Βόρεια Μακεδονία: Ανακοινώθηκε το δεύτερο πακέτο μέτρων

Βόρεια Μακεδονία: Ανακοινώθηκε το δεύτερο πακέτο μέτρων

Νέο πακέτο μέτρων ανακοινώθηκε από την Κυβέρνηση της Βόρειας Μακεδονίας και αφορά την οικονομική ενίσχυση των ευπαθών κοινωνικών ομάδων, τις επιχειρήσεις και τους εργαζόμενους που πλήττονται οικονομικά από την επιδημία του κορωνοϊού.

Στα μέτρα περιλαμβάνονται, χρηματοδοτική στήριξη νομικών προσώπων ιδιωτικού δικαίου που επλήγησαν από την οικονομική κρίση λόγω κορωνοϊού, βοήθεια σε αθλητές και καλλιτέχνες, ενώ μηνιαία αποζημίωση ίση με το 50% του μέσου μισθού θα λάβουν όσοι δεν εργάζονται λόγω της κρίσης.

Επιπροσθέτως οι εκλεγμένοι και διορισμένοι αξιωματούχοι θα λάβουν έναν ελάχιστο μισθό 14.500 δηναρίων για τον Απρίλιο και τον Μάιο του 2020, ενώ οι Πρόεδροι και τα μέλη των διοικητικών και εποπτικών συμβουλίων των δημοσίων ιδρυμάτων δεν θα λάβουν αποζημίωση κατά τη διάρκεια της κρίσης.

Συγχρόνως φροντίζονται τα άτομα της άτυπης οικονομίας, ενώ παρέχεται επίδομα στέγασης. Αναστέλλονται οι πλειστηριασμοί μέχρι τέλος Ιουνίου, αναβάλλεται η καταβολή των δανείων, μειώνονται και επαναπρογραμματίζονται τα δάνεια προς χρηματοπιστωτικές εταιρείες και εταιρείες χρηματοδοτικής μίσθωσης, ενώ αναβάλλεται η καταβολή των μισθωμάτων στους χρήστες κοινωνικών κατοικιών.

Δίνονται πρόσθετα άτοκα δάνεια για εταιρείες ύψους 8 εκατ. ευρώ και 50 εκατ. ευρώ χαμηλότοκα δάνεια από την Τράπεζα Ανάπτυξης της Δημοκρατίας της Βόρειας Μακεδονίας που διατίθενται μέσω των εμπορικών τραπεζών για την προστασία της ρευστότητας των εταιρειών

Επίσης απαγορεύεται η έναρξη της διαδικασίας πτώχευσης, γίνεται υποχρεωτική χρήση του πρώτου μέρους της ετήσιας άδειας και δημιουργείται σταθερό ταμείο για τον COVID-19.

Ικανοποιημένος ο Zaev από τα μέτρα, ανεπαρκή τα χαρακτήρισε ο Mickoski

Ο Πρόεδρος του SDSM, Zoran Zaev, εξέφρασε την ικανοποίησή του για το γεγονός ότι η κυβέρνηση αποδέχθηκε και υιοθέτησε ένα μεγάλο μέρος των οικονομικών μέτρων που προτάθηκε από το κόμμα του και την οικονομική ομάδα.

Σύμφωνα με τον πρώην Πρωθυπουργό, το δεύτερο πακέτο μέτρων περιλαμβάνει σοβαρά βήματα για την διατήρηση των θέσεων εργασίας των πολιτών στις επιχειρήσεις που πλήττονται από την κρίση της επιδημίας του κορωνοϊού, καθώς και μέτρα που εγγυούνται το εισόδημα για κάθε εργαζόμενο κατά τη διάρκεια της κρίσης.

«Πρόκειται για μέτρα αξίας 200 εκατομμυρίων ευρώ, μέτρα αλληλεγγύης, αλληλοβοήθειας σε δύσκολες καταστάσεις, μέτρα για την παροχή βοήθειας σε κάθε οικογένεια, μέτρα για τη μείωση του κόστους σε κάθε νοικοκυριό, κατά τη διάρκεια της κρίσης» σημείωσε ο Zaev.

«Σήμερα, όλα μας οι πολίτες, ολόκληρη η κοινωνία μας, η οικονομία μας, όλα δοκιμάζονται. Θα περάσουμε αυτή τη δοκιμασία μόνο αν είμαστε αλληλεγγύη, εάν βοηθούμε ο ένας τον άλλο», κατέληξε ο Zaev.

Ο ηγέτης του VMRO-DPMNE, Hristijan Mickoski χαρακτήρισε το δεύτερο πακέτο μέτρων ως καθυστερημένο και ανεπαρκές.

«Δεν λέω ότι δεν υπάρχουν μεμονωμένα μέτρα που δεν είναι καλά και δεν θα βοηθήσουν. Αλλά σας λέω, πως θεωρώ ότι ολόκληρο το πακέτο βοήθειας δεν είναι πραγματικό και δεν είναι αρκετή βοήθεια που χρειάζεται η οικονομία και οι πολίτες», δήλωσε ο Mickoski.

Σύμφωνα με τον ίδιο, τα μέτρα για την οικονομία και τους πολίτες «αποτελούν αιτία μεγάλης και σοβαρής ανησυχίας καθώς μας περιμένει μια μαύρη και σοβαρή οικονομική κρίση».

Συμπερασματικά επεσήμανε ότι τα μέτρα στήριξης της οικονομίας, είναι μέτρα που δημιουργούν ψευδαισθήσεις ότι κάποιος έχει εργασία κι ότι κάποιος έχει επινοήσει μέτρα για την υποστήριξη της οικονομίας./ibna