Ρουμανία: Πτώση στα ποσοστά τους βλέπουν PNL και PSD, δημοσκοπικά

Ρουμανία: Πτώση στα ποσοστά τους βλέπουν PNL και PSD, δημοσκοπικά

Σε δημοσκόπηση που διενήργησε το IMAS για λογαριασμό του Europa FM, το κυβερνών κόμμα των Φιλελευθέρων PNL σημειώνει πτώση 4% μέσα σε ένα μήνα. Το Σοσιαλδημοκρατικό Κόμμα PSD επίσης, σημειώνει πτώση στα ποσοστά του, όπως δείχνει η έρευνα κοινής γνώμης που πραγματοποιήθηκε εν τω μέσω της κρίσης του κορωνοϊού, μεταξύ 5 και 26 Μαρτίου. Οι Φιλελεύθεροι έλαβαν 36% σημειώνοντας νέα πτώση, τη δεύτερη συνεχόμενη. Το PNL επανέρχεται στα ποσοστά που είχε το Νοέμβριο 2019, κατά τη διάρκεια των Προεδρικών Εκλογών, όπου το κόμμα πέρασε από την αντιπολίτευση στην κυβέρνηση. Για το PNL τα υψηλότερα ποσοστά σημειώθηκαν τον Ιανουάριο 2020. Το κόμμα του Ludovic Orban έφθασε στο 47%.

Πτώση κατέγραψε και το PSD σύμφωνα με τα στοιχεία του βαρόμετρου του Europa FM. Οι Σοσιαλδημοκράτες όμως χάνουν λιγότερο από 2% και βρίσκονται μόλις κάτω από το 24% στην πρόθεση ψήφου.

Το USR σημειώνει αύξηση, περνώντας από το 10% στο 12,5%. Το PLUS όμως, διπλασίασε σχεδόν το ποσοστό  του – από το 3,5% τον Φεβρουάριο, στο 6,5% σήμερα. Το κόμμα του Victor Ponta το Pro Romania, κέρδισε μια ποσοστιαία μονάδα, φθάνοντας το 5,8%.

Τα υπόλοιπα πολιτικά κόμματα δεν περνούν καν το κατώτατο εκλογικό όριο σύμφωνα με την έρευνα του IMAS. Το UDMR βρίσκεται κοντά στο 4,5% (αύξηση 0,1%), το ALDE θα λάμβανε 3,5% στην πρόθεση ψήφου (πτώση 0,8%) και το PMP θα λάμβανε επίσης, 3,5% (πτώση 0,1%).

Στο πλαίσιο της αντιμετώπισης των επιπτώσεων του κορωνοϊού και την πολιτική κατάσταση που διαμορφώνεται, ο Πρόεδρος του PLUS, Dacian Cioloş, ανακοίνωσε ότι τα μέλη του κόμματος δεν θα κάνουν πλέον πολιτικές δηλώσεις και θα εισέλθουν σε μια «συνολική πολιτική ανακωχή» μέχρι να ολοκληρωθεί η κρίση του κορωνοϊού.

«Διανύουμε μια περίοδο εξαιρετικά δύσκολη και χωρίς προηγούμενο από τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο. Ζούμε σε μια εποχή όπου χρειαζόμαστε πρωτίστως την ανθρώπινη αλληλεγγύη. Κανείς δεν έχει το δικαίωμα να επιδιώξει εκλογικά κέρδη χρησιμοποιώντας αυτή την άνευ προηγουμένου κρίση, τις τραγωδίες ορισμένων οικογενειών και κοινοτήτων. Με τους συναδέλφους μου από το PLUS, αποφασίσαμε το εξής: δεν θα κάνουμε πλέον πολιτικές δηλώσεις. Δεν υπάρχει πια χρόνος για πολιτικά σχόλια. Θα μπούμε σε μια συνολική πολιτική ανακωχή μέχρι το τέλος της κρίσης. “Θα είμαστε με τους κρατικούς θεσμούς της Ρουμανίας και θα υποστηρίξουμε τις προσπάθειες που πρέπει να καταβάλουν, θα υποστηρίξουμε την προεδρία, την κυβέρνηση και τις τοπικές αρχές για να ξεπεράσουμε αυτή την κρίση” έγραψε ο κ. Cioloş στο Facebook.

Ο Cioloş πρόσθεσε επίσης, ότι «τώρα πρέπει να επιλύσουμε καταστάσεις έκτακτης ανάγκης και στη συνέχεια θα έχουμε το χρόνο να μιλήσουμε για ενοχή, να βγάλουμε τα απαραίτητα συμπεράσματα και να μάθουμε να μην αφήνουμε να μας χρησιμοποιούν αδίστακτοι άνθρωποι»./ibna