Σερβία: Περισσότερα από 140 κρούσματα στον τομέα υγείας

Σερβία: Περισσότερα από 140 κρούσματα στον τομέα υγείας

Περισσότερα από 140 είναι τα κρούσματα του κορωνοϊού στο σύστημα υγείας της Σερβίας όπως ανακοίνωσε το βράδυ της Πέμπτη ο Πρόεδρος της χώρας Aleksandar Vucic σε συνέντευξη τύπου.

«Οι περισσότεροι εργαζόμενοι στον τομέα της υγείας έχουν μολυνθεί στον εργασιακό τους χώρο. Στόχος μας είναι να αποτρέψουμε τη μετάδοση της λοίμωξης στους ασθενείς, να διαφυλάξουμε νοσοκομεία, να αποτρέψουμε τις εστίες και τη μετάδοση των λοιμώξεων» δήλωσε η Dr. Darija Kisic Tepavcevic.

«Όταν πρόκειται για μολυσματικές ασθένειες, είναι μέρος του κινδύνου για εμάς και δεν έχουμε κανένα πρόβλημα με αυτό. Οι επαγγελματίες υγείας έχουν επίσης την προσωπική τους ζωή, και αυτό δεν είναι ασυνήθιστο, αντίθετα, είναι φυσιολογικό. Η ουσία είναι ότι δεν επιτρέπουμε σε έναν επαγγελματία υγείας να μεταδώσει την ασθένεια στους ασθενείς λόγω της φύσης της εργασίας τους και αυτό δεν συνέβη» πρόσθεσε η Dr. Kisic.

Ο Vucic τόνισε ότι κανένα ίδρυμα υγείας δεν έχει έλλειψη σε κάποιο ιατρικό και προστατευτικό εξοπλισμό και ότι αν κάτι λείπει είναι αποτέλεσμα αμέλειας κι όχι λόγο έλλειψης.

«Έχουμε τεράστια ποσά αποθεμάτων και στην κεντρική αποθήκη. Έχουμε σταθερούς αναπνευστήρες στο αποθεματικό, 130 κινητούς, έχουμε εκατομμύρια χειρουργικές μάσκες και 10 εκατομμύρια γάντια» δήλωσε ο Vucic στη συνέντευξη Τύπου, απευθύνοντας έκκληση προς τους πολίτες να τηρούν τις απαγορεύσεις μετακινήσεων και των κυβερνητικών οδηγιών για την αντιμετώπιση του COVID-19.

Επίσης ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας της Σερβίας δήλωσε ότι είχε συνομιλίες τόσο με τον Ρώσο Πρόεδρο Vladimir Putin όσο και με τον Γάλλο Πρόεδρο Emmanuel Macron.

Την Παρασκευή όπως ανακοίνωσε ο Vucic θα φτάσει στη Σερβία Ρωσική βοήθεια σε ιατρικό εξοπλισμό και υγειονομικό προσωπικό, ενώ ο Γάλλος Πρόεδρος υποσχέθηκε να αποστείλει μέσω της εταιρείας Sanofi 50 κιλά υδροξυχλωροκίνη ως πρώτη ύλη για την παρασκευή φαρμάκων.

Στη Σερβία μέχρι στιγμής έχει καταγράψει 1.171 επιβεβαιωμένες περιπτώσεις COVID-19, ενώ έχουν καταγραφεί 31 θάνατοι./ibna