Βόρεια Μακεδονία: Πρόσβαση στο Ευρωπαϊκό Ταμείο Αλληλεγγύης

Βόρεια Μακεδονία: Πρόσβαση στο Ευρωπαϊκό Ταμείο Αλληλεγγύης

Ο Αντιπρόεδρος της Κυβέρνησης της Βόρειας Μακεδονίας αρμόδιος για τις Ευρωπαϊκές Υποθέσεις Bujar Osmani πραγματοποίησε σήμερα τηλεδιάσκεψη με τον Επίτροπο Πολιτικής Γειτονίας και Διεύρυνσης της ΕΕ Oliver Varhelyi, όπου συζήτησαν τις δράσης της Κυβέρνησης και του Συντονιστικού Κέντρου για την αντιμετώπιση των προκλήσεων της επιδημίας COVID-19 και τις δυνατότητες για στενότερη συνεργασία προς αυτή την κατεύθυνση με τα θεσμικά όργανα της ΕΕ.

Σύμφωνα με το Υπουργείο Ευρωπαϊκών Υποθέσεων, οι δύο άνδρες αναφέρθηκαν στην επείγουσα βοήθεια που θα παράσχει η ΕΕ στη Βόρεια Μακεδονία μέσω της επείγουσας βοήθειας και της ανακατανομής μέρους των κεφαλαίων του IPA προγράμματος περιφερειακής ανάπτυξης.

«Η έκτακτη βοήθεια ύψους 4 εκατομμυρίων ευρώ και η αποδέσμευση κεφαλαίων του προγράμματος περιφερειακής ανάπτυξης άνω των 60 εκατομμυρίων ευρώ για την αντιμετώπιση των κοινωνικοοικονομικών προκλήσεων αποτέλεσαν σημαντική βοήθεια από την Ευρωπαϊκή Ένωση και ιδιαίτερα ευτυχές που η χώρα γίνεται μέρος του κοινού ευρωπαϊκού μηχανισμού για την πρόληψη του COVID-19 μέσω της συμμετοχής στην κοινή προμήθεια της Ευρωπαϊκής Ένωσης για ιατρικές συσκευές για το σκοπό αυτό», είπε ο Osmani.

Ο Oliver Varchelyi σημείωσε ότι η Βόρεια Μακεδονία ως χώρα σε διαπραγμάτευση με την ΕΕ έχει αποκτήσει επίσης πρόσβαση στο Ευρωπαϊκό Ταμείο Αλληλεγγύης, όπου μαζί με τις χώρες – μέλη της ΕΕ θα διατεθούν τα κατάλληλα κεφάλαια για την αντιμετώπιση από κοινού των προκλήσεων του COVID-19.

Ο Osmani εξέφρασε επίσης την προσωπική του ευγνωμοσύνη στον Επίτροπο Varhelyi για την προσωπική του συμβολή στην απόφαση για τις ενταξιακές διαπραγματεύσεις με την ΕΕ.

«Εκφράζω την ειλικρινή μου ευγνωμοσύνη εξ ονόματος ολόκληρης της κυβέρνησης και εκ μέρους των πολιτών της Δημοκρατίας της Βόρειας Μακεδονίας για την ιστορική επιτυχία της χώρας να λάβει τελικά απόφαση σχετικά με την έναρξη των διαπραγματεύσεων», ανέφερε ο Osmani στην τηλεδιάσκεψη με τον Επίτροπο της ΕΕ για τη Γειτονία και τη Διεύρυνση, Oliver Varhelyi./ibna