Μαζικές παραιτήσεις γιατρών και νοσοκόμων στα νοσοκομεία της Ρουμανίας

Μαζικές παραιτήσεις γιατρών και νοσοκόμων στα νοσοκομεία της Ρουμανίας

Οι μαζικές παραιτήσεις των γιατρών και των νοσοκόμων ξεκίνησαν στα νοσοκομεία της Ρουμανίας, με τα μέλη του ιατρικού προσωπικού να ισχυρίζονται ότι φοβούνται να χειριστούν τα περιστατικά COVID-19 καθώς δεν διαθέτουν τον απαραίτητο προστατευτικό εξοπλισμό. Οι πρώτες παραιτήσεις ανακοινώθηκαν την Κυριακή, στο νοσοκομείο Mioveni, στην επαρχία Arges, όταν πολλοί γιατροί κατέθεσαν την παραίτησή τους, αν και το νοσοκομείο είναι καινούργιο, χτίστηκε από την αρχή μετά από επένδυση ύψους 68 εκατ. ευρώ και εγκαινιάστηκε πέρυσι. Η κίνηση των παραιτήσεων ήρθε μετά την ανακοίνωση των αρχών ότι το νοσοκομείο Mioveni μετατράπηκε σε μονάδα υποστήριξης για την καταπολέμηση του νέου κορωνοϊού.

Το δεύτερο κύμα παραιτήσεων του ιατρικού και νοσηλευτικού προσωπικού αναφέρθηκε στο Orastie, στην επαρχία Hunedoara, στην περιοχή της Τρανσυλβανίας. Αρκετά μέλη του ιατρικού προσωπικού της Μονάδας Εντατικής Θεραπείας του Τοπικού Νοσοκομείου παραιτήθηκαν τη Δευτέρα, υποστηρίζοντας ότι δεν διαθέτουν προστατευτικό εξοπλισμό και εκτίθενται στον COVID-19. Ο νομός Hunedoara δήλωσε ότι ένας γιατρός, πέντε νοσηλευτές και πέντε νοσηλευτές από την εντατική φροντίδα είχαν καταθέσει την παραίτησή τους.

Μαζικές παραιτήσεις έχουν επίσης, αναφερθεί την Τρίτη, στο Κλινικό Νοσοκομείο της Τιμισοάρα, όπου οι νοσηλευτές φοβούνται μήπως μολυνθούν με το COVID-19. Κανένα κρούσμα δεν έχει αναφερθεί εδώ έως τώρα. Σύμφωνα με τον Διευθυντή του νοσοκομείου, Marius Olaru, 13 νοσηλευτές έχουν καταθέσει την παραίτησή τους από τον φόβο της μόλυνσης από τον κορωνοϊό. Το Κλινικό Νοσοκομείο της Τιμισοάρα είναι στη δεύτερη γραμμή παρέμβασης, δηλαδή πρόκειται να αναλάβει περιστατικά μόνο όταν εξαντληθούν οι κλίνες του νοσοκομείου πρώτης γραμμής στην πόλη. Ο διευθυντής ανέφερε ότι το νοσοκομείο διαθέτει εξοπλισμό από δωρεές.

Δεκάδες ιατροί και νοσηλευτές έχουν επίσης καταθέσει την παραίτησή τους στο Νοσοκομείο Νευρολογίας στο Brasov. Το νοσοκομείο έχει δηλωθεί ως μονάδα υποστήριξης για την αντιμετώπιση κρουσμάτων κορωνοϊού, στην τρίτη γραμμή παρέμβασης.

Στο Dorohoi, μια μικρή πόλη στο νομό Botosani, στην ανατολική Ρουμανία, το ιατρικό προσωπικό του τοπικού νοσοκομείου ανέστειλε τη δραστηριότητά του και συγκεντρώθηκε στην αυλή του νοσοκομείου. Ο εκπρόσωπος των συνδικαλιστών είπε ότι δεν είναι διαμαρτυρία, αλλά οι άνθρωποι αμφισβητούν την ικανότητα της μονάδας να χειρίζεται τα περιστατικά COVID-19. Η διοίκηση του Νοσοκομείου SCJU Arad παρουσίασε την Τρίτη, τη λίστα του προσωπικού που ήταν διαθέσιμο την περίοδο αυτή, λέγοντας ότι 6 ιατροί από την ΜΕΘ και δύο από άλλα τμήματα επέλεξαν να φύγουν. Εν τω μεταξύ, 83 εργαζόμενοι (γιατροί, νοσηλευτές, τραυματιοφορείς, φροντιστές) πήραν αναρρωτική άδεια, από τις 23 Μαρτίου. Για να αντιμετωπίσει έναν αριθμό ασθενών που έχουν προσβληθεί από κορωνοϊό, η διοίκηση του SCJU Arad αποφάσισε να προσλάβει ιατρικό προσωπικό για μια περίοδο 6 μηνών. Μέχρι στιγμής, το SCJU Arad έχει προσλάβει 20 ιατρούς, 19 νοσηλευτές και 4 φροντιστές, αναφέρει η διοίκηση του νοσοκομείου.

Από την άλλη, η αστυνομία έχει ξεκινήσει έρευνα για ποινική δίωξη, κατά γιατρών στο νοσοκομείο Drobeta Turnu Severin, οι οποίοι αρνήθηκαν να δεχθούν έναν ασθενή που διαγνώστηκε με τον COVID-19. Ο ασθενής μεταφέρθηκε στο νοσοκομείο στο Drobeta με το ασθενοφόρο στις 24 Μαρτίου, καθώς είχε μεγάλη αναπνευστική ανεπάρκεια. Ο ειδικευμένος ιατρός αποφάσισε να μην δεχτεί τον ασθενή στο νοσοκομείο, αλλά να του χορηγήσει την ιατρική αγωγή στο σπίτι. Δύο ημέρες αργότερα, ο ασθενής κάλεσε και πάλι το ασθενοφόρο καθώς η κατάστασή του είχε χειροτερέψει. Όταν έφθασε ο ασθενής στα επείγοντα του Νοσοκομείου Drobeta Turnu Severin,  του έγινε το τεστ και το αποτέλεσμα επανήλθε θετικό, αλλά το νοσοκομείο τον έστειλε στο νοσοκομείο αναφοράς στην Craiova./ibna