Σερβία: Αποφασισμένος να βοηθήσει τους Σέρβους του Κοσσυφοπεδίου ο Vucic

Σερβία: Αποφασισμένος να βοηθήσει τους Σέρβους του Κοσσυφοπεδίου ο Vucic

Ο Πρόεδρος της Σερβίας Aleksandar Vucic, σε δηλώσεις του τόνισε ότι το Βελιγράδι είναι αποφασισμένο να βοηθήσει τους Σέρβους του Κοσσυφοπεδίου και Μετοχίων ώστε να αντιμετωπίσουν την επιδημία του κορωνοϊού, εκφράζοντας την ετοιμότητα του για πλήρη συνεργασία με τους αξιωματούχους της Πρίστινα για την αντιμετώπιση της πανδημίας.

Σύμφωνα με την Προεδρία, ο Vucic εξέφρασε την ανησυχία του για την εξάπλωση της λοίμωξης στο Κοσσυφοπέδιο και τα Μετόχια σε τηλεφωνική συνομιλία που είχε με τον επικεφαλής της UNMIK Zahir Tanin.

Vucic και Tanin συζήτησαν επίσης για την κατάσταση της πολιτικής και της ασφάλειας στο Κοσσυφοπέδιο και τα Μετόχια με την ευκαιρία της προσεχούς συνόδου του Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών, που είναι αφιερωμένη στην έκθεση του Γενικού Γραμματέα του ΟΗΕ για το έργο της UNMIK, που θα πραγματοποιηθεί μέσω τηλεδιάσκεψης.

Κατά τη διάρκεια των συνομιλιών, ο Vucic δήλωσε ότι οι συνεδριάσεις του Συμβουλίου Ασφαλείας που είναι αφορούν στο έργο της UNMIK είναι σημαντικές για τη Σερβία για τη διατήρηση της συνέχειας στα θέματα του Κοσσυφοπεδίου και των Μετοχίων καθώς και για την τακτική ενημέρωση σχετικά με την πολιτική κατάσταση και την κατάσταση ασφάλειας.

Ο Πρόεδρος της Σερβίας ενημέρωσε ότι 248 φορτηγά στάλθηκαν στο Κοσσυφοπέδιο και τα Μετόχια τις τελευταίες ημέρες, προσθέτοντας ότι δεν υπήρξε έλλειψη προϊόντων εκεί.

Ο Vucic από το Novi Pazar όπου επισκέφθηκε τις υγειονομικές μονάδες και παρέδωσε υγειονομικό υλικό, ότι η Σερβία κάνει ό, τι μπορεί για τους ανθρώπους της στο Κοσσυφοπέδιο και θα συνεχίσει να το κάνει σε αυτές τις «σχετικά δύσκολες συνθήκες».

Μιλώντας για την επόμενη περίοδο, ο Vucic είπε ότι για μερικές ακόμα ημέρες θα βγαίνει το φορτίο της περιόδου μεταξύ 10 και 16 Μαρτίου, καθώς εκείνη την περίοδο έφτασαν στη Σερβία περισσότεροι από 400 χιλιάδες άνθρωποι, ένας αριθμός που ήταν αδύνατο να ελεγχθεί.

«Αυτοί οι άνθρωποι δεν είναι ένοχοι, δεν είναι η ασθένεια ντροπή, είμαι καρδιαγγειακός ασθενής και δεν είναι ντροπή, είναι κρίμα όταν κάποιος είναι κλέφτης ή άεργος. Γι’ αυτό ζητώ από τους ανθρώπους να πειθαρχούν και να αναφέρουν αν έχουν κάποιο πρόβλημα”, είπε.

Ο Vucic επανέλαβε ότι δεν θέλει να αντιπαρατεθεί με την αντιπολίτευση σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης, αλλά σχολίασε την πρόταση της Συμμαχίας για τη Σερβία να επιτρέψει στους συνταξιούχους για μια ώρα το βράδυ να περπατούν, σημειώνοντας ότι ήταν μια πολύ κακή ιδέα.

«Φανταστείτε ότι σε ένα σημείο, για μια ώρα, να έχουμε 1,780 εκατομμύρια συνταξιούχους στους δρόμους … Δεν θα ήταν Wuhan και Ιταλία, αλλά όλα αυτά μαζί, συν τη Νέα Υόρκη πέντε φορές», δήλωσε ο Vucic, καλώντας τους συνταξιούχους να ακούσουν τους γιατρούς και τις αρχές και να μείνουν σπίτι. /ibna