Κροατία: Έτοιμη η κυβέρνηση για τις επιστροφές των αποδήμων

Κροατία: Έτοιμη η κυβέρνηση για τις επιστροφές των αποδήμων

Οι Κροάτες απόδημοι που έχασαν τη δουλειά τους σε κράτη μέλη της ΕΕ ξεκίνησαν το ταξίδι της επιστροφής για την Κροατία μετά την εξάπλωση του κορωνοϊού, γνωρίζοντας ότι τα ιατρικά έξοδα, σε περίπτωση που μολυνθούν από τον ιό, θα είναι πολύ υψηλότερα εκεί από ό,τι στην Κροατία, όπως αναφέρει η εφημερίδα Večernji List τη Δευτέρα.

Σε περίπτωση που η κρίση συνεχιστεί, ο αριθμός των μεταναστών που θα επιστρέψουν στην Κροατία θα αυξηθεί, καθώς οι αλλοδαποί σε άλλες χώρες της ΕΕ θα είναι μεταξύ των πρώτων που θα απολυθούν, σύμφωνα με την εφημερίδα.

Σύμφωνα με το δημογράφο Stjepan Šterc, όσοι έφυγαν από την Κροατία τα τελευταία χρόνια θα επιστρέψουν στη χώρα , δεδομένου πως λόγω της κρίσης θα χάσουν τη δουλειά τους και δε θα είναι σε θέση να πληρώνουν ακριβά ενοίκια και μισθώσεις διαμερισμάτων στην ΕΕ.

Είναι δύσκολο να εκτιμηθεί πόσοι θα επιστρέψουν, αλλά αν υποθέσει κανείς πως 350.000 Κροάτες έχουν μεταναστεύσει και ότι ένα μεγάλο μέρος αυτών θα χάσουν τη δουλειά τους εν μέσω κρίσης, μπορεί να υπολογιστεί ότι έως και 50.000 από αυτούς θα μπορούσαν ενδεχομένως να επιστρέψουν στην Κροατία, εξηγεί ο Šterc.

Αυτό δε σημαίνει ότι όλοι θα επιστρέψουν αμέσως, αλλά μάλλον οι επιστροφές θα πραγματοποιηθούν σταδιακά κατά τα επόμενα χρόνια. Ο αριθμός των επιστρεφόντων θα εξαρτηθεί από την αντίδραση της Κροατίας στην οικονομική κρίση, αναφέρει η εφημερίδα.

Ο Šterc επισημαίνει ότι δεν είναι βέβαιο ότι οι Κροάτες δεύτερης και τρίτης γενιάς θα επιστρέψουν στην Κροατία, δεδομένου πως έχουν εγκατασταθεί στο εξωτερικό και δεν προτίθενται να εγκαταλείψουν τον τόπο διαμονής τους.

«Οι απόδημοι που εγκατέλειψαν την Κροατία τα τελευταία χρόνια θα είναι αυτοί που θα επιστρέψουν εξαιτίας της κρίσης. Πολλοί θα είναι άνεργοι και θα αδυνατούν να πληρώσουν ακριβά ενοίκια στην ΕΕ. Εν μέσω αυτής της κατάστασης, οι άνθρωποι αναμένεται να επιστρέψουν στην ασφάλεια του σπιτιού τους», προσέθεσε.

«Οι κρίσεις όπως αυτή που βιώνουμε δείχνουν ότι η εθνική αντίληψη του κράτους είναι σημαντική, καθώς όλες οι στρατηγικές αποφάσεις των κρατών λαμβάνονται εντός των συνόρων τους. Προκειμένου να αναπτυχθούμε, πρέπει να βασιστούμε στον συνολικό μας πλούτο και πληθυσμό, είτε εντός είτε εκτός της χώρας. Πρέπει να αναπτύξουμε μοντέλα παροχής κινήτρων για την επιστροφή των μεταναστών, όχι μόνο όσον αφορά τη φυσική επιστροφή αλλά και όσον αφορά τις επενδύσεις στην Κροατία. Εάν επενδύσουν στην Κροατία, θα πρέπει να απαλλάσσονται από την καταβολή ορισμένων φόρων».

Η κροατική κυβέρνηση δηλώνει ότι παρακολουθεί στενά την κατάσταση και όλοι οι Κροάτες πολίτες που επιθυμούν να επιστρέψουν στην πατρίδα είναι ευπρόσδεκτοι. Θα εξεταστούν όλες οι επιλογές για το πώς μπορεί να παρασχεθεί βοήθεια και να διευκολυνθεί η επιστροφή τους στην Κροατία.

Με διπλωματική βοήθεια, συνολικά 1.200 απόδημοι έχουν επιστρέψει στην Κροατία τις τελευταίες ημέρες. Οι περισσότεροι από τους επαναπατριζόμενους που επέστρεψαν και μίλησαν στη Večernji List δήλωσαν ότι θα επιστρέψουν στο εξωτερικό μόλις υποχωρήσει η κρίση του κορωνοϊού. Κάποιοι από αυτούς δήλωσαν ότι οι εργοδότες τους κατανόησαν την κατάσταση και την επιθυμία τους να επιστρέψουν στην πατρίδα τους. Άλλοι, αντίθετα, δήλωσαν ότι θα πρέπει να αναζητήσουν αλλού δουλειά όταν επιστρέφουν, αλλά δεν προτίθενται να παραμείνουν στην Κροατία. /ibna