Ελλάδα: Μεγάλα «πλήγματα» στην ελληνική οικονομία λόγω κορωνοϊού

Ελλάδα: Μεγάλα «πλήγματα» στην ελληνική οικονομία λόγω κορωνοϊού

Μεγάλα είναι τα πλήγματα που δέχεται σε όλα τα πεδία η ελληνική οικονομία, λόγω της πανδημίας .Την ταχύτερη συρρίκνωσή της από τον Ιούλιο 2015 κατέγραψε σύμφωνα με τα στοιχεία της Markit η βιομηχανία τον Μάρτιο, με  πτώση του ΡΜΙ  στις 42,5 μονάδες, μείωση απασχόλησης και έκδηλη απαισιοδοξία σχετικά με τις προοπτικές.

Τα στοιχεία Μαρτίου δείχνουν επιδείνωση των λειτουργικών συνθηκών στον ελληνικό μεταποιητικό τομέα, δίνοντας τέλος στην τριετή περίοδο συνεχούς ανάπτυξης.

Η συνολική συρρίκνωση ήταν αποτέλεσμα έντονης μείωσης παραγωγής και νέων παραγγελιών, καθώς η ή πανδημία προκάλεσε κλείσιμο εργοστασίων και έντονη μείωση ζήτησης από εσωτερικό και εξωτερικό. Κατά συνέπεια, οι εταιρείες περιόρισαν τον αριθμό των εργαζομένων με απότομο ρυθμό, λόγω μειωμένου όγκου παραγγελιών και αδιεκπεραίωτων εργασιών.

Η επιχειρηματική εμπιστοσύνη καταγράφηκε αρνητική, λόγω του φόβου για πιθανό κλείσιμο και για τη διάρκεια των συνεπειών του ιού στην οικονομία. Εν τω μεταξύ, οι τιμές χρέωσης υποχώρησαν με τον ταχύτερο ρυθμό που έχει καταγραφεί σε διάστημα τεσσάρων και πλέον ετών, παρά τις υψηλότερες τιμές εισροών, καθώς οι εταιρείες προσπάθησαν να προσελκύσουν νέες παραγγελίες.

Ο εποχικά προσαρμοσμένος Δείκτης Υπευθύνων Προμηθειών της IHS Markit για τον τομέα μεταποίησης στην Ελλάδα (PMI) που μετρά την απόδοση της μεταποιητικής οικονομίας έκλεισε στις 42,5 μονάδες, σημαντική υποχώρηση από τις 56,2 μονάδες του Φεβρουαρίου.

Επιδείνωση του οικονομικού κλίματος

Υποχώρησε τον Μάρτιο ο δείκτης οικονομικού κλίματος, από τις 113,2 μονάδες στι 109,4 μονάδες, έναντι 113,2 μονάδων, ως συνέπεια των πρόσφατων εξελίξεων στον τομέα της πανδημίας, σημειώνει το ΙΟΒΕ στη κάνοντας λόγο για επιδείνωση των προσδοκιών σε όλους τους τομείς με εντονότερη σε Υπηρεσίες και Λιανικό Εμπόριο, με εξαίρεση τα Τρόφιμα – Ποτά όπου καταγράφεται μικρή άνοδος.

Στην καταναλωτική εμπιστοσύνη η απαισιοδοξία κλιμακώθηκε έντονα, με πολύ περισσότερους πολίτες να διατυπώνουν αρνητικές προβλέψεις για την πορεία της οικονομίας και των οικονομικών του νοικοκυριού τους στους επόμενους 12 μήνες. Ως συνέπεια, ο σχετικός δείκτης διαμορφώθηκε στις -16,5 μονάδες τον Μάρτιο από -4,8 μονάδες ένα μήνα πριν, επιδείνωση που είναι η μεγαλύτερη διαχρονικά μεταξύ διαδοχικών μηνών.

Η κρίση ενέχει δομικά και όχι μόνο συγκυριακά χαρακτηριστικά και ακόμα και όταν αυτή ομαλοποιηθεί σταδιακά, οι επιπτώσεις της αναμένεται να εκταθούν σε βάθος χρόνου και στο σύνολο των τομέων της οικονομίας, ζημιών, σημειώνεται σχετικά.

Αντιδρούν οι αγορές

Η μεγάλη υποχώρηση των τιμών των μετοχών και η επιστροφή των αποδόσεων των εξάμηνης διάρκειας εντόκων γραμματίων σε θετικό πρόσημο ήταν οι εξελίξεις που χαρακτήρισαν χθες την εγχώρια αγορά χρήματος και κεφαλαίων.

Το επιτόκιο των εξάμηνης διάρκειας εντόκων γραμματίων διαμορφώθηκε στο 0,3% από -0,05% στις 26 Φεβρουαρίου με το δημόσιο να αντλεί κεφάλαια ύψους 487,5 εκατ. ευρώ. Αυξημένη ήταν η απόδοση και του 10ετούς ομολόγου που βρέθηκε στο 1,75%.

Στο χρηματιστήριο της Αθήνας ο γενικός δείκτης έκλεισε στις 536,45 μονάδες καταγράφοντας απώλειες 3,91%./ibna