Ρουμανία: Αντιδράσεις – παραιτήσεις του νοσηλευτικού προσωπικού

Ρουμανία: Αντιδράσεις – παραιτήσεις του νοσηλευτικού προσωπικού

Τα μέσα μαζικής ενημέρωσης στη Ρουμανία, αντανακλούν την τρέχουσα κρίση στο ρουμανικό σύστημα υγείας, το οποίο είναι θύμα της αποδυνάμωσης του ενός μετά το άλλο των νοσοκομείων υπό το βάρος της πανδημίας του κορωνοϊού. Από τις 2.450 περιπτώσεις COVID-19 που διαγνώστηκαν στη Ρουμανία, σχεδόν 357 αφορούν μέλη του ιατρικού προσωπικού. Όλο και περισσότεροι υπάλληλοι νοσοκομείων παραιτούνται από τον φόβο μόλυνσης από τον κορωνοϊό, αλλά και για να καταγγείλουν την έλλειψη πόρων.

Στο πλαίσιο αυτό, ο Πρωθυπουργός Ludovic Orban δήλωσε ότι η κυβέρνηση εξετάζει νέα μέτρα για την καταπολέμηση αυτού του φαινομένου, συμπεριλαμβανομένης της δυνατότητας παράτασης της περιόδου ειδοποίησης σε περίπτωση παραίτησης του νοσηλευτικού προσωπικού σε 90 ημέρες, αλλά και της οριστικής απώλειας της άδειας ασκήσεως του επαγγέλματος εντός της Ρουμανίας.

Εκπρόσωποι του Κολλεγίου Ιατρών του Βουκουρεστίου [Conducerea Colegiului Medicilor din Municipiul București (CCMMB)] δήλωσαν ότι δεν θα πρέπει σε καμία περίπτωση οι γιατροί να απειληθούν ή να τους απαγορευθεί η δυνατότητα παραίτησης, καθώς ο κίνδυνος σοβαρών παραπτωμάτων θα αυξηθεί, δεδομένου ότι το ηθικό τους θα επηρεαστεί σοβαρά κατά τη διάρκεια αυτής της περιόδου. Το Κολέγιο επέστησε την προσοχή στο γεγονός ότι η κατάσταση επιδεινώνεται καθημερινά και ότι αυτό θα έχει επιπτώσεις στην κατάσταση της υγείας του ρουμανικού πληθυσμού, καθώς και του νοσηλευτικού προσωπικού στο σύνολό του.

Ο πρώην Πρόεδρος Traian Basescu δήλωσε με τη σειρά του ότι το ρουμανικό κράτος έδειξε έλλειψη κοινής λογικής στην ανικανότητά του να παρέχει στους γιατρούς τον απαραίτητο προστατευτικό εξοπλισμό και ότι δεν πρέπει να κατηγορούνται για δειλία οι γιατροί.

Για να τιμωρήσει με παραδειγματικό τρόπο τα επαγγελματικά σφάλματα που διαπιστώθηκαν από την έναρξη της ισχύος της κατάστασης έκτακτης ανάγκης «με τρόπο ώστε να ακυρώνει αξιόλογα αποτελέσματα που είχαν επιτευχθεί στο παρελθόν», ο Πρόεδρος Klaus Iohannis απέσυρε χθες, το μετάλλιο του Τάγματος της «Υγειονομικής Αξίας» στην τάξη του Chevalier, το οποίο απονεμήθηκε πέρυσι στο νοσοκομείο έκτακτης ανάγκης “Sfântul Ioan cel Nou” στη Suceava, αναφέρει η Ziare.

Επιπλέον, τη νύχτα από την Τετάρτη προς την Πέμπτη, η νέα διεύθυνση αυτού του νοσοκομείου, που τοποθετήθηκε μόλις την περασμένη εβδομάδα, παραιτήθηκε με τη σειρά της. Ο Υφυπουργός Υγείας Ionel Oprea, που διορίστηκε πρόσφατα, θα παραμείνει στην περιοχή για να διαχειριστεί την κατάσταση, ανακοίνωσε η Ομάδα Στρατηγικής Επικοινωνίας./ibna