Κοσσυφοπέδιο: Απαράδεκτη έκρινε την απόφαση για περιορισμό της κυκλοφορίας το Συνταγματικό Δικαστήριο

Κοσσυφοπέδιο: Απαράδεκτη έκρινε την απόφαση για περιορισμό της κυκλοφορίας το Συνταγματικό Δικαστήριο

Απαράδεκτη έκρινε το Συνταγματικό Δικαστήριο του Κοσσυφοπεδίου την απόφαση της Κυβέρνησης για τον περιορισμό της κυκλοφορίας των πολιτών λόγω της επιδημίας του κορωνοϊού.

Το Συνταγματικό Δικαστήριο, απάντησε στον Πρόεδρο του Κοσσυφοπεδίου Hashim Thaci ο οποίος αμφισβήτησε τη απόφαση της κυβέρνησης που ελήφθη στις 23 Μαρτίου 2020, σχετικά με τον περιορισμό της κυκλοφορίας των πολιτών για την πρόληψη περαιτέρω της εξάπλωσης του κορωνοϊού.

Ο Hashim Thaci είχε εκφράσει την άποψη ότι η απόφαση της Κυβέρνησης Kurti ήταν αντισυνταγματική και γι αυτό το λόγο απευθύνθηκε στο Συνταγματικό Δικαστήριο για ερμηνεία.

Το Δικαστήριο αποφάνθηκε ότι η απόφαση της κυβέρνησης, με ημερομηνία 23 Μαρτίου 2020, δεν είναι σύμφωνη με το άρθρο 55 [Περιορισμοί Θεμελιωδών Δικαιωμάτων και Ελευθεριών] του Συντάγματος. Το Δικαστήριο επεξήγησε ότι η κυβέρνηση δεν μπορεί να περιορίσει κανένα από τα θεμελιώδη δικαιώματα μέσω αποφάσεων. Ο περιορισμός των θεμελιωδών δικαιωμάτων των πολιτών, μπορεί να γίνει μόνο με έγκριση από το Κοινοβούλιο ειδικού νόμου. Σύμφωνα με το Συνταγματικό Δικαστήριο, η προθεσμία για την κατάργηση της απόφασης είναι η 13η Απριλίου.

Το θέμα της διαχείρισης της επιδημίας του κορωνοϊού, είχε ως αποτέλεσμα την πτώση της κυβέρνησης Kurti μετά από την υπερψήφιση της πρότασης μομφής που κατέθεσε ο κυβερνητικός εταίρος της κυβέρνησης συνασπισμού LDK.

Ο Albin Kurti απομάκρυνε από τα καθήκοντα του τον Υπουργό Εσωτερικών Agim Veliu, ανώτερο μέλος του LDK, με την κατηγορία ότι συζήτησε με τον Πρόεδρο της χώρας Hashim Thaci και συμφώνησε για την κήρυξη κατάστασης έκτακτης ανάγκης στο Κοσσυφοπέδιο, που ήταν πρωτοβουλία του Thaci. Ο Kurti δεν υποστήριξε την πρόταση του Προέδρου, σημειώνοντας ότι η χώρα δεν χρειάζεται κατάσταση έκτακτης ανάγκης, καθώς η κυβέρνηση είναι καλά προετοιμασμένη για την συγκράτηση της κρίσης του κορωνοϊού. Η πιθανή κήρυξη κατάστασης έκτακτης ανάγκης θα παρείχε στον Πρόεδρο Thaci πρόσθετες αρμοδιότητες για την αντιμετώπιση της κατάστασης, κάτι που προφανώς δεν επιθυμούσε ο Albin Kurti./ibna .