Βουλγαρία: Ο πόλεμος δεν κερδίζεται μόνο με περιορισμούς, πρόστιμα και φόβο, δήλωσε ο Radev

Βουλγαρία: Ο πόλεμος δεν κερδίζεται μόνο με περιορισμούς, πρόστιμα και φόβο, δήλωσε ο Radev

«Δεν μπορούμε να κερδίσουμε τον πόλεμο με τον κορωνοϊό μόνο με περιορισμούς, με πρόστιμα, με φόβο», δήλωσε ο Πρόεδρος Rumen Radev, ο οποίος σήμερα παρέστη σε συνεδρίαση του Κεντρικού Γραφείου Επιχειρησιακής Κρίσης στο Blagoevgrad.

«Θέλω επίσης να ευχαριστήσω τους ανθρώπους της πρώτης γραμμής – τους γιατρούς, την αστυνομία, τους εθελοντές, το προσωπικό των μεταφορών, τους εμπόρους, τα κοινωνικά συστήματα, τους δασκάλους που κάνουν το καθήκον τους σε αυτές τις δύσκολες συνθήκες, το προσωπικό της κρίσης για την καταβολή τεράστιων προσπαθειών κατά του κορωνοϊού.

Έχουμε συζητήσει διάφορες πτυχές αυτών των δράσεων για την κρίση. Είναι λογική η ανησυχία σχετικά με την αποστολή όλων των νοσοκομείων για τη διαφοροποίηση επιμέρους μονάδων τους για την καταπολέμηση του ιού. Σ’ αυτήν την κατάσταση, υπάρχει επίσης ο κίνδυνος να αποκλειστούν πλήρως αυτά τα νοσοκομεία και να καταστεί αδύνατη η θεραπεία χρόνιων παθήσεων, ογκολογικής, καρδιακής και έκτακτης ανάγκης ενώ οι άνθρωποι παραμένουν στο σπίτι και περιμένουν. Αυτό, κατά τη γνώμη πολλών ειδικών, κινδυνεύει να αυξήσει το ποσοστό θνησιμότητας σε αυτούς σε μεγάλο βαθμό από αυτούς του κορωνοϊού. Έτσι, μία από τις προτάσεις που προέκυψαν ήταν η δημιουργία μιας μονάδας αναισθησιολόγων, ιατρών, νοσηλευτών από άλλα νοσοκομεία – έτσι ώστε να υπάρχει σαφής διαχωρισμός των ροών και να διαχωρίζονται οι μολυσμένοι από τον ιό έτσι ώστε οι άλλοι ασθενείς να μπορούν να συνεχίσουν την θεραπεία τους. Μια τέτοια πρόταση απευθύνεται στον Υπουργό Υγείας.

Οι περιορισμοί που επιβάλλονται πρέπει να γίνονται με σεβασμό και θέλω να ευχαριστήσω όλους τους Βούλγαρους για το σεβασμό τους. Αλλά η συνεχιζόμενη ύπαρξη αυτών των τεράστιων περιορισμών θέτει κινδύνους μεγαλύτερων ζημιών από τον ιό, πρόσθεσε ο πρόεδρος Radev.

«Ως εκ τούτου, πρέπει να θέσουμε έναν σαφή εθνικό στόχο – όσο το δυνατόν γρηγορότερα, αλλά και με ασφάλεια, να επιστρέψουμε σε κάποιο σχετικό φυσιολογικό ρυθμό ζωής, να αποκαταστήσουμε την ελεύθερη κυκλοφορία προσώπων και αγαθών. Αυτό απαιτεί μια σθεναρή και αποφασιστική επέκταση της στρατηγικής κατά του ιού και επάρκεια πόρων. Αυτό απαιτεί ολοκληρωμένες, έγκαιρες και ακριβείς πληροφορίες, ώστε να μπορέσουμε να δημιουργήσουμε μια εικόνα για το τι πραγματικά συμβαίνει στη χώρα και να προσδιορίσουμε αποτελεσματικές και στοχοθετημένες στρατηγικές. Επί του παρόντος, δεν υπάρχουν τέτοιες πληροφορίες – απαιτείται διεξοδική δημογραφική εξέταση, δημιουργία διαφορετικών κοινωνικών ομάδων και ομάδων κινδύνου. Είμαι αποφασισμένος να έχω τις πληροφορίες και για το τι κάνουμε. Πρόκειται για μια πολύ περίπλοκη διαδικασία, η οποία μπορεί να είναι δύσκολο να αντιμετωπιστεί με βάση μόνο 4.000 δοκιμές, γεγονός που αποτελεί αμελητέο στατιστικό μερίδιο έναντι 7 εκατομμυρίων Βουλγάρων. Δεν μπορούμε να κερδίσουμε αυτόν τον πόλεμο μόνο με περιορισμούς, με πρόστιμα, με φόβο, με αίσθηση ενοχής και άγνοια στον πληθυσμό.

Ως εκ τούτου, πρέπει να προχωρήσουμε πέρα ​​από το πεδίο της εικασίας, του μαζικού περιορισμού, της κοινωνικής παράλυσης και να υιοθετήσουμε αυτή τη στρατηγική πιο γρήγορα, να επεκτείνουμε το εύρος των δοκιμών σε όλες τις περιοχές ώστε να μπορούμε να δράσουμε. Μόνο με αυτόν τον τρόπο θα βγούμε από τον αποκλεισμό του κράτους και φανταστείτε να διαρκέσει για μεγάλο χρονικό διάστημα, έτσι θα παραμείνουμε; Πρέπει να ξεπεράσουμε την οικονομική και κοινωνική καταστροφή», είπε ο Πρόεδρος.

«Για μεγάλο χρονικό διάστημα, βρισκόμουν πίσω από πειστικά, ολοκληρωμένα και πάνω από όλα κοινωνικοοικονομικά μέτρα για τις επιχειρήσεις. Στους θιγόμενους προσφέρεται μη ρεαλιστική βοήθεια και ένα δάνειο που μας υποχρεώνει περαιτέρω.

Για περισσότερα από 10 χρόνια είχαμε πειστεί ότι υπήρχε ένα αποθεματικό. Κάθε χρόνο, δισεκατομμύρια των λεγόμενων “πλεονασμάτων” δαπανήθηκαν χωρίς κανόνες. Η κρίση έδειξε ότι το ταμείο είναι άδειο και χρειάζεται δάνειο. Και αυτή τη φορά πρέπει να είμαστε πολύ προσεκτικοί με αυτό το δάνειο καθώς πρέπει να δαπανηθεί υπό αυστηρό δημόσιο έλεγχο, έτσι ώστε τα χρήματα να μην χαθούν και πάλι όπως και πριν.

Δεν υπάρχει διάθεση αντιπαράθεσης εκ μέρους μου. Το βέτο μου, επέβαλε διορθώσεις σε επικίνδυνες διατάξεις στο νόμο που ακόμα και το GERB αναγνώρισε και αποδέχτηκε. Είναι καιρός ο πρωθυπουργός να δεχτεί την αλήθεια, όπως και οι βουλευτές του. Τώρα δεν είναι η ώρα για θυμωμένες στάσεις και εθνικό ενθουσιασμό », δήλωσε ο Radev./ibna