Μαυροβούνιο: Κατάλογος ασθενών με κορωνοϊό δημοσιεύτηκε στο διαδίκτυο

Μαυροβούνιο: Κατάλογος ασθενών με κορωνοϊό δημοσιεύτηκε στο διαδίκτυο

Ένας κατάλογος ασθενών με κορωνοϊό στην πρωτεύουσα του Μαυροβουνίου Ποντγκόριτσα έκανε την εμφάνισή του σήμερα στο διαδίκτυο, προκαλώντας έντονες αντιδράσεις από τους πολίτες, τα κόμματα της αντιπολίτευσης και τον κυβερνών συνασπισμό.

Η κυβέρνηση του Μαυροβουνίου καταδίκασε έντονα τη δημοσίευση των ονομάτων των ατόμων που πάσχουν από το νέο κορωνοϊό. Όπως επεσήμαναν, αυτό παραβιάζει τα βασικά ανθρώπινα δικαιώματα.

Η κυβέρνηση κάλεσε τα αρμόδια κρατικά όργανα να εξετάσουν επειγόντως την πηγή αυτού του καταλόγου και να προσδιορίσουν εκείνους που διέδωσαν αυτές τις πληροφορίες.

«Αναμένουμε από τα αρμόδια όργανα να κινηθούν ταχύτατα προς αυτήν την κατεύθυνση και να ενημερώσουν το κοινό για το αποτέλεσμα της έρευνας. Υπενθυμίζουμε ότι πράξαμε το ίδιο στην περίπτωση της 21ης ​​Μαρτίου όταν ο κατάλογος των ατόμων σε καραντίνα μαζί με τους αριθμούς ταυτοποίησής τους είχαν διαρρεύσει στη δημοσιότητα», ανέφερε η κυβέρνηση.

Σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές, πρόκειται για μια απόπειρα υπονόμευσης της αξιοπιστίας των θεσμικών οργάνων και μείωσης των προσπαθειών που καταβάλλει η κυβέρνηση και τα αρμόδια όργανα για τη συνέχιση της επιτυχημένης αντιμετώπισης του κορωνοϊού από το Μαυροβούνιο.

Το Κίνημα Πολιτών URA καταδίκασε έντονα τη δημοσίευση ενός τέτοιου καταλόγου και καλεί την κυβέρνηση να προστατεύσει τους πολίτες της.

«Η διαρροή αυτού του εξαιρετικά ευαίσθητου καταλόγου είναι μία από τις πιο σοβαρές παραβιάσεις των δικαιωμάτων των ασθενών στην προστασία της ιδιωτικής τους ζωής και της εμπιστευτικότητας που θα πρέπει να εγγυάται το νομικό σύστημα του Μαυροβουνίου. Ζητούμε την επείγουσα αντίδραση της κυβέρνησης του Μαυροβουνίου, καθώς περαιτέρω υπονόμευση της εμπιστοσύνης στα θεσμικά όργανα δεν θα πρέπει να γίνει επιτρεπτή σε αυτές τις κρίσιμες στιγμές», επεσήμανε το Κίνημα Πολιτών URA.

Σύμφωνα με το URA, οι λίστες περιέχουν πολλές λεπτομέρειες, όπως έναν μοναδικό αριθμό αναγνώρισης (JMBG), τόπο διαμονής και άλλα./ibna