Μητσοτάκης: Αποτελεσματικά τα μέτρα για τον COVID-19 – Την αποδοχή των Ελλήνων έχουν οι χειρισμοί της κυβέρνησης

Μητσοτάκης: Αποτελεσματικά τα μέτρα για τον COVID-19 – Την αποδοχή των Ελλήνων έχουν οι χειρισμοί της κυβέρνησης

Σύμφωνα με έρευνα μέσο συνέντευξης που δημοσιεύθηκε την Τετάρτη, η συντριπτική πλειοψηφία των Ελλήνων (87%) βλέπει θετικά τα μέτρα της κυβέρνησης για την αντιμετώπιση του κορωνοϊού, συμπεριλαμβανομένων των περιορισμών που επιβάλλονται στην κυκλοφορία και των μέτρων στήριξης της οικονομίας.

Μόνο το 10% δήλωσε ότι είχαν αρνητική ή μάλλον αρνητική άποψη για τις κυβερνητικές πρωτοβουλίες. Ωστόσο, το 75% δήλωσε ότι η εργασία και το εισόδημά τους έχουν επηρεαστεί από την κρίση.

Αναφορικά με την απαγόρευση κυκλοφορίας, το 54% πιστεύει ότι οι περιορισμοί είναι “αναγκαίοι” για να εμποδίσουν τη διάδοση του κορωνοϊού στη χώρα, ενώ το 37% δήλωσε ότι απαιτούνται πρόσθετα μέτρα. Μόνο το 7% δήλωσε ότι οι περιορισμοί στο δημόσιο κίνημα είναι “περιττοί”.

Εξάλλου, 81 πρόσφατα επιβεβαιωμένες περιπτώσεις κορωνοϊού ανακοινώθηκαν την Τετάρτη, ανεβάζοντας το συνολικό αριθμό των ανθρώπων που έχουν προσβληθεί από τον ιό στους 1415, συμπεριλαμβανομένων 20 ατόμων σε ένα κρουαζιερόπλοιο το οποίο βρίσκεται αγκυροβολημένο ανοιχτά του λιμανιού του Πειραιά.

Ο συνολικός αριθμός των ανθρώπων που έχασαν τη ζωή τους από τον COVID-19 αυξήθηκε σε 50, με μέση ηλικία τα 72 έτη. Η συντριπτική πλειοψηφία των ανθρώπων που πέθαναν ήταν άνδρες, που αντιμετώπισαν προβλήματα υγείας ή/και ήταν άνω των 65 ετών.

Ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης δήλωσε στο CNN ότι τα έκτακτα μέτρα που έχουν επιβληθεί φαίνεται να έχουν αποτέλεσμα, σε σύγκριση με άλλες χώρες, επισημαίνοντας ωστόσο ότι “η σκληρή δουλειά εξακολουθεί να είναι μπροστά μας”.

«Το σύστημα υγειονομικής περίθαλψης ανταποκρίνεται σχετικά καλά», δήλωσε, σημειώνοντας ότι αυτό συνέβη παρά το γεγονός ότι «χτυπήθηκε μετά από 10 χρόνια λιτότητας, οπότε είχαμε συνείδηση του γεγονότος ότι βρισκόμασταν σε μεγαλύτερο κίνδυνο σε σύγκριση με άλλες χώρες της ΕΕ”. Ο Πρωθυπουργός ευχαρίστησε επίσης τους Έλληνες πολίτες για το γεγονός ότι πειθάρχησαν στις εντολές να παραμείνουν στο σπίτι τους.

Νωρίτερα, κατά τη διάρκεια μιας συνδιάσκεψης με περιφερειακούς αρχηγούς, ο πρωθυπουργός δεν απέκλεισε να επιβληθούν περαιτέρω περιορισμοί πριν από το Πάσχα. Οι ειδικοί πιστεύουν ότι οι επόμενες δύο εβδομάδες είναι ζωτικής σημασίας όσον αφορά την ανάσχεση της εξάπλωσης του κορωνοϊού στη χώρα.

Την Τετάρτη ανακοινώθηκαν επιπλέον επείγονται μέτρα από την κυβέρνηση. Η κοινότητα Φούστανη στην Έδεσσα μπήκε σε καραντίνα για περίοδο 14 ημερών, προκειμένου να αποφευχθεί η εξάπλωση του κορωνοϊού στην ευρύτερη περιοχή. Επιπλέον, απαγορεύτηκε η πτήση με ιδιωτικά αεροσκάφη και ελικόπτερα σε μέρη της χώρας όπου δεν υπάρχουν επιβεβαιωμένα κρούσματα κορωνοϊού.

Τέλος, συνεχίστηκε η άφιξη των δωρεών, καθώς 160.000 φόρμες που δώρισε ο Έλληνας μεγιστάνας Γιώργος Προκοπίου έφτασαν στην Ελλάδα από το εξωτερικό, ενώ συνολικά 2,5 εκατομμύρια ζευγάρια ιατρικών γαντιών αναμένεται να φτάσουν την Πέμπτη. Τα νοσοκομεία Υγεία και Metropolitan, εν τω μεταξύ, διέθεταν 150 κρεβάτια στο Εθνικό Σύστημα Υγείας για ασθενείς νοσημάτων εκτός του COVID-19. Το νοσοκομείο Ερρίκος Ντυνάν διέθεσε επίσης 53 κρεβάτια και 12 κρεβάτια εντατικής θεραπείας στο σύστημα υγείας./ibna