Αλβανία: Στις 15 πιο ευάλωτες οικονομίες η χώρα σύμφωνα με την Tabaku

Αλβανία: Στις 15 πιο ευάλωτες οικονομίες η χώρα σύμφωνα με την Tabaku

Η πρώην βουλευτής του Δημοκρατικού Κόμματος της Αλβανίας, Jorida Tabaku, δημοσίευσε την έκθεση Standard and Poor’s, σημειώνοντας ότι στην έκθεση η αλβανική οικονομία είναι από τις 15 πιο ευάλωτες οικονομίες στον κόσμο λόγω της πανδημίας του COVID-19.

Το Δημοκρατικό Κόμμα, έχει εδώ και καιρό εκφράσει την ανησυχία του γι’ αυτή την έκθεση, ότι η οικονομία μας κινδυνεύει περισσότερο απ’ όλη την περιοχή. Η Αλβανία είναι μια από τις 20 πιο ευάλωτες χώρες όσον αφορά τα εισοδήματα των πολιτών της Αλβανίας. Αυτή η έλλειψη εισοδήματος, αν δεν ενεργήσει η κυβέρνηση, θα χτυπήσει άμεσα εκατοντάδες χιλιάδες αλβανικές οικογένειες. Η εύθραυστη οικονομία κινδυνεύει πολύ από αυτή την κρίση, ακόμη και όταν οι Αλβανοί και κυρίως η μεσαία τάξη σηκώνει το βάρος της υψηλής φορολογίας, οι μικρές επιχειρήσεις που αφορούν πάνω από 200.000 νοικοκυριά και βρίσκονται ακριβώς πάνω από το όριο της φτώχειας, πλήττονται σκληρά από τα πανδημικά μέτρα. Η κατανάλωση των πολιτών μειώθηκε, οι επενδύσεις των επιχειρήσεων για την επέκταση των δραστηριοτήτων τους μειώθηκαν. Οι μισθοί είναι χαμηλοί και το κόστος ζωής έχει αυξηθεί», είπε.

Επιπροσθέτως η Tabaku τόνισε ότι «αν η κυβέρνηση δεν παρέμβει σήμερα μ’ ένα σοβαρό οικονομικό σχέδιο για την εξυπηρέτηση των πολιτών και της οικονομίας, οι Αλβανοί θα υποφέρουν περισσότερο από ότι όλη η περιοχή από την οικονομική κρίση. Το γελοίο ποσό των 14 εκατομμυρίων λεκ για μόνο το 1/3 των μικρών επιχειρήσεων είναι ανεπαρκές».

«Τι θα συμβεί σε τουλάχιστον 35.000 μικρές επιχειρήσεις με κύκλο εργασιών μέχρι 140 εκατομμύρια λεκ που δεν επωφελούνται από το πακέτο βοήθειας; Τι θα γίνει με τις δεκάδες χιλιάδες ανέργους που δεν συμμετέχουν στο πρόγραμμα ανεργίας; Με τι θα τρέφονται; Τι γίνεται με τις 70.000 οικογένειες που έχουν αφαιρεθεί άδικα από το καθεστώς οικονομικής βοήθειας και δεν είναι δικαιούχοι του κυβερνητικού συστήματος; Ποιος θα τις φροντίσει; Τι θα συμβεί με χιλιάδες πλανόδιους πωλητές οι οποίοι δεν εμπλέκονται καθόλου στην απόφαση της κυβέρνησης; Πώς θα τροφοδοτηθούν όταν η κυβέρνηση τους το απαγορεύει; Η κυβέρνηση δεν έχει απάντηση σε αυτές τις ερωτήσεις. Η κυβέρνηση και ο προϋπολογισμός της δεν έχουν καμία απάντηση σ’ αυτά τα επίπεδα. Δεν υπάρχει προϋπολογισμός για αυτούς τους ευάλωτους ανθρώπους και για την πλειοψηφία των εργαζομένων και των επιχειρήσεων», είπε./ibna