Ελλάδα: Μητσοτάκης και Τσίπρας συζήτησαν την αντιμετώπιση του κορωνοϊού στη Βουλή

Ελλάδα: Μητσοτάκης και Τσίπρας συζήτησαν την αντιμετώπιση του κορωνοϊού στη Βουλή

Ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης και ο ηγέτης της αξιωματικής αντιπολίτευσης, Αλέξης Τσίπρας, απευθύνθηκαν στο Κοινοβούλιο την Πέμπτη, κατά τη διάρκεια συζήτησης για τα τελευταία κυβερνητικά μέτρα για την αντιμετώπιση της επιδημίας του κορωνοϊού (COVID-19).

Ο Πρωθυπουργός περιέγραψε τους περιορισμούς και τα μέτρα που έλαβε η κυβέρνηση του για την καταπολέμηση της εξάπλωσης του κορωνοϊού και την αντιμετώπιση των επιπτώσεών του στην οικονομία.

Ευχαρίστησε τη συντριπτική πλειοψηφία των Ελλήνων πολιτών ότι θα συμμορφωθούν με μέτρα έκτακτης ανάγκης και άλλους περιορισμούς στην κυκλοφορία, επισημαίνοντας ότι θα απαιτηθεί περισσότερη υπομονή, καθώς «είμαστε στο τέλος της αρχής και όχι στην αρχή του τέλους» της κρίσης για την υγεία .

Ο Μητσοτάκης ανέφερε ότι ο Απρίλιος θεωρείται κρίσιμος μήνας και ότι “πρέπει όλοι να προστατευτούμε από την εφησυχασμό”. Πρόσθεσε ότι υπάρχουν αυστηρότερα μέτρα στο τραπέζι, αλλά ελπίζει ότι η χρήση τους δεν θα είναι απαραίτητη.

Επιπλέον, ο Πρωθυπουργός επαίνεσε τις προσπάθειες για την ενίσχυση του Εθνικού Συστήματος Υγείας – μέσω προσλήψεων ιατρικού προσωπικού, αύξησης των διαθέσιμων ΜΕΘ και απόκτησης / δωρεάς ιατρικών προμηθειών – καθώς και του συνολικού σχεδίου της κυβέρνησης για αντιμετώπιση του οικονομικού αντίκτυπου από την κρίση COVID-19, μέσω πακέτου 10 δισ. ευρώ.

Ο Πρωθυπουργός κάλεσε επίσης το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης να «είναι υπεύθυνο» και να απέχει από τη «διάδοση ψεύτικων ειδήσεων» ή «την άδικη κριτική στις κυβερνητικές ενέργειες» στο πλαίσιο της καταπολέμησης του COVID-19. Συνέχισε να επαίνεσε τις εποικοδομητικές και συναινετικές φιγούρες του ΣΥΡΙΖΑ που εκφράζουν δίκαιη κριτική.

Από την πλευρά του, ο ηγέτης του ΣΥΡΙΖΑ, Αλέξης Τσίπρας, περιέγραψε μια σειρά προτάσεων για την ενίσχυση του Εθνικού Συστήματος Υγείας και την ικανότητά του να αντιμετωπίσει την κρίση της δημόσιας υγείας. Είπε ότι τώρα δεν είναι η ώρα για μικροπολιτική, αλλά δεν είναι καιρός τα συγκεκριμένα συμφέροντα που επιδιώκουν να χρησιμοποιήσουν την κρίση ως ευκαιρία για κερδοσκοπία και επιστροφή των αποτυχημένων πολιτικών.

Ο Τσίπρας ισχυρίστηκε ότι η Ελλάδα κινδυνεύει να δει όλες τις θυσίες που έκανε ο ελληνικός λαός την προηγούμενη δεκαετία να χάνονται. Κάλεσε την κυβέρνηση να λάβει όλα τα απαραίτητα μέτρα για να διευκολύνει την επιστροφή στην οικονομική ομαλότητα το συντομότερο δυνατόν και να μην αναβάλει τις άμεσες απαραίτητες ενέργειες για την τόνωση της ρευστότητας στην πραγματική οικονομία. “Αν οι επιχειρήσεις κλείσουν – ακόμα και μερικοί μεγάλοι αντιμετωπίζουν αυτόν τον κίνδυνο – δεν θα μπορέσουν να ανοίξουν και πάλι”, είπε.

Επιπλέον, δήλωσε στον Πρωθυπουργό ότι η κυβέρνησή του πρέπει να αυξήσει τις δαπάνες για την αντιμετώπιση των επιπτώσεων του κορωναϊού στην οικονομία, επισημαίνοντας ότι η δέσμη μέτρων που ανακοινώθηκε μέχρι στιγμής δεν είναι καθόλου κοντά σε αυτό που χρειάζεται για να διαφυλαχθεί η οικονομία, οι εργαζόμενοι και οι επιχειρήσεις από το σοκ που έχουν υποστεί.

Ο πρώην Πρωθυπουργός συνέχισε λέγοντας ότι αυτή η κρίση είναι μια ευκαιρία για όλους στη χώρα να συνειδητοποιήσουν την κρίσιμη σημασία του κράτους πρόνοιας και του εθνικού συστήματος υγείας. Ωστόσο, τόνισε ότι, η αξιωματική αντιπολίτευση δεν πρέπει να αναμένεται να σιωπά για τα λάθη της κυβέρνησης./ibna