Ρουμανία: Προς παράταση η ισχύς της κατάστασης έκτακτης ανάγκης

Ρουμανία: Προς παράταση η ισχύς της κατάστασης έκτακτης ανάγκης

Πολύ πιθανό να παραταθεί κατά ένα μήνα η κατάσταση έκτακτης ανάγκης στη Ρουμανία, σύμφωνα με τις δηλώσεις του Υφυπουργού Εσωτερικών και επικεφαλής της DSU Raed Arafat στο τηλεοπτικό δίκτυο Digi24. «ίσως αυτή η απόφαση να ληφθεί την επόμενη βδομάδα, πριν φτάσουμε στην προθεσμία για την λήξη ισχύος της κατάστασης έκτακτης ανάγκης» πρόσθεσε ο Arafat.

Συνεχίζοντας ο Υφυπουργός σημείωσε ότι «Δεν νομίζω ότι θα βγούμε από  την μάχη κατά του ιού πριν από τα τέλη Μαΐου. Θα είναι μια συνεχής περίοδος αγώνα μέχρι να πούμε ότι έχει τελειώσει».

Η επέκταση της κατάστασης έκτακτης ανάγκης στην ρουμανική επικράτεια θα αποφασιστεί σύμφωνα με την εξέλιξη της επιδημίας του κορωνοϊού, ανακοίνωσε ο Πρωθυπουργός Ludovic Orban, χθες Κυριακή. Επίσης την Παρασκευή, ο Πρόεδρος Klaus Iohannis δήλωσε ότι αναμένει «μια δύσκολη περίοδο έως ότου φτάσουμε στο αποκορύφωμα της κρίσης» και κάλεσε τους Ρουμάνους της διασποράς να μην έρθουν για τον εορτασμό του Πάσχα. Υπενθυμίζεται ότι στις 16 Μαρτίου, ο Πρόεδρος Klaus Iohannis υπέγραψε το διάταγμα για την κατάσταση έκτακτης ανάγκης στη Ρουμανία για 30 ημέρες.

Ο Alexandru Rafila, Πρόεδρος της Ρουμανικής Εταιρείας Μικροβιολογίας, έδωσε περισσότερες διευκρινίσεις στο Digi24, σχετικά με τη στιγμή που θα μπορούσαν να χαλαρώσουν τα περιοριστικά μέτρα.

«Μετά από τις 15 Μαΐου, μπορούμε να χαλαρώσουμε, αλλά μόνο σύμφωνα με το τοπικό πλαίσιο. Δεν μπορούμε να λάβουμε το ίδιο μέτρο για όλη τη χώρα. Αν υπάρχουν περιοχές, όπως το Ţăndărei, όπου οι πολίτες εξακολουθούν να αντιτίθενται στα μέτρα, δεν θα υπάρξουν μέτρα χαλάρωσης. Έχουμε δώσει μια ημερομηνία όπου θα μπορούσαμε να έχουμε μείωση του αριθμού των κρουσμάτων για  αρκετές ημέρες, μία εβδομάδα, δέκα ημέρες. Αλλά τα μέτρα σε κάθε πόλη, κομητεία, δεν μπορούν να χαλαρώσουν αν εξελίσσεται ακόμη μια επιδημία η οποία πρέπει να ελεγχθεί. Τα μέτρα αυτά πρέπει να ληφθούν ανάλογα με την κατάσταση σε κάθε περιοχή της χώρας», δήλωσε ο Alexandru Rafila./ibna