Αλβανία: Κρίσιμες οι επόμενες δέκα μέρες, σύμφωνα με τον Rama

Αλβανία: Κρίσιμες οι επόμενες δέκα μέρες, σύμφωνα με τον Rama

Ο Αλβανός Πρωθυπουργός Edi Rama δήλωσε την Τετάρτη ότι οι επόμενες δέκα μέρες θα είναι κρίσιμες και καθοριστικές για το εάν οι μολύνσεις θα εξαπλωθούν περαιτέρω ή θα αρχίσουν να εξασθενούν.

«Οι επόμενες δέκα μέρες θα είναι καθοριστικές για τον προσδιορισμό του προφίλ της πάλης ενάντια στις λοιμώξεις του COVID-19 και τη δημιουργία μιας γενικής εικόνας για το βάθος της διείσδυσης του εχθρού», δήλωσε ο Rama σε τηλεοπτική συνέντευξη.

Ο Πρωθυπουργός της Αλβανίας σημείωσε ότι είναι αδύνατο να προβλεφθεί το τι θα συμβεί στο μέλλον.

«Όλοι έχουμε το δικαίωμα να γνωρίζουμε τα πάντα, αλλά αυτό που πρέπει να γνωρίζουμε πάνω από οτιδήποτε άλλο είναι ότι πρόκειται για πόλεμο και πρέπει να αντισταθούμε στην ύπαρξη. Η ζωή είναι η κορυφαία προτεραιότητα. Η προστασία της ζωής όλων και ο καθένας να προστατεύσει όλους όσους βρίσκονται γύρω από αυτόν, αποτελεί προτεραιότητα», δήλωσε ο Edi Rama, προσθέτοντας ότι ο σημερινός αριθμός των κρουσμάτων δείχνει ότι τα δραστικά μέτρα αποδίδουν καρπούς.

«Σημειώνεται μια αίσθηση ότι έχει τελειώσει όλο αυτό και πολλοί ρωτούν γιατί πρέπει να συνεχίσουμε να παραμένουμε στο σπίτι, καθώς ο αριθμός των ανθρώπων που έχουν προσβληθεί από τη μόλυνση είναι χαμηλός και το καταστροφικό σενάριο δεν υλοποιήθηκε, επειδή ο αριθμός των θυμάτων είναι πολύ χαμηλότερος από αυτό που προέβλεπε αυτό το σενάριο. Αλλά αυτά τα στοιχεία δεν δείχνουν τίποτε, αρκεί το ότι ο εχθρός είναι ακόμα ανάμεσά μας. Ωστόσο, τα στοιχεία αυτά δείχνουν σαφώς, ότι τα μέτρα μας λειτουργούν», ανέφερε.

Μιλώντας για τα μέτρα που αναμένεται να λάβει η κυβέρνηση τις επόμενες μέρες, ο Rama είπε ότι πρέπει να προσέξουμε ώστε να μην κάνουμε λάθος βήματα, αφού οι πόροι μας δεν είναι απεριόριστοι.

Νωρίτερα είχε πραγματοποιηθεί σύγκλιση του Συμβουλίου Εθνικής Ασφαλείας μετά από πρωτοβουλία του Προέδρου της Αλβανίας Ilir Meta, όπου έγινε ανταλλαγή απόψεων για την επιδημία του κορωνοϊού, καθώς και τις πολιτικές για την αντιμετώπιση των επιπτώσεων από την πανδημία.

Ο Πρωθυπουργός της Αλβανίας Edi Rama, μετά τη συνάντηση δήλωσε ότι «συμμετείχαμε σε μια εποικοδομητική ανταλλαγή απόψεων μαζί με τον αρχηγό του Δημοκρατικού Κόμματος, παρόλο που δεν συμφωνήσαμε σε όλες τις προτάσεις».

Σε τηλεοπτική του συνέντευξη, ο Rama είπε ότι «Εάν η στάση και η ετοιμότητα των πολιτικών εκπροσώπων της χώρας θα είναι η ίδια όπως στη συνεδρίαση του Εθνικού Συμβουλίου Ασφαλείας, καθημερινά, σας διαβεβαιώνω ότι η πολιτική θα ήταν πολύ λιγότερο ενδιαφέρουσα για όσους τη θεωρούν ως θέμα σκανδαλωδών επικοινωνιών και σκανδαλώδης σπατάλη χρόνου».

Ο Edi Rama τόνισε ότι «κατά τη διάρκεια της συνάντησης εκφράσαμε την προθυμία μας να παράσχουμε πληροφορίες σχετικά με τις ανησυχίες που εκφράζονται από τους εκπροσώπους του Δημοκρατικού Κόμματος, πριν τις μοιραστούν με τους πολίτες προκειμένου να αποφευχθούν πολιτικές εκδηλώσεις που είναι ανάξιες σε καιρό ειρήνης και τιμωρούνται κατά τη διάρκεια του πολέμου, ηθικά ως ανομίες παίρνουν τη μορφή εγκλήματος»./ibna