Ελλάδα: Το σχέδιο του για την στήριξη της οικονομίας παρουσιάζει ο ΣΥΡΙΖΑ

Ελλάδα: Το σχέδιο του για την στήριξη της οικονομίας παρουσιάζει ο ΣΥΡΙΖΑ

Για την ανάγκη ενός γενναίου εμπροσθοβαρούς προγράμματος ρευστότητας μιλούν στον ΣΥΡΙΖΑ, με τον Αλέξη Τσίπρα να το υπογραμμίζει ιδιαιτέρως στην σημερινή του ομιλία στο, άδειο λόγω κορωνοϊού, Κοινοβούλιο στην Αθήνα.

Εξάλλου το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης έχει καταστήσει σαφές από την αρχή της κρίσης πως θα συμβάλλει εποικοδομητικά με στοχευμένες προτάσεις και θα στηρίζει τις εισηγήσεις της επιστημονικής κοινότητας για τα μέτρα περιορισμού της εξάπλωσης της επιδημίας. Ασκώντας όμως παράλληλα κριτική στα κακώς κείμενα της κυβέρνησης, ιδίως όσον αφορά τα μέτρα στην οικονομία και την εργασία τα οποία όμως, σύμφωνα με τον ΣΥΡΙΖΑ, είναι ανεπαρκή.

Σε αυτό το πλαίσιο σύμφωνα με καλά πληροφορημένες πηγές ο Πρόεδρος του κόμματος έχει ζητήσει από το οικονομικό επιτελείο του να καταρτίσει συγκεκριμένο σχέδιο παρεμβάσεων για την ενίσχυση της οικονομίας, των επιχειρήσεων και της εργασίας. Οι βασικοί άξονες του σχεδίου  αυτού που ξεπερνάει σε κόστος τα 30 δισ. ευρώ θα παρουσιαστούν τις επόμενες ημέρες, ενδεχομένως και αύριο, από τους πρώην υπουργούς και νυν τομεάρχες του ΣΥΡΙΖΑ, Ευκλείδη Τσακαλώτο, Έφη Αχτσιόγλου και Νίκο Παππά.

Βασική αρχή του σχεδίου είναι η παροχή ρευστότητας, με “ζεστό” χρήμα και όχι με δανεισμό, με συγκεκριμένους εγγυοδοτικούς μηχανισμούς και χρηματοδοτικά εργαλεία. Στο επίκεντρο της στήριξης μπαίνουν οι επιχειρήσεις και οι εργαζόμενοι αλλά και η στήριξη του ΟΑΕΔ για την αντιμετώπιση της ανεργίας που αναμένεται να αυξηθεί σημαντικά μετά το πέρας της κρίσης. Ορίζοντας του σχεδίου είναι η παροχή στήριξης και σε διάστημα πέραν των τριών μηνών.

Παράλληλα ο Αλέξης Τσίπρας επανέλαβε σήμερα την ανάγκη αναστολής τουλάχιστον έως το τέλος του έτους των πλειστηριασμών πρώτης κατοικίας. Σημειώνεται ακόμα ότι ο ΣΥΡΙΖΑ επιχαίρει για την στάση της Ελληνικής Κυβέρνησης υπέρ της έκδοσης ευρωομολόγου, “είστε ευτυχώς στην σωστή πλευρά της αντιπαράθεσης στην Ευρώπη” είπε ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης στον πρωθυπουργό.

“Ας αξιοποιήσουμε την κρίση ως ευκαιρία για να κάνουμε έγκαιρα αυτά που πρέπει για να είναι μικρότερο το κόστος που θα χρειαστεί αύριο”, υπογράμμισε, επισημαίνοντας ότι  η Ελλάδα πρέπει να ενταχθεί στο μέτωπο διεκδίκησης μαζί με τις άλλες ευρωπαϊκές χώρες, “για την προοπτική της Ενωμένης Ευρώπης με αλληλεγγύη”, τονίζοντας: “Μέχρι τότε όμως δαπανήστε”./ibna