Η Αθήνα θα πιέσει για “κοινές λύσεις” για τον COVID-19 στην κρίσιμη συνεδρίαση του Eurogroup

Η Αθήνα θα πιέσει για “κοινές λύσεις” για τον COVID-19 στην κρίσιμη συνεδρίαση του Eurogroup

Ο υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας θα συμμετάσχει σε διάσκεψη με την Eurogroup την Τρίτη, όπου θα συζητηθούν προτάσεις για την αντιμετώπιση των οικονομικών επιπτώσεων της πανδημίας του κορωνοϊού στις οικονομίες της ΕΕ.

Ο Έλληνας Υπουργός Οικονομικών εξέφρασε την αισιοδοξία ότι θα επιτευχθεί συμβιβασμός στη χρήση των απαραίτητων εργαλείων και μέτρων για τη σωστή διαφύλαξη όλων των κρατών-μελών της Ευρωζώνης, καθώς ο “εχθρός είναι κοινός, επομένως απαιτούνται κοινές λύσεις”.

Ο Σταϊκούρας θα προσπαθήσει μαζί με τους ομολόγους του από τα κράτη-μέλη του νότου, συμπεριλαμβανομένης της Ιταλίας και της Ισπανίας, να πιέσει για μια ισχυρή απόδειξη ευρωπαϊκής αλληλεγγύης, παρά τις ενδείξεις ότι το Βερολίνο είναι ανένδοτο ότι ένα «κορωνο-ομόλογο» δεν θα γίνει αποδεκτό από τους Γερμανούς βουλευτές.

Η Αθήνα θέλει να εξασφαλίσει την κατάλληλη στήριξη όσον αφορά την παροχή ρευστότητας στην οικονομία της, η οποία δοκιμάζεται από το κλείσιμο των επιχειρήσεων και τους περιορισμούς στην κυκλοφορία σε ολόκληρη τη χώρα για την αντιμετώπιση της εξάπλωσης του κορωνοϊού.

Οι αναλυτές της HSBC αναμένουν ότι η ύφεση στην Ελλάδα θα κυμανθεί γύρω στο 6% αυτό το έτος, ενώ η οικονομία της χώρας αναμένεται να αυξηθεί σε ποσοστό 5,8% το 2021.

Σύμφωνα με την UniCredit, το ΑΕΠ της χώρας θα μειωθεί κατά 18,6% το 2020, αλλά η οικονομία αναμένεται να ανακάμψει απότομα το 2021. Η ύφεση στην Ελλάδα αναμένεται να είναι υψηλότερη από οποιαδήποτε άλλη χώρα στην Ευρώπη, λέει η UniCredit.

Την επόμενη εβδομάδα, σε διάσκεψη κορυφής των ηγετών της ΕΕ θα συζητηθούν οι προτάσεις του σημερινού Eurogroup. Παρ ‘όλα αυτά, υπάρχουν ενδείξεις ότι θα χρειαστεί μια επακόλουθη συνάντηση των υπουργών Οικονομικών στο τέλος της σημερινής τηλεδιάσκεψης, προκειμένου να γίνει προσπάθεια να γεφυρωθούν οι διαφορές.

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Στέλιος Πέτσας δήλωσε σε δημοσιογράφους τη Δευτέρα ότι η Αθήνα αναμένει ότι θα συμφωνηθεί “κοινή συνιστώσα” σε επίπεδο Ευρωζώνης, προκειμένου να χρηματοδοτηθούν οι απαραίτητες ενέργειες από όλα τα κράτη μέλη της ΕΕ.

Πιστεύεται ότι οι άμεσες και οι μακροπρόθεσμες επιλογές αντιμετώπισης του οικονομικού αντίκτυπου της πανδημίας βρίσκονται στο τραπέζι. Η χρήση του ταμείου διάσωσης του ESM, της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Επενδύσεων και του βραχυπρόθεσμου πλάνου εργασίας της Ευρωπαϊκής Επιτροπής έχουν αναφερθεί ως επιλογές.

Εν τω μεταξύ, το Reuters ανέφερε ότι η Γαλλία επέβαλε την ιδέα ενός προσωρινού κοινού ταμείου, αγνώστου μεγέθους, που αποσκοπεί αποκλειστικά στη χρηματοδότηση και το συντονισμό των οικονομικών μέτρων μετά την υγειονομική κρίση./ibna