Βόρεια Μακεδονία: Επίσημη πρώτη στο ΝΑΤΟ

Βόρεια Μακεδονία: Επίσημη πρώτη στο ΝΑΤΟ

Ο Υπουργός Εξωτερικών Nikola Dimitrov εκπροσώπησε τη Βόρεια Μακεδονία για πρώτη φορά ως πλήρες μέλος του ΝΑΤΟ, στη σύνοδο του Βορειοατλαντικού Συμβουλίου των Υπουργών Εξωτερικών. Η σύνοδος, λόγω των περιορισμών για την πανδημία COVID-19, πραγματοποιήθηκε μέσω τηλεδιάσκεψης.

Ο Nikola Dimitrov εξέφρασε ευγνωμοσύνη του στα κράτη μέλη για την οριστικοποίηση της διαδικασίας προσχώρησης, επιτρέποντας στη Βόρεια Μακεδονία να γίνει επίσημα το 30ο μέλος της Συμμαχίας την περασμένη εβδομάδα μετά από δύο δεκαετίες προετοιμασίας.

Επιπλέον, ο Dimitrov τόνισε τη σημασία της ένταξης της Βόρειας Μακεδονίας στο ΝΑΤΟ ως κοινής επιτυχίας στις προσπάθειες για την περιφερειακή και ευρωπαϊκή σταθερότητα και την από κοινού διαχείριση των παγκόσμιων προκλήσεων.

«Δεν είναι μόνο επιτυχία μας. Αυτό αποτελεί επιτυχία για όλους τους εταίρους μας στην ευρωατλαντική κοινότητα, οι αξίες της οποίας είναι η δημοκρατία, τα ανθρώπινα δικαιώματα και το κράτος δικαίου μέσω της ενότητας και της αλληλεγγύης. Η επέκταση της συνεργασίας, της βοήθειας και της πληροφόρησης θα πρέπει να είναι ταχύτερη από τη διάδοση της πανδημίας, δήλωσε ο Dimitrov κατά τη συνάντηση.

Αναφερόμενος στο κύριο θέμα της συνόδου, την πανδημία του COVID-19, ο Dimitrov τόνισε τα μέτρα της κυβέρνησης του για την αντιμετώπιση αυτής της παγκόσμιας πρόκλησης, τονίζοντας την ανάγκη της συνεισφοράς της Συμμαχίας σε αυτό το θέμα στα πληγέντα κράτη μέλη. Τονίζοντας την αρχή της αλληλεγγύης επί της οποίας στηρίζεται το ΝΑΤΟ, η κοινή δήλωση των Υπουργών υπογραμμίζει την ανάγκη να αναληφθεί επείγουσα και συντονισμένη δράση για την αντιμετώπιση της κρίσης και την άμβλυνση των συνεπειών της.

Ο Γενικός Γραμματέας του ΝΑΤΟ Jens Stoltenberg δήλωσε σε συνέντευξη Τύπου ότι το βασικό ζητούμενο σήμερα στη σύνοδο των υπουργών ήταν να αποφευχθεί η υγειονομική κρίση λόγω του κορωνοϊού να γίνει ζήτημα ασφαλείας.

Κατά τη συνεδρίαση συζητήθηκαν επίσης ζητήματα σχετικά με το Αφγανιστάν, την ευρύτερη περιοχή της Μέσης Ανατολής και της Βόρειας Αφρικής, καθώς και την κατάσταση στη Συρία. Επίσης ο Nikola Dimitrov διαβεβαίωσε εκ νέου την ετοιμότητα της Βόρειας Μακεδονίας για περαιτέρω συμβολή στις δράσεις και τις προτεραιότητες του ΝΑΤΟ./ibna