Βουλγαρία: Ενίσχυση της περίθαλψης της πρώτης γραμμής στην αντιμετώπιση του COVID-19

Βουλγαρία: Ενίσχυση της περίθαλψης της πρώτης γραμμής στην αντιμετώπιση του COVID-19

Το Ιατρικό Συμβούλιο που έχει δημιουργηθεί στο Υπουργικό Συμβούλιο της Βουλγαρίας, παρέδωσε την έκθεση του, στον Πρωθυπουργό, όπως ανακοίνωσε ο Boyko Borissov. Το Ιατρικό Συμβούλιο ασχολείται περισσότερο με την επιστήμη, τις προτάσεις, την έρευνα και την ανάλυση των μέτρων που έχουν εφαρμοστεί παγκοσμίως.

Ο επικεφαλής του Ιατρικού Συμβουλίου Καθηγητής Kosta Kostov, σημείωσε ότι η 400 σελίδων έκθεση αποτελείται από τρία κεφάλαια, όπου γίνεται αναφορά και συστάσεις για την εξωτερική περίθαλψη, τα νοσοκομεία και τέλος τις συστάσεις για τις δράσεις που πρέπει να αναληφθούν.

Ο Kostov  δήλωσε ότι το Συμβούλιο συμφωνεί με την άποψη ότι τα μέτρα που έχουν εφαρμοστεί μέχρι σήμερα είναι απαραίτητα. Η διάγνωση της μόλυνσης από τον κορωνοϊό βασίζεται στις δοκιμές PCR. Σύμφωνα με το συμβούλιο, για καλύτερα αποτελέσματα, είναι επιτακτικό να ληφθούν τώρα πρόσθετα μέτρα για τις διάφορες κατηγορίες ατόμων – υγιείς αλλά υψηλού κινδύνου – για παράδειγμα, με την υγειονομική περίθαλψη της πρώτης γραμμής.

Επιπροσθέτως η κυβερνητική δέσμευση για οικονομική ενίσχυση του υγειονομικού προσωπικού με 1.000 λέβα καθαρά, γίνεται πράξη, με 1.700 άτομα σε 34 ιατρικά κέντρα θα λάβουν το συγκεκριμένο ποσό.

Ο Υπουργός Υγείας της Βουλγαρίας δήλωσε ότι θα καταθέσει πρόταση στο Υπουργικό Συμβούλιο για την έγκριση απόφασης για σύμβαση μεταξύ του Υπουργείου Υγείας και της Κινεζικής Εθνικής Εταιρείας Εξωτερικού Εμπορίου για την προμήθεια υδροξυχλωροκίνης και δισκίων αζιθρομυκίνης.

Σύμφωνα με τον καθηγητή φαρμακολογίας του Ιατρικού Συμβουλίου, Georgi Monekov  τα δυο αυτά σκευάσματα έχουν μέχρι στιγμής πολύ καλό αποτέλεσμα στη θεραπεία του κορωνοϊού COVID-19.

Ο Βούλγαρος Πρωθυπουργός σημείωσε ότι όλα τα κράτη έχουν επεκτείνει την κατάσταση έκτακτης ανάγκης μέχρι και τον Απρίλιο ή τα μέσα Μαΐου, γι’ αυτό προτάθηκε το ίδιο και στη Βουλγαρία. «Αν ο Mutafchiyski αναφέρει για τρεις συνεχόμενες ημέρες ότι οι ασθενείς μειώνονται, τότε θα πάρουμε μέτρα πίσω και θα εισαγάγουμε περισσότερη χαλάρωση» πρόσθεσε ο Borissov.

Είναι παγκόσμια πρακτική πως η απομόνωση πρέπει να συνεχιστεί και γι’ αυτό το κάνουμε. Σε αυτό το σημείο, δεν έχουμε καμία διαφωνία με την επιστημονική κοινότητα και το πνεύμα της, όλοι συμφωνούμε, συνέχισε ο Βούλγαρος Πρωθυπουργός.

Όσον αφορά τα τεστ, ο Borissov σημείωσε ότι το PCR είναι το πιο αξιόπιστο κι αυτό δεν αμφισβητείται, καθώς όλοι έχουν την ίδια άποψη, συμπληρώνοντας ότι «όταν λέμε δεν υπάρχουν, δεν είναι γιατί δεν έχουμε χρήματα, απλά δεν υπάρχουν τεστ στον κόσμο» συμπλήρωσε ο Βούλγαρος Πρωθυπουργός./ibna