Το Eurogroup, η ελληνική οικονομία και ο “φόβος”

Το Eurogroup, η ελληνική οικονομία και ο “φόβος”

Ασαφές παραμένει το τοπίο  της ελληνικής οικονομίας, εξαιτίας της εξάπλωσης του κορωνοϊού. Την ίδια στιγμή που η HSBC ανακοίνωνε τις εκτιμήσεις της για  ύφεση 6% φέτος στην Ελλάδα αντί ανάπτυξης 2,3% που προέβλεπε αρχικά, οι όποιες παρεμβάσεις σε ευρωπαϊκό επίπεδο, εν αναμονή και του αυριανού eurogroup βρίσκονται ακόμη στο στάδιο του παζαρέματος.

Στην ευρωζώνη εξετάζεται ενδεχόμενο πιστοληπτικής γραμμής με  άλλους να την ταυτίζουν  με μέτρα, άλλους με πιο…ήπια μέτρα και άλλους χωρίς καθόλου μέτρα, ούτε από κυβερνητικής πλευράς δεν υπάρχει ολοκληρωμένο σχέδιο για την επόμενη ημέρα, πέραν των μέσων άμεσης αντιμετώπισης, και αυτών άτολμων. Εν μέσω αυτών των εξελίξεων ήλθαν στοιχεία του ΚΕΠΕ ότι τον Μάρτιο σημειώθηκε ρεκόρ του δείκτη «φόβου» στην ελληνική αγορά λόγω της αυξημένης αβεβαιότητας εν μέσω πανδημίας. Από το 32,37% στο τέλος Φεβρουαρίου εκτοξεύθηκε στο 48,94% στις 31 Μαρτίου έχοντας καταγράψει ενδιάμεσα, στις 13 Μαρτίου το επίπεδο ρεκόρ για το 2020 του 61,55%. Μάλιστα, όπως σημειώνει το ΚΕΠΕ, οι οικονομικές επιπτώσεις της αναστολής της πλειονότητας των δραστηριοτήτων στην χώρα αναμένεται να επηρεάσουν την πορεία του δείκτη από την ενσωμάτωση στοιχείων για τον Μάρτιο του 2020 και μετά.

Τα ζητήματα των μέτρων

Για την ατζέντα του αυριανού Eurogroup, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Στέλιος Πέτσας ανέφερε κατά την χθεσινή ενημέρωση των πολιτικών συντακτών ότι η Αθήνα προσδοκά σύμπνοια μεταξύ των εταίρων για χαμηλότοκα και χωρίς δεσμευτικούς όρους χρηματοδότηση των  αναγκαίες δράσεων , για όλες τις χώρες – μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Ειδικότερα, αναφερόμενος στο δημοσιονομικό κόστος του σχεδίου της κυβέρνησης, είπε ότι φτάνει ήδη τα 6,8 δισ. Ευρώ ή 3,5% του ΑΕΠ υψηλότερο του μέσου ευρωπαϊκού όρου 3% του ΑΕΠ. Θα πρέπει να σημειωθεί πάντως ότι σχεδόν ταυτόχρονα με τις δηλώσεις περί υψηλών ποσών, ο Πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξης Τσίπρας παρουσίαζε ένα πολλαπλάσιου ύψους πρόγραμμα για την οικονομία το οποίο ανέρχεται στα 26,3 δις ευρώ.

Αναφορικά με την αυριανή συνεδρίαση του Eurogroup, ο Στέλιος Πέτσας ανέφερε «Προσδοκούμε μια κοινή συνισταμένη, προκειμένου να χρηματοδοτηθούν χαμηλότοκα και χωρίς δεσμευτικούς όρους οι αναγκαίες δράσεις, για όλες τις χώρες-μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης».

Πλήττεται ο τουρισμός

Στο μεταξύ, ύφεση 6% προβλέπει η HSBC για την ελληνική οικονομία έναντι ανάπτυξης 2,3% προγενέστερα και ισχυρή ανάπτυξη τύπου «V» (δηλαδή ταχεία ανάκαμψη)  για το 2021, με ανάπτυξη 5,8% από 2,1%.

Η HSBC υπολογίζει ότι ο τομέας που θα επηρεαστεί αρνητικά περισσότερο είναι ο τουρισμός, όπου μείωση  50% θα επιφέρει μια μείωση τουλάχιστον 5% στο ΑΕΠ./ibna