Βόρεια Μακεδονία: Πρώτη επίσημη συμμετοχή του Dimitrov στις εργασίες του ΝΑΤΟ

Βόρεια Μακεδονία: Πρώτη επίσημη συμμετοχή του Dimitrov στις εργασίες του ΝΑΤΟ

Μετά από πρόσκληση του Γενικού Γραμματέα του ΝΑΤΟ Jens Stoltenberg, ο υπουργός Εξωτερικών της Βόρειας Μακεδονίας Nikola Dimitrov θα εκπροσωπήσει τη χώρα για πρώτη φορά ως πλήρες μέλος του ΝΑΤΟ στην Υπουργική Σύνοδο των Υπουργών Εξωτερικών της Βορειοατλαντικής Συμμαχίας την Πέμπτη 2 Απριλίου.

Λόγω των περιοριστικών μέτρων που θεσπίστηκαν μετά την πανδημία του κορωνοϊού, η σύνοδος θα πραγματοποιηθεί μέσω τηλεδιάσκεψης.

Μετά την επίσημη ένταξη της Βόρειας Μακεδονίας στο ΝΑΤΟ στις 27 Μαρτίου και μετά τις τελετές έπαρσης της σημαίας της χώρας στις έδρες και τις στρατιωτικές διοικήσεις του ΝΑΤΟ, η σύνοδος θα είναι η πρώτη ενεργή συμμετοχή του Nikola Dimitrov, στη συζήτηση για θέματα προτεραιοτήτων αλλά και δράσεις της Συμμαχίας.

Ψηλά στην ατζέντα της συνόδου θα είναι η συζήτηση για την πανδημία του COVID-19, όπου αναμένεται οι Υπουργοί Εξωτερικών του ΝΑΤΟ να εξετάσουν τις δυνατότητες για κοινά μέτρα και δράσεις για την αντιμετώπιση αυτής της παγκόσμιας πρόκλησης.

Στα υπόλοιπα ζητήματα περιλαμβάνονται οι δράσεις και οι δεσμεύσεις της Συμμαχίας, στο Αφγανιστάν, την ευρύτερη Μέση Ανατολή και τη Βόρεια Αφρική και τις δυνατότητες για συγκεκριμένη συμβολή στη βελτίωση της κατάστασης στη Συρία. Επίσης θα εξετασθεί η κατάσταση στη Γεωργία και την Ουκρανία και η τυχόν υιοθέτηση μέτρων υποστήριξης τους, ενώ αναμένεται να υιοθετηθεί η εντολή της Διαδικασίας Διαλογισμού για το μέλλον της Συμμαχίας./ibna