Σλοβενία: Να στείλει το στρατό στα σύνορα προς ενίσχυση του έργου της αστυνομίας σχεδιάζει η κυβέρνηση

Σλοβενία: Να στείλει το στρατό στα σύνορα προς ενίσχυση του έργου της αστυνομίας σχεδιάζει η κυβέρνηση

Η κυβέρνηση της Σλοβενίας ενέκρινε μια πρόταση που, αν εγκριθεί από το Κοινοβούλιο, θα ενεργοποιήσει μια νομοθετική διάταξη που θα παρέχει στο στρατό περιορισμένες δυνάμεις της αστυνομίας στον έλεγχο των συνόρων. Για να περάσει η πρόταση χρειάζεται τη στήριξη των δύο τρίτων των βουλευτών. Η Εθνοσυνέλευση θα μπορούσε ενδεχομένως να συζητήσει σχετικά με αυτό ακόμα και την Πέμπτη.

Η Βουλή είναι πιθανό να συζητήσει ένα ενισχυμένο πακέτο μέτρων στήριξης της οικονομίας αξίας 3 δισεκατομμυρίων ευρώ για να βοηθήσει τις επιχειρήσεις και τους ιδιώτες να αντιμετωπίσουν την τρέχουσα πανδημία του κορωνοϊού.

Η κυβέρνηση θέλει να δώσει περιορισμένες αστυνομικές εξουσίες στο στρατό ώστε να επιτρέψει σε στρατεύματα να αναλάβουν ορισμένα από τα καθήκοντα αστυνομικών που περιπολούν τα σύνορα της Σλοβενίας με την Κροατία, τα οποία είναι επίσης σύνορα της Σένγκεν.

Ο υπουργός Εσωτερικών, Aleš Hojs, δήλωσε χθες το βράδυ στο ειδησεογραφικό δελτίο της Odmevi ότι η πρόταση δεν εξασφάλισε επαρκή υποστήριξη στο κοινοβούλιο. Αυτό έρχεται σχεδόν μια εβδομάδα αφού είπε ότι η κυβέρνηση δεν θα προχωρήσει με την πρόταση πριν τη συζητήσει με τις κοινοβουλευτικές ομάδες.

Είπε ότι ορισμένες παρατηρήσεις των κοινοβουλευτικών ομάδων είχαν ληφθεί υπόψη και συμπεριληφθεί. Είπε επίσης ότι οι παρατηρήσεις ήταν περισσότερο τεχνικές και πιστεύουν ότι η αντιπολίτευση θα μπορούσε να δώσει τις ψήφους που απαιτούνται για να περάσει η πρόταση.

Η πρόταση έχει προκαλέσει ανησυχία στην κοινή γνώμη, με πολλούς να ισχυρίζονται ότι πρόκειται για ένα δυσανάλογο μέτρο και ότι η κυβέρνηση προσπαθεί να χρησιμοποιήσει την κρίση του κορωνοϊού για να στείλει το στρατό στα σύνορα.

Ο Hojs δήλωσε επίσης την περασμένη εβδομάδα ότι ο στρατός δεν χρειάζεται επί του παρόντος στις σλοβενικές πόλεις ή στους δρόμους της χώρας, αλλά είναι “έντονα αναγκαίος στα νότια σύνορα της Σλοβενίας”, προκειμένου να μειωθεί η επιβάρυνση για την αστυνομία.

Η κυβέρνηση δήλωσε σε δελτίο τύπου μετά την έγκριση της πρότασης ότι θα ενημερώνει τα αρμόδια κοινοβουλευτικά όργανα για την εμπλοκή των στρατευμάτων στα σύνορα κάθε δύο εβδομάδες και ότι τα στρατεύματα θα έχουν αστυνομικές εξουσίες για περίοδο τριών μηνών.

Επιπλέον, τα στρατεύματα θα εργάζονται μαζί με αστυνομικούς, σύμφωνα με σχέδιο που εκπόνησε η αστυνομία και με βάση τις κατευθυντήριες γραμμές της, δήλωσε επίσης η κυβέρνηση./ibna