Βουλγαρία: Συνεδριάζει η Εθνοσυνέλευση για προϋπολογισμό και μέτρα

Βουλγαρία: Συνεδριάζει η Εθνοσυνέλευση για προϋπολογισμό και μέτρα

Ξεκίνησε στην Βουλγαρική Εθνοσυνέλευση η έκτακτη συνεδρίαση για την ψήφιση της δεύτερης ανάγνωσης του νόμου για την επέκταση της κατάστασης εκτάκτου ανάγκης, την αναθεώρηση και επικαιροποίηση του κρατικού προϋπολογισμού για το τρέχον έτος και την δέσμευση των βουλευτικών αποζημιώσεων.

Την Παρασκευή εγκρίθηκε η παράταση της κατάστασης έκτακτης ανάγκης μέχρι τις 13 Μαΐου με ψήφους 122 υπέρ, 47 κατά και 7 αποχές. Η Επιτροπή Προϋπολογισμού και Οικονομικών του Κοινοβουλίου ενέκρινε σε δεύτερη ανάγνωση την επικαιροποίηση του προϋπολογισμού για το τρέχον έτος την Κυριακή.

Κατά 2 δισ. ευρώ εγκρίθηκε η αύξηση στο ποσό δανεισμού μέσω ομολόγων για το Βουλγαρικό κράτος, ανεβάζοντας το όριο για το νέο δημόσιο χρέος στη χώρα το 2020 στα 10 δισ. λέβα, περίπου 5 δισ. ευρώ.

Οι βουλευτές του κυβερνώντος κόμματος GERB, πρότειναν να υπάρχει επιλογή για χρηματοδότηση από το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο, όμως ο Υπουργός Οικονομικών Vladislav Goranov επέμεινε να αποσυρθεί η πρόταση αυτή καθώς θεωρεί ότι η χώρα δεν βρίσκεται σε κατάσταση να προσφύγει σε δανεισμό από τον μεγαλύτερο δανειστή στον κόσμο.

Η Menda Stoyanova που κατέθεσε την πρόταση για χρηματοδότηση μέσω του ΔΝΤ, εξήγησε ότι ήθελε να δώσει όλο το φάσμα των ευκαιριών στην κυβέρνηση προκειμένου να εξασφαλίσει τον απαιτούμενο δανεισμό για την κρίση που προκαλεί η πανδημία του COVID-19. Η Stoyanova απέσυρε την πρόταση της με τον Υπουργό Οικονομικών να δηλώνει ότι «είναι πολύ νωρίς για μια τέτοια συζήτηση».

Σύμφωνα με την κυβέρνηση, «από δημοσιονομική άποψη η Βουλγαρία βρίσκεται σε καλή κατάσταση στο κατώφλι αυτής της έκτακτης ανάγκης».

«Η Βουλγαρία ως μια ανοικτή οικονομία δεν μπορεί να παραμείνει απομονωμένη από τις εν εξελίξει διεργασίες στις μεγάλες οικονομίες της ευρωζώνης, οι οποίες αποτελούν το μεγαλύτερο μέρος του εξωτερικού εμπορίου και των εξαγωγών της χώρας. Στην παρούσα πρωτοφανή κατάσταση, κατά την οποία πολλές χώρες του κόσμου αγωνίζονται με όλους τους διαθέσιμους πόρους για τον περιορισμό της εξάπλωσης του COVID-19, οι διαστάσεις της κρίσης για τον κόσμο και ιδιαίτερα για την ευρωπαϊκή οικονομία δεν μπορούν ακόμη να εκτιμηθούν και να προβλεφθούν» σύμφωνα με την κυβέρνηση.

Τα έκτακτα μέτρα αναμένεται να έχουν μεγαλύτερη διάρκεια και να έχουν σημαντικό αντίκτυπο στην οικονομική δραστηριότητα κατά το δεύτερο και τρίτο τρίμηνο του 2020.

Σύμφωνα με εκτιμήσεις το ΑΕΠ της Βουλγαρίας αναμένεται να μειωθεί κατά 3% σε πραγματικούς όρους φέτος. Έχει επίσης εκτιμηθεί ότι περίπου το 75% του δυνητικού αριθμού εργαζομένων στους τομείς που περιλαμβάνονται στον κατάλογο μέτρων στήριξης  θα συνεχίσει την εργασία του ενώ το υπόλοιπο 25% θα περάσει στην ανεργία. Αυτό συνεπάγεται σύμφωνα πάντα με τις εκτιμήσεις το ποσοστό της ανεργίας αναμένεται να αυξηθεί κατά περίπου 2 ποσοστιαίες μονάδες από το ποσοστό ανεργίας του2019, φτάνοντας στο 6,2%.

Στην αιτιολόγηση του νομοσχεδίου για τον προϋπολογισμό, αναφέρεται ότι οι εξαγωγές υπηρεσιών, οι οποίες περιλαμβάνουν τον τουρισμό και τις μεταφορές, θα μειωθούν κατά σχεδόν 26%. Οι εξαγωγές αγαθών και υπηρεσιών θα μειωθούν συνολικά περισσότερο από 16%. Η μείωση των εξαγωγών και η εγχώρια ζήτηση θα περιορίσουν επίσης τις εισαγωγές αγαθών και υπηρεσιών κατά 12,9%, με πιο απτή επίπτωση στις υπηρεσίες. Οι τιμές των περισσοτέρων αγαθών αναμένεται να μειωθούν, εκτός από τα τρόφιμα και τα είδη πρώτης ανάγκης, τα οποία δεν επηρεάζονται από τους περιορισμούς που επιβλήθηκαν λόγω του COVID-19. Έτσι τα τρόφιμα αναμένεται να αυξηθούν περίπου 4%./ibna