, οι οποίοι είναι μέρος της αλυσίδας των αναγκαίων δραστηριοτήτων για τις γεωτρήσεις, δεν μπορούν να ταξιδέψουν στο Μαυροβούνιο.

«Παρόλο που πολλές δραστηριότητες που σχετίζονται με την έρευνα και την παραγωγή πετρελαίου και φυσικού αερίου στο Μαυροβούνιο διεξάγονται επί του παρόντος κανονικά, κανείς δεν μπορεί να εγγυηθεί ότι αυτό θα συνεχιστεί. Εκπρόσωποι μεγάλων αμερικανικών εταιρειών παροχής υπηρεσιών, οι οποίοι πρόκειται να ξεκινήσουν τις αποστολές τους στο Μαυροβούνιο για την έναρξη των διερευνητικών γεωτρήσεων δεν έχουν κανένα τρόπο να το κάνουν αυτή τη στιγμή», ανέφερε η κυβέρνηση.

Η πρώτη έρευνα πετρελαίου και φυσικού αερίου, που ολοκληρώθηκε στα τέλη του 2018, ανατέθηκε στην ιταλορωσική κοινοπραξία Eni-Novatek.

Η διοίκηση δήλωσε ότι ήταν δύσκολο να απαντηθεί το ερώτημα κατά πόσον η έρευνα θα ανασταλεί μέχρι νεωτέρας, εξαιτίας της διάρκειας των έκτακτων μέτρων που οφείλονται στην πανδημία COVID-19.

Εξήγησαν επίσης ότι η έδρα της Annie, η οποία είναι υπεύθυνη για τη διεξαγωγή των γεωτρήσεων, βρίσκεται στη Λομβαρδία, η οποία είναι το επίκεντρο του κορωνοϊού.

«Είναι δύσκολο αυτή τη στιγμή να απαντήσουμε σε αυτό το ερώτημα, δεδομένου ότι η κατάσταση στον κόσμο, ακόμα και στο Μαυροβούνιο, αλλάζει καθημερινά. Για να καταπολεμηθεί η πανδημία του ιού COVID-19, τα σύνορα έχουν κλείσει, η κυκλοφορία έχει περιοριστεί , με αποτέλεσμα τη μείωση της επιχειρηματικής δραστηριότητας και κανένα από αυτά δεν βοηθά τις επιχειρηματικές δραστηριότητες στο Μαυροβούνιο, όπως η εξερεύνηση πετρελαίου και φυσικού αερίου. Η πρώτη διερευνητική γεώτρηση ανοιχτά του Μαυροβουνίου εξαρτάται από διάφορους παράγοντες που είναι αβέβαιοι αυτή τη στιγμή», εξήγησε η κυβέρνηση.

Η πρώτη έρευνα διεξήχθη από το νορβηγικό πλοίο Polar Empress, το οποίο συγκέντρωσε στοιχεία από συνολική έκταση 1.2 χιλιάδων τετραγωνικών μέτρων, εκ των οποίων 20% βρίσκονται εντός των χωρικών υδάτων του Μαυροβουνίου και τα υπόλοιπα 12 μίλια από τα εθνικά σύνορα. Πιο συγκεκριμένα, πραγματοποιήθηκαν έρευνες στα οικόπεδα 4, 5, 9 και 10.

Η διοίκηση ανέφερε ότι οι συμβασιούχοι Eni και Novatek είχαν ανταποκριθεί στις υποχρεώσεις τους βάσει του χρονοδιαγράμματος εργασίας της σύμβασης παραχώρησης για την έρευνα και την παραγωγή υδρογονανθράκων, ενώ τα δεδομένα που συλλέχθηκαν υποβλήθηκαν σε επεξεργασία πέρυσι./ibna