Πρόεδρος Εμπορικού Επιμελητηρίου Μαυροβουνίου: Η αναδιάρθρωση της Οικονομίας απαιτεί περεταίρω αξιοποίηση των φυσικών πόρων

Πρόεδρος Εμπορικού Επιμελητηρίου Μαυροβουνίου: Η αναδιάρθρωση της Οικονομίας απαιτεί περεταίρω αξιοποίηση των φυσικών πόρων

Η αναδιάρθρωση της οικονομίας απαιτεί περαιτέρω αξιοποίηση των φυσικών πόρων μέσω της παραγωγής γεωργικών προϊόντων διατροφής, της παραγωγής δομικών υλικών, της επεξεργασίας ξύλου, καθώς και της χρήσης πλούσιου ενεργειακού δυναμικού, δήλωσε ο Πρόεδρος του Εμπορικού Επιμελητηρίου του Μαυροβουνίου (PKCG ), Vlastimir Golubović.

Προσέθεσε ότι σε περιπτώσεις φυσικών καταστροφών και πανδημιών, οι χώρες στις οποίες η δομή του ακαθάριστου εγχώριου προϊόντος (ΑΕΠ) συγκεντρώνεται σε μικρότερο αριθμό τομέων είναι πολύ πιο ευάλωτες, όπως μεταδίδει το Pobjeda.

Ο κ. Golubović τόνισε ότι το Μαυροβούνιο αποτελεί ένα τέτοιο παράδειγμα, όπου το μερίδιο των υπηρεσιών – του τουρισμού, των κατασκευών, του εμπορίου και των μεταφορών στο ΑΕΠ είναι εξαιρετικά υψηλό.

«Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο καλούμαστε να προστατεύσουμε τον εαυτό μας όσο το δυνατόν περισσότερο από τις αρνητικές επιπτώσεις, και να δημιουργήσουμε ένα χώρο για την επίτευξη ευνοϊκών αποτελεσμάτων σε τομείς που είναι λιγότερο ευάλωτοι», δήλωσε ο Golubović.

Εξήγησε ότι η αναδιάρθρωση της οικονομίας απαιτεί περαιτέρω αξιοποίηση των φυσικών πόρων.

«Τονίζω ιδιαίτερα τη σημασία της κατασκευής υδροηλεκτρικών σταθμών, η παραγωγή των οποίων τυγχάνει διαχείρισης με βάση τις απαιτήσεις της αγοράς σε αντίθεση με την αιολική και ηλιακή ενέργεια, των οποίων η λειτουργία υπαγορεύεται από τις κλιματικές συνθήκες», επισημαίνει ο Golubović.

Προσέθεσε ότι θα μπορούσε κανείς να πει πως το Μαυροβούνιο είναι μία από τις λίγες χώρες που έχουν τη δυνατότητα να βελτιστοποιήσουν την παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας συνδυάζοντας τις αναφερθείσες πηγές.

«Αυτό μας επιτρέπει να πιστεύουμε ότι το κράτος σύντομα θα είναι σε θέση να εξάγει ηλεκτρική ενέργεια», πρόσθεσε ο Golubović.

Υπογράμμισε ότι η υλοποίηση του έργου υποβρύχιας ενεργειακής καλωδιακής σύνδεσης μεταξύ Μαυροβουνίου και Ιταλίας αποτελεί μια επιπλέον ώθηση.

«Το έργο παρέχει ήδη αποτελέσματα και, εκτός από τη συμβολή του στο Μαυροβούνιο, θα επηρεάσει επίσης την αγορά ηλεκτρικής ενέργειας στην ευρύτερη περιοχή, η οποία μέσω της χώρας μας και της Ιταλίας θα συνδεθεί με την αγορά της Ευρωπαϊκής Ένωσης», εξήγησε ο Golubović.

Ο κ. Golubović δήλωσε ότι, όπως και στην Ελλάδα, την Ισπανία, την Κροατία και πολλές άλλες χώρες, ο τουρισμός στο Μαυροβούνιο αποτελεί σημαντικό παράγοντα κοινωνικής και οικονομικής ανάπτυξης και από χρόνο σε χρόνο δικαιολογεί ολοένα και περισσότερο τον ρόλο του ως στρατηγικού τομέα.

Η επιτυχημένη τουριστική ανάπτυξη έχει πολλαπλασιαστικό αποτέλεσμα σε άλλους τομείς του εμπορίου, της γεωργίας, των μεταφορών και άλλων δραστηριοτήτων.

«Οι προσπάθειες για διαφοροποίηση των πηγών προμήθειας και για παράταση της σεζόν, καθώς και ο υψηλής ποιότητας τουρισμός καθ ‘όλη τη διάρκεια του έτους, είναι σημαντικοί για τη δημιουργία θέσεων εργασίας, την αύξηση των πληθυσμιακών προτύπων και την εξισορρόπηση της περιφερειακής ανάπτυξης», δήλωσε ο Golubović. /ibna