Στους 49 ο αριθμός των θανάτων του κορωναϊού στην Ελλάδα- Κρίσιμα μέτρα για την εξάπλωση της επιδημίας

Στους 49 ο αριθμός των θανάτων του κορωναϊού στην Ελλάδα- Κρίσιμα μέτρα για την εξάπλωση της επιδημίας

Το Υπουργείο Υγείας της Ελλάδας ανακοίνωσε άλλες 82 επιβεβαιωμένες περιπτώσεις κορωνοϊού, με αποτέλεσμα ο συνολικός αριθμός των ανθρώπων που έχουν προσβληθεί από τον ιό να είναι 1314. Επιπλέον, 20 άτομα σε κρουαζιερόπλοιο βρέθηκαν θετικά στον κορωνοϊό μετά από ελέγχους που πραγματοποιήθηκαν και στους σε 383 επιβάτες.

Ο συνολικός αριθμός των θανάτων έφτασε τους 49 – έξι περισσότερα από τη Δευτέρα. Οι ασθενείς που κατέληξαν από τον κορωνοϊό έχουν μέση όρο ηλικίας τα 72 έτη, ενώ η μεγάλη τους πλειοψηφία ήταν άνδρες και αντιμετώπισαν υποκείμενα προβλήματα υγείας.

Ο καθηγητής Σωτήρης Τσιόδρας, εκπρόσωπος του υπουργείου που καθοδηγεί την ομάδα των ιατρικών εμπειρογνωμόνων για την αντιμετώπιση της κρίσης στην υγεία, δήλωσε ότι 85 ασθενείς βρίσκονται τώρα σε εντατική θεραπεία, με μέσο όρο ηλικίας τα 66 έτη. Όλοι εκτός από 17 είναι άνδρες. Συνολικά, στην Ελλάδα έχουν διεξαχθεί 16.732 έλεγχοι για τον κορωνοϊό.

Το Υπουργείο Υγείας δήλωσε ότι είναι πλέον κρίσιμο να συνεχίσουν να εφαρμόζονται τα μέτρα έκτακτης ανάγκης που έχουν τεθεί σε εφαρμογή από την κυβέρνηση. Ο καθηγητής Τσιόδρας εκτιμά ότι περίπου 59.000 ζωές έχουν σωθεί παγκοσμίως λόγω της υιοθέτησης μέτρων απομόνωσης και άλλων περιορισμών. Συνέχισε λέγοντας ότι οι ειδικοί «ελπίζουν ότι η υψηλότερη θερμοκρασία κατά τους ανοιξιάτικους και τους καλοκαιρινούς μήνες θα βοηθήσει να μειωθεί η εξάπλωση του κορωνοϊού».

Από την πλευρά του, κατά τη διάρκεια της τακτικής ενημέρωσης Τύπου την Τρίτη, ο Υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας κ. Νίκος Χαρδαλιάς δήλωσε ότι ο Απρίλιος θεωρείται κρίσιμος μήνας στην προσπάθεια να τεθεί υπό έλεγχο η πανδημία στην Ελλάδα.

«Τίποτα δεν έχει τελειώσει», δήλωσε ο αναπληρωτής υπουργός, προσθέτοντας ότι η κυβέρνηση εξετάζει κάθε πιθανή διαθέσιμη επιλογή και μέτρο για την εξάλειψη της εξάπλωσης του COVID-19, συμπεριλαμβανομένης της δράσης για να διασφαλιστεί ότι οι πολίτες δεν θα επισκεφθούν την ύπαιθρο για το Πάσχα. Επιπλέον, αποκάλυψε ότι θα επιβληθούν πρόσθετοι περιορισμοί σε 5 δήμους στις περιοχές της Ξάνθης και της Καστοριάς, στη βόρεια Ελλάδα.

Ο αναπληρωτής υπουργός είπε ότι οι εικόνες της Δευτέρας με τις μεγάλες ουρές πελατών σε κοντινή απόσταση μεταξύ τους σε διάφορα υποκαταστήματα τραπεζών στην Αθήνα ήταν “απαράδεκτες”, προσθέτοντας ότι η Τράπεζα της Ελλάδας έχει κληθεί από την κυβέρνηση να εξηγήσει τις ενέργειες που ανέλαβε ώστε οι πελάτες να μην συρρέουν στα καταστήματα για να πραγματοποιήσουν τις συναλλαγές τους.

Οι περισσότεροι πελάτες ήταν συνταξιούχοι που ήθελαν να ενημερώσουν το λογαριασμό τους ή να λάβουν τις συντάξεις τους, ενώ οι ιδιοκτήτες μικρών επιχειρήσεων περιμέναν επίσης για να τακτοποιήσουν τις τραπεζικές επιταγές τους με μετρητά. Τα μέτρα κοινωνικής αποστασιοποίησης και οι κυβερνητικές εντολές για την αποφυγή συνωστισμού σε δημόσιους χώρους αγνοούνταν σε μεγάλο βαθμό.

Σύμφωνα με δημοσιεύματα τοπικών ΜΜΕ, οι σκηνές πιθανότατα θα προκαλέσουν άμεση κυβερνητική δράση, καθώς οι αρχές σκέπτονται επίσης νέους περιορισμούς στην κίνηση, πριν από την περίοδο των διακοπών του Πάσχα. Τα σχέδια περιλαμβάνουν την επιβολή ορίων για το χρονικό διάστημα που θα επιτρέπεται στους πολίτες να εγκαταλείψουν τα σπίτια τους μετά την υποβολή αίτησης για άδεια μετακίνησης μέσω SMS ή μέσω διαδικτύου. Οι χειρόγραφες αιτήσεις κατά πάσα πιθανότητα θα καταργηθούν./ibna