Η κυβέρνηση της Σλοβενίας υιοθέτησε πακέτο στήριξης της οικονομίας ύψους 3 δισ. ευρώ

Η κυβέρνηση της Σλοβενίας υιοθέτησε πακέτο στήριξης της οικονομίας ύψους 3 δισ. ευρώ

Το σλοβενικό Κοινοβούλιο ενέκρινε την Πέμπτη ένα οικονομικό πακέτο βοήθειας ύψους 3 δισεκατομμυρίων ευρώ με στόχο την άμβλυνση του αντίκτυπου του κορωνοϊού στην οικονομία της Σλοβενίας και τον λαό. Η πλειοψηφία των μέτρων επικροτήθηκε από την αντιπολίτευση, η κριτική της οποίας αναφορικά με τις κοινωνικές ομάδες που παραμένουν παραμελημένες εκπληρώθηκε με τη διαβεβαίωση ότι ένα νέο σύνολο μέτρων είναι ήδη στα σκαριά.

Ο νόμος «ομπρέλα» για το κορωνοϊό φέρνει οικονομική βοήθεια για τις επιχειρήσεις και τους εργαζόμενους που επλήγησαν από την επιδημία, καθώς και για τους αυτοαπασχολούμενους, τους συνταξιούχους, τους σπουδαστές, τις μεγάλες οικογένειες και τους δικαιούχους κοινωνικής πρόνοιας.

Τα βασικά μέτρα που απευθύνονται στις εταιρείες περιλαμβάνουν πλήρη κάλυψη από το κράτος της αποζημίωσης 80% των προσωρινά απολυθέντων υπαλλήλων, καθώς και κάλυψη για δύο μήνες του κόστους της ασφάλειας για όσους υπαλλήλους παραμένουν. Οι χρηματοοικονομικές και ασφαλιστικές εταιρείες εξαιρούνται από αυτά τα δύο μέτρα.

Επιπλέον, οι εταιρείες θα απαλλάσσονται από τον φόρο εισοδήματος για τη διάρκεια εφαρμογής του πακέτου και θα μπορούν να αναβάλλουν τις πληρωμές δανείων κατά 12 μήνες, ενώ το κράτος θα βοηθήσει και στις εγγυήσεις δανείων.

Ορισμένες από τις ενισχύσεις προς τις επιχειρήσεις είναι η αναβάθμιση των μέτρων που εγκρίθηκαν κατά τις πρώτες ημέρες της επιδημίας, ενώ έχουν επεκταθεί σε μεγάλο βαθμό για να καλύψει τους αυτοαπασχολούμενους και τις ευάλωτες ομάδες. Ο νόμος προβλέπει ένα προσωρινό βασικό εισόδημα δύο μηνών ύψους 350 και 700 ευρώ για τους πρώτους – η κατηγορία περιλαμβάνει επίσης κληρικούς και αγρότες – και επιδόματα για τους δεύτερους. Οι σπουδαστές θα λάβουν, για παράδειγμα, 150 ευρώ και οι συνταξιούχοι με συντάξεις κάτω των 700 ευρώ μεταξύ 130 και 300 ευρώ. Ένα επιπλέον ποσό 150 ευρώ θα δοθεί επίσης, μία φορά, στους δικαιούχους κοινωνικής πρόνοιας.

Επιπλέον, προβλέπεται να καταβληθούν επιδόματα ύψους έως 200 ευρώ – μερικώς χρηματοδοτούμενα από το κράτος με απαλλαγές από την καταβολή εισφορών – για τους εργαζομένους στον ιδιωτικό τομέα που είναι εκτεθειμένοι δυσανάλογα και εργάζονται υπερωρίες κατά τη διάρκεια της επιδημίας, ενώ περικοπή μισθών κατά 30% προβλέπεται για τους έχοντες δημόσια αξιώματα. Από την άλλη πλευρά, προβλέπονται για τα άτομα που εργάζονται σκληρότερα στον δημόσιο τομέα επιδόματα ύψους 10-100% της βασικής ωριαίας αμοιβής.

Τα περισσότερα κόμματα της αντιπολίτευσης άσκησαν κριτική στην απόφαση της κυβέρνησης το πακέτο μέτρων να περιλαμβάνει επίσης την επέκταση των εξουσιών της αστυνομίας, αν και χωρίς τις αρχικές διατάξεις που έδιναν το δικαίωμα στην αστυνομίας να παρακολουθεί τους ανθρώπους που βρίσκονται σε καραντίνα χωρίς δικαστική εντολή καθώς και να εισέρχονται σε διαμερίσματα.

Οι νέες εξουσίες που εγκρίθηκαν επιτρέπουν στην αστυνομία να εκδίδει πρόστιμα για παραβιάσεις των κανόνων για λουκέτα επιχειρήσεων, να δημιουργεί οδοφράγματα, να περιορίζει προσωρινά την ελευθερία κινήσεων των πολιτών και να έχει πρόσβαση σε ευαίσθητα προσωπικά δεδομένα.

Αναφερόμενος στα μέτρα που εγκρίθηκαν, ο πρωθυπουργός Janez Janša δήλωσε στους βουλευτές κατά τη συζήτηση της Ολομέλειας ότι «βλέπετε το πρώτο μέρος μιας σειράς».

Η κυβέρνηση προσπαθεί να προσφέρει οικονομικό μαξιλάρι ώστε να μπορέσει η Σλοβενία ​​να διατηρήσει το δυναμικό της στους ανθρώπους, την οικονομία, τον πολιτισμό και την επιστήμη κατά την περίοδο μετά την πανδημία.

Γνωρίζοντας ότι το νομοσχέδιο δεν είναι τέλειο, η κυβέρνηση επεξεργάζεται ήδη τη δεύτερη δέσμη μέτρων, η οποία θα αφορά κυρίως τη ρευστότητα της οικονομίας της Σλοβενίας.

Το δεύτερο πακέτο θα περιλαμβάνει επίσης διορθώσεις σε αυτό το νομοσχέδιο, δήλωσε ο Janša ως απάντηση σε εκείνους που ισχυρίζονται ότι κάποιες κοινωνικές ομάδες έμειναν απ’ έξω. “Έχουμε λάβει πολλές προτάσεις και πολλές είναι δικαιολογημένες”.

Ανακοίνωσε επίσης πακέτο ένα τρίτο πακέτο. Θα ετοιμάσουμε επίσης ένα τρίτο πακέτο, στο οποίο θα διαμορφώσουμε μια στρατηγική εξόδου για μετά το τέλος της πανδημίας./ibna