Κροατία: Πράσινο φως για την κατασκευή τoυ χώρου διάθεσης πυρηνικών αποβλήτων στο Trgovska Gora

Κροατία: Πράσινο φως για την κατασκευή τoυ χώρου διάθεσης πυρηνικών αποβλήτων στο Trgovska Gora

Παρά τις διαμαρτυρίες από πλευράς Βοσνίας-Ερζεγοβίνης, η κυβέρνηση της Κροατίας αποφάσισε να προχωρήσει στη δημιουργία χώρου διάθεσης πυρηνικών αποβλήτων στο Trgovska Gora. Όπως μεταδίδουν τα μέσα ενημέρωσης στην Κροατία, το Ταμείο που είναι υπεύθυνο για τη χρηματοδότηση του παροπλισμού του πυρηνικού σταθμού Krško και της διάθεσης των ραδιενεργών αποβλήτων του, δήλωσε την Τρίτη ότι είχε λάβει την έγκριση από το Υπουργείο Ενέργειας και Περιβάλλοντος για την αξιοποίηση του πρώην στρατώνα του Čerkezovac προκειμένου να κατασκευαστεί το Κέντρο Απόθεσης Ραδιενεργών Αποβλήτων.

Ο πρώην στρατώνας του Čerkezovac βρίσκεται στην πόλη Trgovska Gora του δήμου Dvor στην αριστερή όχθη του ποταμού Una.

Το Ταμείο με έδρα το Ζάγκρεμπ αναφέρει στη δήλωσή του ότι κατά την υλοποίηση του έργου θα συνεργαστεί μόνιμα με την τοπική κοινότητα και το ευρύ κοινό καθώς και με ενδιαφερόμενους από την άλλη πλευρά των συνόρων, αναφερόμενο στους κοντινούς δήμους της Βοσνίας και Ερζεγοβίνης.

Οι δήμοι της Βοσνίας και Ερζεγοβίνης που βρίσκονται στα σύνορα με την Κροατία και εξαρτώνται από τον ποταμό Una, εκφράζουν φόβους ότι τα ραδιενεργά απόβλητα από το Trgovska Gora θα μολύνουν το περιβάλλον και στις δύο πλευρές των συνόρων και θα βλάψουν την υγεία των κατοίκων της περιοχής.

Με την ίδρυση του κέντρου, η Κροατία θα διαχειρίζεται τα ραδιενεργά απόβλητα με ασφαλή, συστηματικό και δοκιμασμένο τρόπο, απαντά το Ταμείο.

Ο Υπουργός Εξωτερικού Εμπορίου και Οικονομικών Σχέσεων της Βοσνίας-Ερζεγοβίνης, Staša Košarac, δήλωσε ότι η συγκεκριμένη αποτελεί μια «εντελώς σκανδαλώδη και εξαιρετικά προβληματική απόφαση», η οποία θα «θέσει σε κίνδυνο τις ζωές 250.000 ανθρώπων που διαβιώνουν σε δήμους κατά μήκος του ποταμού Una».

Το σχέδιο είχε ως αποτέλεσμα να οργανωθούν κινητοποιήσεις από τον τοπικό πληθυσμό κατά μήκος των συνόρων.

«Ανησυχώ ιδιαιτέρως για το γεγονός ότι αυτές οι πληροφορίες έρχονται σε μια στιγμή που αντιμετωπίζουμε την επιδημία του κορωνοϊού, καθώς προσπαθούμε με όλες μας τις δυνάμεις να προστατέψουμε την υγεία κάθε πολίτη και να μειώσουμε όσο το δυνατόν τις αρνητικές επιπτώσεις στην οικονομία μας» , Δήλωσε ο Košarac.

Ο πυρηνικός σταθμός Krško ανήκει από κοινού στην Κροατία και τη Σλοβενία ​​και βρίσκεται στη σλοβενική πόλη Krško.

Το εθνικό πρόγραμμα της Κροατίας για την εφαρμογή της στρατηγικής διαχείρισης των ραδιενεργών αποβλήτων υποβλήθηκε στην Ευρωπαϊκή Κοινότητα Ατομικής Ενέργειας (ΕΥΡΑΤΟΜ), η οποία και αναμένεται να την αξιολογήσει, με τη Βοσνία και Ερζεγοβίνη να ζητά διαβεβαιώσεις ότι το πρόγραμμα δεν θα έχει αρνητικό αντίκτυπο στη χώρα. /ibna