Σερβία: Η κυβέρνηση αποσύρει την απόφαση ενημέρωσης κατά τη διάρκεια έκτακτης ανάγκης

Σερβία: Η κυβέρνηση αποσύρει την απόφαση ενημέρωσης κατά τη διάρκεια έκτακτης ανάγκης

Την απόφαση για τη διακοπή της ενημέρωσης για την κατάσταση έκτακτης ανάγκης για τον κορωνοϊό, ανακοίνωσε η Πρωθυπουργός της Σερβίας Ana Brnabic.

«Σήμερα, κατόπιν αιτήματος του Προέδρου Aleksandar Vucic, η σερβική κυβέρνηση ανακαλεί την απόφασή για ενημέρωση της έκτακτης ανάγκης λόγω της πανδημίας του κορωνοϊού» δήλωσε η Πρωθυπουργός της Σερβίας.

Η Brnabic ανέφερε ότι η Σερβία έχει πράξει τα πάντα για να ενημερώσει τους πολίτες εγκαίρως χωρίς να αποκρύπτονται πληροφορίες από το κοινό, αλλά θα αποσύρει την πρόσφατα υιοθετημένη απόφαση ώστε να μην «σκιάζονται τα πάντα σ’ ένα κράτος που εργάζεται επιμελώς».

«Παρά το γεγονός ότι πιστεύω πως ο κανονισμός αυτός τους προστατεύει όλους, πολίτες, επαγγελματίες του τομέα της υγείας και οικογένειες, από ψεύτικες ειδήσεις και μη επαληθευμένες πληροφορίες, προκειμένου να μην σκιάσουμε όλα όσα έχουμε κάνει επιμελώς, η κυβέρνηση θα αποσύρει αυτόν τον κανονισμό σήμερα πριν από τη συνεδρίαση της Επιτροπής για την Κρίση» είπε η Brnabic.

Η Πρωθυπουργός πιστεύει ότι με την απόσυρση της απόφασης αυτής, το κράτος θα αφιερώσει περισσότερο χρόνο στην καταπολέμηση των fake news, τα οποία όπως είπε κυκλοφορούν καθημερινά, αναφέροντας για παράδειγμα την είδηση για 24ωρη απαγόρευση της κυκλοφορίας, ή ότι οι ακτιβιστές του SNS ζήτησαν χρήματα για να βοηθήσουν ή ότι δεν υπήρχε εξοπλισμός στα υγειονομικά κέντρα.

«Θα αγωνιστούμε περισσότερο, θα χρειαστούμε πρόσθετη προσπάθεια» είπε η Brnabic, προσθέτοντας ότι η κατάσταση έκτακτης ανάγκης στη Σερβία είναι πραγματική κατάσταση πολέμου.

Σύμφωνα με την απόφαση της Κυβέρνησης, η πληροφόρηση θα παρέχεται απευθείας στην Πρωθυπουργό ή σε άτομο που θα εξουσιοδοτηθεί από την Επιτροπή για την Κρίση./ibna