Κοσσυφοπέδιο: Χαιρέτησε την κατάργηση των δασμών ο Borrell

Κοσσυφοπέδιο: Χαιρέτησε την κατάργηση των δασμών ο Borrell

Ο Ύπατος Εκπρόσωπος για την Εξωτερική Πολιτική και την Πολιτική Ασφάλειας στην ΕΕ, Josep Borrell, εξέφρασε την ικανοποίηση του για την απόφαση της προσωρινής κυβέρνησης του Κοσσυφοπεδίου να καταργήσει το 100% των δασμών στα προϊόντα της Σερβίας και της Βοσνίας Ερζεγοβίνης.

Ο Borrell σημείωσε ότι αυτή είναι μια σημαντική απόφαση εν μέσω της κρίσης της επιδημίας του κορωνοϊού. «Χαιρόμαστε που βλέπουμε την απόφαση για πλήρη άρση των δασμών από την προσωρινή κυβέρνηση του Κοσσυφοπεδίου για τα εμπορεύματα που προέρχονται από τη Σερβία και τη Βοσνία-Ερζεγοβίνη. Αυτή είναι μια σημαντική απόφαση. Η περιφερειακή συνεργασία είναι καθοριστικής σημασίας, όπως η διατήρηση της ροής των αγαθών, ιδίως σε περιόδους κρίσης COVID19» έγραψε ο Borrell στο Twitter.

Ο προσωρινός Πρωθυπουργός Kurti δήλωσε την Τρίτη ότι θα μειώσει το 100% των δασμών στα προϊόντα της Σερβίας και της Β-Ε και θα τα αντικαταστήσει με μέτρα αμοιβαιότητας. Η απόφαση τέθηκε σε ισχύ την 1η Απριλίου και θα εφαρμοστεί μέχρι τις 15 Ιουνίου, όταν και η κυβέρνηση θα επανεξετάσει την απόφαση για την εφαρμογή των μέτρων. Κάλεσε την αστυνομία των συνόρων, τα τελωνεία του Κοσσυφοπεδίου και άλλες κρατικές υπηρεσίες να εφαρμόσουν την απόφαση. Ο προσωρινός Πρωθυπουργός Albin Kurti μείωσε τους δασμούς για τις πρώτες ύλες από τη Σερβία και τη Β-Ε. Ο Kurti δήλωσε ότι οι δασμοί με τη Βοσνία-Ερζεγοβίνη θα αποσυρθούν εντελώς χωρίς να εισαχθούν νέα μέτρα. Όσο για τα μέτρα αμοιβαιότητας με τη Σερβία, είπε ότι είναι σύμφωνα με την περιφερειακή εμπορική συμφωνία της CEFTA και των ευρωπαϊκών εμπορικών πρακτικών.

Το Κοσσυφοπέδιο προχώρησε στην εισαγωγή δασμών 100% όλες τις εισαγωγές από τη Σερβία το Νοέμβριο του 2018 για να αντιμετωπίσει την επιθετική εκστρατεία της Σερβίας κατά της κρατικής υπόστασης του Κοσσυφοπεδίου Ο Kurti, ο οποίος εξελέγη πρωθυπουργός της χώρας στις 3 Φεβρουαρίου, πρότεινε την σταδιακή αντικατάσταση των δασμών με μέτρα αμοιβαιότητας. Αλλά ο πρώην κυβερνητικός εταίρος του κυβερνητικού συνασπισμού LDK, ζήτησε από τον Kurti να καταργήσει πλήρως τους δασμούς όπως είχαν απαιτήσει οι Ηνωμένες Πολιτείες. Παρά την αυξανόμενη πίεση των ΗΠΑ και της ΕΕ, ο Kurti προχώρησε στον σχεδιασμό του να αντικαταστήσει σταδιακά τους δασμούς με αμοιβαιότητα. Η πρότασή του οδήγησε σε σύγκρουση με τον εταίρο του συνασπισμού LDK, το οποίο την περασμένη εβδομάδα κατέθεσε πρόταση μομφής στην κυβέρνηση Kurti, με την οποία ανατράπηκε η κυβέρνηση./ibna