Ρουμανία: Επέκταση της κατάστασης έκτακτης ανάγκης για ένα μήνα ακόμη

Ρουμανία: Επέκταση της κατάστασης έκτακτης ανάγκης για ένα μήνα ακόμη

Ο Πρόεδρος της Ρουμανίας Klaus Iohannis δήλωσε ότι θα κηρύξει τη χώρα σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης για ακόμη ένα μήνα την επόμενη εβδομάδα κι ότι το κείμενο του διατάγματος θα καταρτιστεί αυτή την εβδομάδα.

Τη Δευτέρα, στο Προεδρικό Μέγαρο Cotroceni, ο Πρόεδρος Κλάους Ιωάννης είχε συνάντηση αξιολόγησης των μέτρων για τη διαχείριση της πανδημίας του COVID-19 με τον Πρωθυπουργό Ludovic Orban και αρκετά μέλη της Κυβέρνησης. «Αξιολογώντας την κατάσταση, καταλήξαμε στο συμπέρασμα ότι η κατάσταση έκτακτης ανάγκης πρέπει να επεκταθεί και έτσι ζητήσαμε από την κυβέρνηση να υποβάλει προτάσεις για να συμπεριληφθούν σε αυτό το διάταγμα και, στις αρχές της επόμενης εβδομάδας, θα εκδώσω ένα νέο διάταγμα για την επέκταση της κατάστασης έκτακτης ανάγκης για ακόμη ένα μήνα», δήλωσε ο Αρχηγός του Κράτους, προσθέτοντας ότι «αυτή η περίοδος είναι απολύτως απαραίτητη για να διατηρηθεί υπό έλεγχο η εξάπλωση της επιδημίας».

Επιπροσθέτως ο Klaus Iohannis δήλωσε ότι τις επόμενες μέρες θα φθάσει στη Ρουμανία εξοπλισμός για την ατομική προστασία του ιατρικού προσωπικού και των πολιτών.

«Αυτή τη βδομάδα λαμβάνουμε 2,5 εκατομμύρια μάσκες για τους γιατρούς, περίπου 5 εκατομμύρια προστατευτικές μάσκες για την δυνάμεις της τάξης, τη χωροφυλακή, την αστυνομία και περίπου 8 εκατομμύρια μάσκες που θα φτάσουν στο κοινό καθώς επίσης και 500 χιλιάδες προστατευτικές στολές για το ιατρικό προσωπικό», ανέφερε ο Klaus Iohannis.

Όπως παρατήρησε, στην αρχή ήταν «λίγο περίπλοκη», η προμήθεια προστατευτικού υλικού. «Αρχικά γνωρίζουμε ότι ήταν λίγο περίπλοκο να προμηθευτούμε προστατευτικά υλικά – μάσκες, προστατευτικές στολές, αλλά έχουμε ήδη τα πρώτα σημαντικά αποτελέσματα των μέτρων που έλαβε η κυβέρνηση», δήλωσε ο Klaus Iohannis.

Τέλος ο Πρόεδρος της Ρουμανίας ανακοίνωσε ότι θα αποστείλει ομάδα γιατρών και νοσηλευτών στην περιοχή του Μιλάνου. «Αποφάσισα (…) ότι η Ρουμανία θα στείλει στην Ιταλία ομάδα έντεκα (11) ιατρών και έξι (6) νοσηλευτών, οι οποίοι θα μεταβούν στην περιοχή του Μιλάνου και θα αποχωρήσουν το αργότερο την Τρίτη, δήλωσε χθες, ο Klaus Iohannis από το Προεδρικό Μέγαρο Cotroceni./ibna