Ο Miroslav Lajčák διορίστηκε Ειδικός Εντεταλμένος της ΕΕ

Ο Miroslav Lajčák διορίστηκε Ειδικός Εντεταλμένος της ΕΕ

Το Συμβούλιο της ΕΕ διόρισε σήμερα τον Miroslav Lajčák ως Ειδικό Εντεταλμένο της ΕΕ για το διάλογο Βελιγραδίου-Πρίστινα και λοιπών περιφερειακών ζητημάτων των Δυτικών Βαλκανίων.

Τα καθήκοντα του νέου Ειδικού Εντεταλμένου της ΕΕ θα είναι η επίτευξη πλήρους εξομάλυνσης των σχέσεων μεταξύ Σερβίας και Κοσσυφοπεδίου, η βελτίωση των σχέσεων καλής γειτονίας και η συμφιλίωση μεταξύ των εταίρων στα Δυτικά Βαλκάνια, που θα τους βοηθήσουν να ξεπεράσουν την κληρονομιά του παρελθόντος και να συμβάλουν στη συνοχή και την αποτελεσματικότητα της δράσης της ΕΕ στα Δυτικά Βαλκάνια.

Ο Miroslav Lajčák θα αναλάβει τα καθήκοντά του άμεσα, με αρχική εντολή 12 μηνών.

Ο Miroslav Lajčák είναι Σλοβάκος διπλωμάτης που προηγουμένως είχε υπηρετήσει ως Υπουργός Εξωτερικών της Σλοβακίας και ως Πρόεδρος της Γενικής Συνέλευσης των Ηνωμένων Εθνών για την 72η σύνοδό του (2017-2018). Ήταν Ειδικός Εκπρόσωπος της ΕΕ για τη Βοσνία-Ερζεγοβίνη από την περίοδο 2007-2009, ενώ παράλληλα ενεργούσε ως Ύπατος Εκπρόσωπος της διεθνούς κοινότητας εκεί. Ως προσωπικός απεσταλμένος του Ύπατου Εκπροσώπου της ΕΕ, ο Miroslav Lajčák διαπραγματεύθηκε, διοργάνωσε και επόπτευσε το δημοψήφισμα για την ανεξαρτησία του Μαυροβουνίου το 2006 εξ ονόματος της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Οι Ειδικοί Εντεταλμένοι της ΕΕ προωθούν τις πολιτικές και τα συμφέροντα της ΕΕ σε ορισμένες περιοχές και χώρες, καθώς και σε θέματα που προκαλούν ιδιαίτερο ενδιαφέρον ή ενδιαφέρον για την ΕΕ. Διαδραματίζουν ενεργό ρόλο στις προσπάθειες εδραίωσης των μεταρρυθμίσεων, της σταθερότητας και του κράτους δικαίου. Οι πρώτοι ειδικοί εκπρόσωποι της ΕΕ διορίστηκαν το 1996. Επί του παρόντος, εννέα Ειδικοί Εντεταλμένοι της ΕΕ υποστηρίζουν το έργο του Ύπατου Εκπροσώπου της Ένωσης για θέματα εξωτερικής πολιτικής και πολιτικής ασφαλείας, Josep Borrell./ibna