Κροατία: Δεν υπάρχει λόγος να παρέμβει το Συνταγματικό Δικαστήριο

Κροατία: Δεν υπάρχει λόγος να παρέμβει το Συνταγματικό Δικαστήριο

Το Συνταγματικό Δικαστήριο της Δημοκρατίας της Κροατίας ανακοίνωσε την Τρίτη ότι παρακολουθεί στενά όλες τις ενέργειες στις οποίες προβαίνουν οι αρμόδιες αρχές στο πλαίσιο της μάχης κατά της πανδημίας του κορωνοϊού, υπογραμμίζοντας ότι δεν χρειάζεται να ενεργοποιηθεί «στη βάση της συνταγματικής του εξουσίας».

Η δήλωση του Συνταγματικού Δικαστηρίου, την οποία υπογράφει ο Πρόεδρος Miroslav Šeparović, ήρθε ως αποτέλεσμα της δημοσίευσης του άρθρου από το Συνταγματικό Δικαστή Andrej Abramović με τίτλο «Συνταγματικότητα στα χρόνια ιού» στην ειδική ιστοσελίδα iusinfo.hr, δηλώνοντας μεταξύ άλλων ότι το Εθνικό Κέντρο Αντιμετώπισης Κρίσεων δεν έχει δικαίωμα να απαγορεύει τη μετακίνηση των πολιτών.

«Αυτές αποτελούν προσωπικές απόψεις του δικαστή Abramović στις οποίες έχει κάθε λόγο, αλλά οι οποίες ούτε ταυτίζονται με τις απόψεις του Συνταγματικού Δικαστηρίου ούτε το εκφράζουν», αναφέρει η δήλωση.

Κατ ‘αρχήν, προσθέτουν, ένας δικαστής του Συνταγματικού Δικαστηρίου έχει το δικαίωμα να δημοσιεύει επαγγελματικά και επιστημονικά άρθρα.

«Εντούτοις, στην προκειμένη περίπτωση πρόκειται για απόψεις που εξέφρασε ο δικαστής Abramović κατά τη διάρκεια εσωτερικής συζήτησης μεταξύ των δικαστών του Συνταγματικού Δικαστηρίου σχετικά με το αν το Συνταγματικό Δικαστήριο πρέπει να αναφέρει στο Κροατικό Κοινοβούλιο τα φαινόμενα αντισυνταγματικότητας και παρανομίας σύμφωνα με το άρθρο 104 του Συνταγματικού Νόμου στο Συνταγματικό Δικαστήριο. Η γνώμη του απορρίφθηκε από τη συντριπτική πλειοψηφία των δικαστών του Συνταγματικού Δικαστηρίου της Δημοκρατίας της Κροατίας.

Το Συνταγματικό Δικαστήριο παρακολουθεί στενά όλα τα μέτρα και τις ενέργειες που έχουν αναλάβει τα αρμόδια κρατικά όργανα για την καταπολέμηση της πανδημίας του κορωνοϊού, και έχει εκτιμήσει ότι δεν υπάρχει λόγος να αναλάβει δράση αυτή τη στιγμή με βάση τις συνταγματικές του αρμοδιότητες».

Στο άρθρο που δημοσιεύθηκε, ο Abramović ισχυρίζεται μεταξύ άλλων ότι το Εθνικό Κεντρικό Αντιμετώπισης Κρίσεων δεν είχε το νόμιμο δικαίωμα να λάβει την απόφαση στις 23 Μαρτίου να απαγορεύσει την αναχώρηση από τον τόπο κατοικίας και μόνιμης διαμονής.

Πιστεύει ότι ο νόμος για το σύστημα πολιτικής προστασίας, καθώς και η τροποποίησή του που εγκρίθηκε από το Κοινοβούλιο στις 18 Μαρτίου, δεν εξασφαλίζουν αυτή την εξουσία στο Εθνικό Κέντρο Αντιμετώπισης Κρίσεων. Ο Abramović αναφέρει επίσης ότι οι εξουσίες όλων των οργάνων δεν μπορούν να μεταβιβαστούν στο Αρχηγείο Πολιτικής Προστασίας σύμφωνα με την τροποποίηση του Νόμου για το Σύστημα Πολιτικής Προστασίας, καθώς αυτό θα συνεπάγονταν την αναστολή της δημοκρατίας. /ibna