Βοσνία-Ερζεγοβίνη: Σε Κατάσταση Έκτακτης Ανάγκης κηρύχθηκε η Δημοκρατία Σέρπσκα

Βοσνία-Ερζεγοβίνη: Σε Κατάσταση Έκτακτης Ανάγκης κηρύχθηκε η Δημοκρατία Σέρπσκα

Μετά από συμφωνία μεταξύ της Προέδρου της Δημοκρατίας Σέρπσκα Željka Cvijanović και Βόσνιων αντιπροσώπων στο Κοινοβούλιο της RS, η απόφαση να κηρυχθεί η Δημοκρατία Σέρπσκα σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης δημοσιεύθηκε στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως. Η απόφαση τίθεται σε ισχύ αύριο το πρωί.

Το μέλος της Προεδρίας της Β-Ε, Milorad Dodik, δήλωσε ότι μόλις επιβληθεί η κατάσταση έκτακτης ανάγκης στη Δημοκρατία Σρπσκα, οι κανονισμοί και τα διατάγματα θα τεθούν σε ισχύ ταχύτερα με νομική ισχύ, πράγμα που θα στηρίξει, πρωτίστως, τα μέτρα των αρχών για την αποτελεσματικότερη αντιμετώπιση οικονομικών και άλλων συνεπειών που προκλήθηκαν από την κρίση του κορωνοϊού.

«Αυτό σημαίνει ότι το κράτος μπορεί να πληρώσει εισφορές για τους εργαζόμενους στον ιδιωτικό τομέα, να ρυθμίσει ορισμένα δικαιώματα των εργαζομένων στις εργασιακές σχέσεις και να αναστείλει την πληρωμή των φόρων. Δεν πρόκειται να διαγραφεί κάτι, οι φόροι θα παραταθούν μόνο, θα αναθεωρηθούν ή θα τεθεί σε εφαρμογή ένα μορατόριουμ. Αργότερα, ανάλογα με το πώς θα εξελιχθεί η κρίση, θα δούμε πώς και πότε θα καταβληθούν οι φόροι», δήλωσε ο Dodik σε δημοσιογράφους στη Μπάνια Λούκα, σημειώνοντας ότι οι φόροι πρέπει να πληρώνονται και το κράτος θα είναι εκεί για να βοηθήσει.

Ο Dodik δήλωσε ότι μετά την επιβολή της κατάστασης έκτακτης ανάγκης θα αλλάξουν οι διατάξεις του νόμου για τα χρηματικά πρόστιμα και θα δημιουργηθούν ειδικά τμήματα των εισαγγελιών και δικαστηρίων για την καλύτερη αντιμετώπιση των παραβιάσεων των μέτρων που εισήχθησαν.

«Υπάρχουν επίσης ορισμένα μέτρα που σχετίζονται με τη γεωργία – αυξήσεις του προϋπολογισμού, 9.000 πακέτα σποράς, στήριξη για όλους τους γεωργικούς παραγωγούς…», δήλωσε ο Dodik.

Ο Dodik ανέφερε ότι η κατάσταση έκτακτης ανάγκης σε σχέση με τον κορωνοϊό στη Σρέπσκα θα μπορούσε να είχε εισαχθεί νωρίτερα και ότι χάθηκε πολύτιμος χρόνος./ibna