Σερβία: 6,9 εκατ. ευρώ δόθηκαν από την ΕΕ για την αντιμετώπιση της πανδημίας

Σερβία: 6,9 εκατ. ευρώ δόθηκαν από την ΕΕ για την αντιμετώπιση της πανδημίας

Βοήθεια ύψους 2 εκατομμυρίων ευρώ έχει δοθεί από την ΕΕ μέχρι σήμερα στη Σερβία για να καλυφθούν τα έξοδα μεταφοράς πέντε αεροσκαφών που παρέδωσαν ιατρικό εξοπλισμό στη χώρα, κυρίως από την Ινδία και την Κίνα.

«Δύο αεροπλάνα έχουν ήδη προσγειωθεί στη Σερβία και αναμένουμε τρία ακόμα επόμενες ημέρες. Τα έξοδα μεταφοράς καλύπτονται πλήρως από κονδύλια της ΕΕ» είπε η εκπρόσωπος της Επιτροπής Ana Pisonero στο Tanjug.

Πρόσθεσε ότι εκτός από τα δύο εκατομμύρια ευρώ για τις μεταφορές, η ΕΕ έδωσε επίσης 4,9 εκατομμύρια για την αγορά ιατρικού εξοπλισμού για τις πιο ευάλωτες κατηγορίες πολιτών, ανεβάζοντας το ποσό της βοήθειας σε 6,9 εκατομμύρια ευρώ.

«Εφαρμόζονται οι διαδικασίες για να εξασφαλιστεί ότι θα υλοποιηθούν και για τα υπόλοιπα 15 εκατομμύρια ευρώ τρέχουσας βοήθειας της ΕΕ προς τη Σερβία για την κατάσταση της πανδημίας. Στόχος είναι η υποστήριξη της τοπικής κοινωνίας, με παροχή τροφίμων, ειδών υγιεινής και φαρμάκων για τις πιο ευάλωτες ομάδες, και για την κάλυψη των εξόδων των επόμενων μεταφορών των ιατρικών προϊόντων που η Σερβία έχει αγοράσει ή θα λάβει» είπε η Pisonero.

Όσον αφορά την ανακοίνωση της συμμετοχής της Σερβίας στην κοινή προμήθεια ιατρικού εξοπλισμού στην ΕΕ, η Εκπρόσωπος ανέφερε ότι οι αρχές και όλες οι μορφές ενσωμάτωσης στην πρωτοβουλία αυτή διαβιβάστηκαν προς το παρόν στις αρχές όλων των χωρών της περιοχής.

«Όσο πιο γρήγορα εμπλέκονται, τόσο πιο γρήγορα θα μπορούν να επωφεληθούν από αυτό το μέσο», εξήγησε.

Πρόσθεσε επίσης ότι ο στόχος των κοινών ευρωπαϊκών προμηθειών ήταν η επίτευξη καλύτερων τιμών και η εξασφάλιση συντονισμένης παροχής ιατρικού εξοπλισμού, όπως ο προστατευτικός εξοπλισμός και οι αναπνευστήρες.

Η Επιτροπή αναφέρει ότι η παράδοση ιατρικού εξοπλισμού που θα προμηθεύεται από κοινού θα εξαρτάται από την ταχύτητα υπογραφής της σύμβασης και από την ικανότητα του κατασκευαστή να παραδώσει τα απαιτούμενα προϊόντα.

Στις Βρυξέλλες, τονίζουν ότι η ΕΕ έχει στηρίξει σημαντικά τη Σερβία στην ανάπτυξη του τομέα της υγείας τα τελευταία 20 χρόνια.

«Η ΕΕ έχει χορηγήσει 200 ​​εκατομμύρια ευρώ στον τομέα της υγείας της Σερβίας και έχει δανείσει 250 εκατομμύρια ευρώ, συμπεριλαμβανομένων 252 ασθενοφόρων, 122 από τα οποία έχουν τους απαραίτητους αναπνευστήρες», κατέληξε η Pisonero./ibna