Οι επιχειρηματίες στη Σλοβενία ​​ζητούν πρόσθετο πακέτο οικονομικής βοήθειας

Οι επιχειρηματίες στη Σλοβενία ​​ζητούν πρόσθετο πακέτο οικονομικής βοήθειας

Οι εκπρόσωποι των επιχειρήσεων ζήτησαν από τον πρωθυπουργό Janez Janša και τους αρμόδιους υπουργούς σε συνεδρίαση την Τετάρτη να συμπεριλάβουν μέτρα που θα διασφαλίζουν ότι οι εταιρείες θα παραμείνουν ανταγωνιστικές όταν ξεκινήσει η παραγωγή, σε ένα δεύτερο πακέτο στήριξης της οικονομίας. Η πρώτη ώθηση ήταν ένα βήμα προς τη σωστή κατεύθυνση, αλλά πρέπει να αναβαθμιστεί, υποστηρίζουν.

“Στη σημερινή συνάντηση μεταξύ των οργανώσεων των εργοδοτών, του πρωθυπουργού, των αρμόδιων υπουργών και των επιχειρήσεων, τονίστηκε ότι μετά την πρώτη δέσμη μέτρων είναι απαραίτητο να εξετάσουμε ενεργά ένα δεύτερο ποιοτικό πακέτο που θα παρέχει στήριξη ρευστότητας μετά την έναρξη της παραγωγής”, δήλωσε ο Boštjan Gorjup , πρόεδρος του Εμπορικού και Βιομηχανικού Επιμελητηρίου (GZS), σε τηλεοπτική του δήλωση.

Το επιμελητήριο εκτιμά ότι το πακέτο θα πρέπει να ανέρχεται στα 3 δισεκατομμύρια ευρώ και θα πρέπει να περιλαμβάνει κρατικές εγγυήσεις για εμπορικές τράπεζες, ενισχυμένο ρόλο της τράπεζας επενδύσεων και ανάπτυξης SID Banka, καθώς και εγγυήσεις για εξαγωγικές απαιτήσεις και άλλες συναλλαγές.

Η σημερινή συνάντηση πραγματοποιήθηκε για την ανταλλαγή απόψεων σχετικά με την πρώτη δέσμη μέτρων, η οποία εξακολουθεί να εκκρεμεί στο κοινοβούλιο, και σχετικά με τα αναγκαία πρόσθετα μέτρα. Προτάθηκαν τροποποιήσεις της πρώτης δέσμης μέτρων, έτσι ώστε να βοηθήσουν καλύτερα όσοι χρειάζονται περισσότερο βοήθεια.

Η δεύτερη ώθηση, η οποία περιλαμβάνει κυρίως μέτρα ρευστότητας, αναμένεται να παρουσιαστεί σε δύο εβδομάδες, ανέφερε ο δημόσιος ραδιοτηλεοπτικός φορέας RTV Slovenija.

Οι εργοδότες πιστεύουν ότι θα πρέπει να ανταμείβει εκείνες τις επιχειρήσεις που παρουσιάζουν βελτιωμένη λειτουργία, απαλλάσσοντάς τους από την υποχρέωση επιστροφή της οικονομικής βοήθειας, βάση της πρώτης δέσμης μέτρων./ibna