“Να επιβάλλετε ευρωομόλογο ακόμα και χωρίς τη Γερμανία”, καλεί ο Τσίπρας τους Ευρωπαίους ηγέτες

“Να επιβάλλετε ευρωομόλογο ακόμα και χωρίς τη Γερμανία”, καλεί ο Τσίπρας τους Ευρωπαίους ηγέτες

Να είναι έτοιμοι να επιβάλλουν το ευρώομολογο ακόμα και χωρίς τη Γερμανία καλεί ο Αλέξης Τσίπρας τους ηγέτες των κρατών που έχουν ταχθεί μέσω επιστολής τους υπέρ της έκδοσης ευρωομολόγου.

Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, μια ημέρα μετά την παρέμβαση του με άρθρο στη Le Monde,  με δήλωση του στο Facebook υπογράμμισε ότι η μοναδική λύση απέναντι στην επερχόμενη κρίση  δεν είναι “ούτε ο ευρωσκεπτικισμός και ο εθνικός απομονωτισμός, ούτε η συνέχιση αποτυχημένων πολιτικών. Αλλά ένα μεγάλο και προοδευτικό ευρωπαϊκό New Deal”.

Με αφορμή την δημόσια στήριξη στην πρόταση για ευρωομόλογο από τον συμπρόεδρο του Γερμανικού SPD Νόρμπερτ Βάλτερ-Μπόργιανς, ο πρώην πρωθυπουργός της Ελλάδας τόνισε ότι επιβεβαιώνεται πως  “σημαντικό μέρος και των σοσιαλδημοκρατικών δυνάμεων, μετά τους Πράσινους, πιέζουν για μία προοδευτική απάντηση στην κρίση που φέρνει η πανδημία του κορωνοϊού”,  τονίζοντας πως είναι η λύση για την οποία παλεύει εδώ και χρόνια ο ΣΥΡΙΖΑ.

“Η εμμονική επιμονή σε χρυσούς κανόνες και λιτότητα διαρκείας την επόμενη μέρα, δεν θα δώσει λύσεις ούτε στο ευρωπαϊκό οικοδόμημα ούτε στις κοινωνίες της Ευρώπης. Θα δώσει όμως ώθηση στις ευρωσκεπτικιστικές δυνάμεις να εντείνουν την αποσύνθεσή της”, υπογραμμίζει καλώντας  τα κράτη μέλη που συνυπέγραψαν την επιστολή για το ευρωομόλογο δεν πρέπει να αρκεστούν στην καταγραφή μίας διαφωνίας αλλά “να είναι έτοιμα να το επιβάλλουν. “Είτε με τη Γερμανία, είτε χωρίς αυτήν”. “Είτε με τη μορφή του ευρωομολόγου, είτε με εναλλακτικές”.

Υπενθυμίζεται πως ο Αλ. Τσίπρας τόνισε στην Le Monde ότι”εάν το πρόβλημα είναι τι συμβολίζουν τα ευρωομόλογα τότε υπάρχει πάντα η δυνατότητα να βρεθεί μια λύση. Υπάρχουν πάντα τεχνικές εναλλακτικές που θα έχουν άλλο όνομα αλλά ίδια αποτελέσματα”.

Με τη νέα παρέμβαση του αναφέρθηκε συγκεκριμένα στην δυνατότητα έκδοσης ενός μεγάλου ομολόγου του ESM, ο οποίος με τη σειρά του θα δημιουργήσει ανοιχτή γραμμή χρηματοδότησης προς τα κράτη-μέλη, χωρίς αιρεσιμότητες. “Με μοναδικό προαπαιτούμενο η ρευστότητα αυτή να αξιοποιηθεί για την αντιμετώπιση των κρίσεων στην υγεία και την οικονομία, με επίκεντρο τους ανθρώπους”.

Μάλιστα σύμφωνα με πληροφορίες, ο Αλ. Τσίπρας βρίσκεται  εδώ και αρκετές ημέρες σε ανοιχτή γραμμή  με Ευρωπαίους αξιωματούχους, πολιτικούς και ηγέτες, οι οποίοι συμφώνησαν με το μήνυμα της παρέμβασης και τόνισαν την ανάγκη εξεύρεσης μίας ευρωπαϊκής λύσης με αλληλεγγύη και μέτρα όπως το ευρωομόλογο, ακόμα και χωρίς τη συμμετοχή Γερμανίας και Ολλανδίας./ibna