Σερβία: Έφτασε Ρωσική βοήθεια για την αντιμετώπιση του COVID-19

Σερβία: Έφτασε Ρωσική βοήθεια για την αντιμετώπιση του COVID-19

Αεροσκάφος από τη Ρωσική Ομοσπονδία προσγειώθηκε το μεσημέρι στο αεροδρόμιο Batajna μεταφέροντας προστατευτικό εξοπλισμό καθώς και μηχανήματα απολύμανσης ανοιχτού χώρου.

Το αεροσκάφος υποδέχτηκε η Πρωθυπουργός της Σερβίας Ana Brnabic, ο Ρώσος Πρέσβης στο Βελιγράδι Alexander Bocan Harchenko και Σέρβοι αξιωματούχοι.

Η Πρωθυπουργός της Σερβίας, σημείωσε ότι η βοήθεια αυτή από τη Ρωσία είναι απαραίτητη κι έρχεται σε μια δύσκολη μέρα στη χώρα στον αγώνα κατά του κορωνοϊού, καθώς ήδη έχει εισέλθει στην πέμπτη εβδομάδα αυτός ο αγώνας και όπως πρόσθεσε η Brnabic σήμερα καταγράφηκε ο υψηλότερος αριθμός θυμάτων μέχρι στιγμής με 8 νεκρούς, ενώ περισσότερα από 300 είναι τα νέα επιβεβαιωμένα κρούσματα.

Ευχαρίστησε τη Ρωσική Ομοσπονδία για τη βοήθειά της στη Σερβία για την καταπολέμηση του κορωνοϊού. Υπογράμμισε ότι αυτή ήταν μια συνδρομή για την εταιρική σχέση που παρέχει η Ρωσική Ομοσπονδία σε αρκετές άλλες χώρες του κόσμου λέγοντας ότι ο κόσμος σε αυτόν τον αγώνα έχει γίνει ένας τόπος όπου η εταιρική σχέση και η κοινότητα είναι σημαντικά.

«Παρακαλώ, εξ ονόματος της κυβέρνησης, του Πρόεδρου της Σερβίας, να εκφράσω την ευγνωμοσύνη μας για τη στήριξη του λαού μας από τη Ρωσική Ομοσπονδία.

Ο Ρώσος Πρέσβης από την πλευρά του τόνισε ότι η ρωσική βοήθεια προέρχεται από απόφαση και κατ ‘εντολή του Ρώσου Προέδρου Vladimir Putin, ως αποτέλεσμα της συμφωνίας με τον Πρόεδρο της Σερβίας Aleksandar Vucic.

«Αυτή η υποστήριξη επιβεβαιώνει τη φιλία μας. Όταν πρόκειται να βοηθήσουμε, έχουμε όλα όσα έχουν σημασία, αλλά το σημαντικότερο είναι ο ανθρώπινος παράγοντας. Μια ομάδα κορυφαίων ειδικών και κορυφαίων επαγγελματιών, ανεξάρτητα από τον κίνδυνο, είναι εδώ. Είμαι πεπεισμένος ότι η βοήθεια έρχεται εγκαίρως και ότι η δραστηριότητα των εμπειρογνωμόνων μας θα βοηθήσει να βελτιωθεί η κατάσταση» είπε Harchenko.

Σύμφωνα με πληροφορίες, αυτό είναι το πρώτο από τα 11 αεροσκάφη “il-76” – “iljushin” που θα παράσχουν ρωσική βοήθεια στη Σερβία για την καταπολέμηση του κορωνοϊού κατά τη διάρκεια της ημέρας αλλά και αύριο.

Το μεταγωγικό αεροσκάφος μετέφερε ομάδα οχτώ ιολόγων και επιδημιολόγων, καθώς και σύγχρονο εξοπλισμό για επιδημιολογική διάγνωση και απολύμανση στη Σερβία.

Προβλέπεται να πραγματοποιήσουν την απολύμανση ορισμένων χώρων, μέσων μεταφοράς και ανάλυση παθογόνων υλικών και πολλά άλλα.

Το Ρωσικό Υπουργείο Άμυνας είχε δηλώσει ότι πρόκειται να μεταφέρει συνολικά 87 στρατιωτικούς ιολόγους και γιατρούς, ειδικό εξοπλισμό, συμπεριλαμβανομένου του εξοπλισμού προστασίας και 16 μονάδων στρατιωτικού εξοπλισμού./ibna