Β-Ε: 6 εταιρείες στο Καντόνι της Δυτικής Ερζεγοβίνης αλλάζουν γραμμή παραγωγής λόγω της πανδημίας

Β-Ε: 6 εταιρείες στο Καντόνι της Δυτικής Ερζεγοβίνης αλλάζουν γραμμή παραγωγής λόγω της πανδημίας

Στο καντόνι της Δυτικής Ερζεγοβίνης της Ομοσπονδίας της Βοσνίας και Ερζεγοβίνης, πριν η πανδημία του κορωνοϊού ξεσπάσει στη Βοσνία και Ερζεγοβίνη, καμία εταιρεία δεν παρήγε προστατευτικό ιατρικό εξοπλισμό.

Μετά τη διασπορά του ιού, έξι εταιρείες στο Καντόνι στράφηκαν σε αυτό το είδος παραγωγής. Δύο από αυτές προέρχονται από το Posušje, δύο από τη Široki Brijeg, μία εταιρεία είναι από το Ljubuški, ενώ ένα βιοτεχνικό κατάστημα είναι επίσης από το Ljubuski.

«Μέχρι την εμφάνιση αυτής της πανδημίας, κανείς σε αυτό το καντόνι δεν παρήγε επισήμως προστατευτικό ιατρικό εξοπλισμό όπως γάντια, μάσκες και παρόμοια αντικείμενα. Προσαρμοζόμενοι στη νέα κατάσταση, έχουμε πληροφορίες ότι αρκετές εταιρείες έχουν αλλάξει τη γραμμή παραγωγής τους και αποφάσισαν να βοηθήσουν όλους μας», δήλωσε στο πρακτορείο ειδήσεων Fena ο Dario Sesar, Υπουργός βιομηχανίας σε αυτό το καντόνι.

Η εταιρεία εκτυπώσεων από το Posušje, “Olovka”, ξεκίνησε την παραγωγή προστατευτικών μασκών και σχεδιάζει να παράγει 15.000, ενώ η Michieli-Tomic doo, επίσης από το Posušje, παράγει τριών στρώσεων προστατευτικές μάσκες και προστατευτικές φόρμες εργασίας.

Η εταιρεία Arox με έδρα το Ljubuški σχεδιάζει να κατασκευάσει περίπου δέκα χιλιάδες προστατευτικές μάσκες ημερησίως, ενώ η Biteks d.o.o. από το Široki Brijeg παράγει βαμβακερές μάσκες, ιατρικά παντελόνια, ρόμπες και φόρμες. Μια ακόμη εταιρεία σε αυτή την πόλη – η Sarteks d.o.o., κατασκευάζει προστατευτικές μάσκες βαμβακιού, όπως και το βιοτεχνικό κατάστημα στην Ljubuški, LOLA tees.

Ο Υπουργός Sesar δήλωσε ότι, μετά το τέλος της πανδημίας, το Υπουργείο θα καταβάλει προσπάθειες για να διασφαλίσει ότι τουλάχιστον μία από αυτές τις εταιρείες θα συνεχίσει μόνιμα την παραγωγή αυτού του είδους αγαθών. /ibna