Σλοβενία: Τα αυστηρά μέτρα θα συνεχιστούν για τουλάχιστον δύο έως τέσσερις εβδομάδες

Σλοβενία: Τα αυστηρά μέτρα θα συνεχιστούν για τουλάχιστον δύο έως τέσσερις εβδομάδες

Οι αυστηροί περιορισμοί που εισήχθησαν στη Σλοβενία ​​πριν από τρεις εβδομάδες για την καταπολέμηση της επιδημίας του κορωνοϊού λειτουργούν και θα συνεχιστούν για «τουλάχιστον δύο έως τέσσερις εβδομάδες». Μόνο τότε η Σλοβενία ​​θα εξετάσει το ενδεχόμενο να αρχίσει να χαλαρώνει τα μέτρα έτσι ώστε η ζωή να αρχίσει να επιστρέφει σε κανονική κατάσταση, δήλωσε ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος για τον κορωνοϊό, Jelko Kacin, την Κυριακή.

«Μόλις ξεκινήσουμε τη χαλάρωση των μέτρων, θα πρέπει να σχεδιαστούν και να μελετηθούν προσεκτικά, με την επίγνωση ότι θα πρέπει να ζήσουμε για λίγο τον ιό και την επιδημία», δήλωσε ο Kacin στην ημερήσια ενημέρωση της κυβέρνησης για τους εκπροσώπους του Τύπου.

Ο Kacin δήλωσε ότι η καμπύλη των νέων λοιμώξεων είναι πιο ευνοϊκή από ό, τι σε άλλες χώρες της ΕΕ, αλλά «αυτό δεν πρέπει να μας ρίχνει στάχτη στα μάτια». Τα αυστηρά μέτρα θα πρέπει να συνεχιστούν.

Ο πρωθυπουργός Janez Janša έστειλε παρόμοιο μήνυμα μετά από επίσκεψη την Κυριακή στο UKC Ljubljana, το μεγαλύτερο νοσοκομείο της Σλοβενίας. Ο ίδιος δήλωσε ότι η Σλοβενία ​​τα πάει καλά αυτή τη στιγμή, αλλά έχει επίγνωση του ενδεχομένου νέας αύξησης των κρουσμάτων και ότι παρακολουθεί προσεκτικά τις χώρες που πίστευαν ότι είχαν περιορίσει την επιδημία αλλά όπου (ο κορωνοϊός) ξέσπασε εκ νέου».

«Είναι απαραίτητο να είμαστε πολύ προσεκτικοί στη χαλάρωση ορισμένων μέτρων. Είναι ήδη σαφές – με βάση την εμπειρία μας και την εμπειρία κάποιων άλλων στην Ευρώπη που ενήργησαν εγκαίρως – ότι πολλά από αυτά που αντιλαμβανόμαστε σήμερα ως η αναστολή της δημόσιας ζωής μπορεί να επανέλθουν σταδιακά, ακόμη και πριν από τα τέλη Μαΐου και ίσως μερικά από αυτά πριν από τα τέλη Απριλίου, αφού υπάρχει αρκετός εξοπλισμός προστασίας και μάθαμε πώς να τον χρησιμοποιήσουμε».

Ταυτόχρονα, οι υπηρεσίες και οι βιομηχανίες θα πρέπει να “συνηθίσουν να δουλεύουν υπό συνθήκες που έχουν γίνει το νέο φυσιολογικό – και αυτό το νέο φυσιολογικό, δυστυχώς, θα διαρκέσει έως ότου αναπτυχθεί ένα αποτελεσματικό εμβόλιο [ή] τουλάχιστον ένα αποτελεσματικό φάρμακο κατά αυτή η ασθένεια”, δήλωσε.

Η Bojana Beović, ειδική στις μολυσματικές ασθένειες, η οποία είναι επικεφαλής της ιατρικής ομάδας εργασίας για τον κορωνοϊό, δήλωσε ότι η Σλοβενία ​​χειρίζεται την επιδημία λόγω των αυστηρών μέτρων και ότι τα νοσοκομεία δεν έχουν κατακλυστεί ακόμα, αλλά σημείωσε ότι αυτό ήταν απλώς ένας “ενδιάμεσος στόχος” , αν και πολύ σημαντικός.

Οι καμπύλες έχουν πεπλατυνθεί και η επιδημία είναι αυτή τη στιγμή σε «στατική κατάσταση», αλλά «δεν είμαστε ακόμα σε θέση να αντιστρέψουμε την τάση». Η επίτευξη αυτού του στόχου θα εξαρτηθεί από τα κυβερνητικά μέτρα, καθώς και από τις ενέργειες του κάθε ατόμου, ανέφερε.

Η Σλοβενία ​​ανέφερε 28 επιβεβαιωμένους θανάτους από τον COVID-19 μέχρι το Σάββατο, έξι σε μία ημέρα, ενώ ο αριθμός των επιβεβαιωμένων κρουσμάτων αυξήθηκε κατά 20 στα 997. Μέχρι στιγμής 156 άτομα του ιατρικού προσωπικού έχουν μολυνθεί.

Συνολικά, πραγματοποιήθηκαν 27.764 test μέχρι το Σάββατο, τοποθετώντας τη Σλοβενία ​​στις χώρες με τον μεγαλύτερο αριθμό δοκιμών ανά εκατομμυριοστό του πληθυσμού./ibna